Lista măsurilor de austeritate. Noi taxe și accize după lăfăiala bugetară

DE Daniel Toșa | Actualizat: 03.07.2025 - 18:35
Lista măsurilor de austeritate. Românii, îngenuncheați de noi taxe și accize după lăfăiala bugetară - Foto; Profimedia images
Lista măsurilor de austeritate. Românii, îngenuncheați de noi taxe și accize după lăfăiala bugetară - Foto; Profimedia images

Guvernul pregătește un val de măsuri fiscale, începând cu 1 august. Cresc TVA-ul, accizele, impozitul pe dividende și apare o taxă specială pe cifra de afaceri a băncilor. Măsurile au fost în dezbatere publică la Ministerul Finanțelor și urmează să fie asumate în Parlament.

SHARE

Ministerul Finanțelor a pus joi în dezbatere publică proiectul de lege privind noile măsuri de austeritate fiscală, care vor intra în vigoare etapizat, începând cu 1 august 2025.

Documentul, ce urmează să fie adoptat de Guvern vineri și asumat ulterior în Parlament, aduce creșteri semnificative de taxe și reduceri de cheltuieli bugetare.

Lista măsurilor de austeritate. Noi taxe și accize după lăfăiala bugetară

Măsurile sunt considerate cruciale pentru atingerea țintei de deficit bugetar și pentru evitarea sancțiunilor din partea Comisiei Europene.

„Măsurile instituite de prezenta lege au caracter excepțional și urmăresc să asigure Guvernului finanțarea necesară respectării angajamentelor asumate cu încadrarea în ținta de deficit, fiind necesară diminuarea unor cheltuieli de funcționare ale instituțiilor și autorităților publice”, se arată în proiectul de lege al Guvernului.

Documentul integral poate fi consultat pe site-ul Ministerului Finanțelor.

Citește și: Schimbări majore în Economie. Ministerul va elimina sporul de performanță: „Și-au betonat contracte”

Cele mai importante măsuri fiscale pe care le va lua Guvernul Bolojan

1. Creșterea TVA

Cota standard TVA crește de la 19% la 21%.

Cota redusă de 5% este eliminată și înlocuită cu o cotă de 11% pentru manuale școlare, cărți, ziare, muzee, monumente, grădini zoologice, lemn de foc și energia termică pentru anumite categorii sociale.

Cota de 9% crește la 11% pentru alimente, medicamente, servicii de apă, canalizare, cazare și catering, irigații, îngrășăminte, pesticide, cămine de bătrâni, centre pentru copii sau persoane cu dizabilități.

Citește și: 15.000 lei/lună din 6 surse publice ia sindicalistul Burlacu care discută cu Bolojan de austeritate

În perioada 1 august - 31 octombrie 2025, se vor monitoriza încasările din sectorul HoReCa, iar în funcție de rezultatul analizelor efectuate se va decide cu privire la cota de TVA ce urmează să fie aplicată acestui sector.

2. Impozitul pe dividende

Impozitul pe dividende va crește de la 10% la 16% pentru persoane juridice și fizice. Această măsură se aplică asupra dividendului brut, fiind un impozit final.

Impozitul pe dividende se declară și se plătește la bugetul de stat, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se plătește dividendul.

3. Taxa pe bănci

Băncile, Instituțiile de credit - persoane juridice române și sucursalele din România ale instituțiilor de credit vor plăti o taxă suplimentară pe cifra de afaceri de 2% în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2025 și de 4% începând cu 1 iulie 2025 și permanent din 2026.

4. Contribuția la sănătate (CASS) pentru pensionari

Se introduce contribuția de asigurări sociale de sănătate CASS de 10% pentru pensiile care depășesc 3.000 de lei.

5. Majorarea accizelor:

Se anunță creșteri în două etape: 1 august 2025 și 1 ianuarie/1 aprilie 2026. 

