LIVE VIDEO Iohannis anunță noi măsuri de relaxare, dar și necesitatea prelungirii stării de alertă

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 09.06.2020 - 14:32
Sursa: presidency.ro

Președintele Iohannis anunță noi măsuri de relaxare după 15 iunie, dar subliniază că este nevoie de prelungirea stării de alertă.

SHARE

Cele mai importante declarații ale președintelui, în format LIVE TEXT: 

-Unele dintre restricțiile care nu vor mai fi în vigoare:

-după 15 iunie, se redeschid mall-urile, fără restaurante, fără locuri de joacă

-vor fi posibile evenimente private - 20 de persoane, dacă evenimentele sunt in interior sau 50 de persoane, dacă evenimentele sunt in exterior

-pentru părinți, va fi posibilă redeschiderea after-school-urilor, a creșelor și a grădinițelor private 

-După 15 iunie va fi posibilă redeschiderea sălilor de fitness, dar cu respectarea unor norme de distanțare.

-lucrurile vor fi mai relaxate în relația cu statele unde numărul de îmbolnăviri în ultimele 14 zile e sub 5 cazuri la un milion de locuitori. Deocamdată, la acest criteriu obiectiv nu se încadrează state precum Italia, Spania, Franța, Belgia, Olanda, Suedia. În acest sens, având un criteriu obiectiv, vom urmări cu mare atenție comunicările la nivelul UE și vom reacțion imediat acolo unde lucrurile se schimbă în bine. 

- Starea de alertă: faptul că avem circa 150 de persoane la tratament intensiv, nu este o scădere semnificativă a numărului de cazuri ne face să fim în continuare precauți, se impune prelungirea stării de alertă, vor fi mai puține restriciții impuse, dar nu se poate continua fără acest instrument numit starea de alertă - distanțarea, portul măștii, măsurile de igienă, evitarea aglomerărilor mari - aceste lucruri vor rămâne în continuare 

Reacție la declarațiile parlamentarilor: Mă adresez parlamentarilor, care trebuie să dezbată. Fiți responsabili! Virusul nu dispare printr-un vot în Parlament. Dacă sprijiniți guvernul, putem controla eficient această răspândire a epidemiei.

- Subliniez expres că Guvernul a luat cele mai bune măsuri, care au dus la o răspândire foarte limitată a epidemiei.

- Ați văzut un studiu foarte nou al unui institut prestigios din Londra: fără aceste măsuri am fi avut milioane de decese. Faptul că am impus din timp aceste măsuri ne-a permis să controlăm epidemia. Stimați parlamentari, nu puneți acum sub semnul întrebării aceste măsuri care s-au dovedit corecte.

 

---

Președintele Klaus Iohannis se va întâlni, marți, începând cu ora 13.00, cu premierul Ludovic Orban și cu mai mulți miniștri ai Guvernului, pentru a discuta despre măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19, a anunțat Administrația Prezidențială.

La discuție vor participa prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

La final, şeful statului va susţine o declaraţie de presă.

Citește și: Nelu Tătaru: Mi-e greu să cred că nu va mai fi stare de alertă după 15 iunie

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te