Klaus Iohannis și patru partide de opoziție au semnat Acordul Politic Național

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 13.06.2019 - 17:25
Foto Administrația prezidențială

Ceremonia publică de semnare a Acordului Politic Național pentru consolidarea parcursului european al României a avut loc joi la Palatul Cotroceni.

SHARE

Au participat președintele PNL, Ludovic Orban, președintele USR, Dan Barna, președintele PRO România, Victor Ponta și președintele PMP, Eugen Tomac, care au semnat acordul.

Klaus Iohannis a lansat o serie de atacuri dure la adresa PSD, despre care a afirmat că nu a vrut să semneze acordul pentru că nu s-a schimbat după alegerile din 26 mai, ci doar „a simulat schimbarea”. Președintele a denunțat un „atac nemernic la justiție din partea PSD” și le-a transmis românilor că „mai există trei ocazii de a da lecții PSD” la următoarele alegeri.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat pentru G4Media.ro că partidul său este de acord cu textul acordului, dar nu a putut fi prezent joi din cauza unei deplasări în străinătate, urmând să îl semneze săptămâna viitoare.

Liderul UDMR a mai afirmat că îi va înmâna președintelui Iohannis și o serie de observații și propuneri legate de relația dintre majoritate și minorități.

„Am venit să punem semnătura pe acest acord din convingere. Sper că toți politicienii vor  înțelege corect mesajul transmi de români. Ne dorim să fim parte la deciziile mari din UE și îmi doresc ca atunci când ne veți invita pentru un acord legat de educație, sănătate, chiar și un acord pentru Republica Moldova”, a declarat președintele PMP, Eugen Tomac. 

Liderul Pro România, Victor Ponta, a afirmat că a semnat pactul pentru că principiile din el sunt corecte și sunt spre binele nostru ca societate. „O justiție independetă apolitică e o condiție fără de care nu putem progresa ca societate. Oamenii politici trebuie să-și dea mâna când e vorba de interese naționale. Referitor la Justiție, am susținut ca nimeni să nu fie mai presus de lege. Eu am dovedit că m-am supus legii, judecătorilor. Cei care se opun au de pierdut”, a susținut fostul președinte al PSD în al cărui mandat a avut loc, în Parlament, „marțea neagră” a asaltului asupra justiției.

Liderul USR, Dan Barna, a afirmat că formațiunea a semnat acrodul deoarece conține ceea ce de trei ani a susținut: că România trebue să fie uns tat de drept, cu o justiție independentă.

„Acest acord național e un prim pas dintr-o construcție în care să transformăm CCR într-un arbitru neutru și imparțial. Ne-ați asigurat de susținerea dvs, domnule președinte, pentru inițiativa Fără Penali în funcții publice”, a menționat Dan Barna. 

Președintele PNL Ludovic Orban a precizat că acordul semnat joi poate pune bazele realizării unei democrații autentice, să permită fiecărui cetățean să-și găsească dreptatea.

„Încă de la înființare, PNL a acționat constant, cu determinare, pentru ca România să devină cu adevărat o țară europeană, dezvoltată, care să stea pe picior de egalitate la masa deciziilor.

Pentru România nu există o altă cale decât o integrare și mai serioasă, mai profundă, care să permită să fructifice toate avantajele de care dispune.

Pare a fi o bătălie ce va fi câștigată în beneficiul cetățenilor români. Sunt convins că orice partid care nu va ține cont de voința oamenilor va dispărea de pe scena politică, pentru că suveranitatea aparține poporului. Din acest motiv, consider că acest pactnațional trebuie asumat de orice partid și om politic care-și iubește țara”, a menționat Ludovic Orban.

Iohannis: Trebuie să revenim la o normalitate europeană bazată pe respectarea statului de drept

„Am convocat un referendum național, pentru că mi s-a părut că poporul trebuie să-și exprime suveranitatea și să dea un răspuns ferm unei fguvernări eșuate și atacului neîncetat asupra justiției. Românii au dat în număr mare un răspuns clar și ușor de citit.

Au răspuns afirmativ 6,5 milioane de români. La europarlamentare, forțele pro-europene au primit voturi multe și au avut rezultate foarte bune, iar partidele care au încercat să demonizeze UE, au atacat constant independența justiției, PSD și ALDE, au fost drastic sancționate de electorat”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele a afirmat că înainte de 26 mai, mulți au afirmat că referendumul e inutil, unii au vrut să-l boicoteze, foarte mulți au spus că întrebările sunt proaste și că nu se va întâmpla nimic. 

„Dar s-a întâmplat: a doua zi după vot spațiul politic s-a schimbat, trebuie să recunoaștem acest lucru. Dar referendumul trebuie implementat și am analizat cu mare atenție ce au votat românii. Românii au votat pentru România europeană.

Românii au votat contra acelui atac nemernic PSD-ist asupra justiției. După consultările cu partidele am formulat concluziile într-un document propus partidelor spre semnare, un Acord național pentru consolidarea parcursului european.

Trebuie să revenim la o normalitate europeană bazată pe respectarea statului de drept. Pentru a face aceste modificări e nevoie de un altfel de parlament. Și dacă acum 2 ani și jumătate lucrurile au ajuns unde au ajuns pentru că nu s-a văzut o alternativă, acum paradigma se schimbă. Se construiește o alternativă, lucrăm la ea. Mulți dintre cei care lucrează cu mine sunt în această sală. Românii trebuie să meargă la vot”, a menționat Klaus Iohannis.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te