Vizate sunt următoarele categorii:

- carburanții (benzină, motorină);

- alcoolul și tutunul (țigări, produse fără ardere, lichide cu nicotină);

- băuturile cu zahăr adăugat. Majorarea nivelului accizelor, la 1 august 2025 și respectiv, la 1 aprilie 2026, pentru băuturile nealcoolice cu zahăr adăugat pentru care nivelul total de zahăr este cuprins între 5 g - 8 g/100 ml și pentru băuturile nealcoolice cu zahăr adăugat pentru care nivelul total de zahăr este peste 8 g/100 ml;

- vinurile, cidrul și hidromelul, care vor avea accize similare celor spumoase: 76,19 lei/hl.

Pentru motorină, Guvernul ia în calcul o schemă de compensare pentru transportatori.

6. Rovinieta se scumpește:

Noile tarife pentru autoturisme de la 1 septembrie 2025:

- 1 zi: 3,5 euro

- 10 zile: 6 euro

- 30 zile: 9,5 euro

- 60 zile: 15 euro

- 12 luni: 50 euro

Amenda pentru lipsa rovinietei va fi între 500 și 1.000 lei.

7. Alte măsuri privind CASS:

Bolnavii de cancer rămân scutiți de contribuția la sănătate.

CASS se va aplica însă și în cazul șomerilor cu indemnizație, părinților în concediu de creștere copil, beneficiarilor de venit minim de incluziune, personalului monahal.

Măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare

Bolnavii de cancer vor fi în continuare scutiți de la contribuțiile la CASS, însă se introduce CASS pentru alte categorii.

Se menține calitatea de asigurat fără plata contribuției pentru bolnavii cu afecţiuni oncologice beneficiari de programele naţionale de sănătate, până la vindecarea respectivei afecţiuni.

- persoanele care beneficiază de indemnizaţie de şomaj sau, după caz, de alte drepturi de protecţie socială care se acordă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, potrivit legii, pentru aceste drepturile bănești.

 - persoanele care se află în concediu de acomodare, potrivit Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în concediu pentru creşterea copilului potrivit prevederilor art. 2 şi art. 31 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor -persoanele fizice care beneficiază de venitul minim de incluziune.

- personalul monahal al cultelor recunoscute. Reduceri de cheltuieli propuse în proiectul măsurilor de austeritate În domeniul cheltuielilor bugetare, prin prezentul proiect de lege se propun o serie de măsuri care să conducă la reducerea cheltuielilor bugetului general consolidat, astfel:

- acordarea, în anul 2025, începând cu luna august, a stimulentelor prevăzute în diverse acte normative pentru anumite categorii de personal, în limita a 30% din salariul de bază;

- limitarea majorării salariale acordată personalului din instituţiile şi/sau autorităţile publice nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile şi/sau fonduri externe rambursabile, precum şi celui implicat în implementarea Mecanismului de redresare şi rezilienţă, de la până la 50%, la până la 35%;

- limitarea majorării salariale a indemnizațiilor lunare ale preşedinţilor şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene şi primarilor şi viceprimarilor unităţilor administrativ-teritoriale care implementează proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile şi/sau fonduri externe rambursabile, precum şi prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă, de la până la 50%, la până la 35%;

- limitarea majorării salariale acordată personalului din instituţiile şi/sau autorităţile publice prevăzut la art. 1 din Legea nr. 490/2004 privind stimularea financiară a personalului care gestionează fonduri comunitare, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi personalul din structurile cu rol de organisme intermediare pentru programele operaţionale, pe durata desfăşurării activităţii în acest domeniu, de la până la 50%, la până la 35%;

- neacordarea majorării salariale pentru proiectele al căror termen de realizare este depășit;

- acordarea indemnizației de hrană de 347 lei lunar, începând 1 ianuarie 2026, numai pentru personalul încadrat ale cărui salarii lunare sunt de până la 6.000 lei. De acest drept nu beneficiază personalul căruia i se acordă alte drepturi de hrană, potrivit legislației specifice;

Citește și: 87.800 lei/ lună pentru sindicalistul Bărăscu. Amenință cu greva generală dacă se taie salariile

Pensiile speciale ale magistraților nu vor fi indexate cu rata inflației în anul 2026.

De asemenea, se suspendă, în 2026, plata de către stat a cheltuielilor de repatriere a românilor decedați în străinătate.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te