„Nu există mai multe Românii, ci o singură Românie, care ne aparţine tuturor şi căreia îi aparţinem", a declarat Klaus Iohannis.
Şeful statului a precizat că, dincolo de progresele evidente, bilanţul ultimilor 30 de ani nu este satisfăcător şi este dezamăgitor în raport cu potenţialul ţării.
Klaus Iohannis, reales pentru un nou mandat de cinci ani, a depus jurământul pentru al doilea mandat ca preşedinte într-o şedinţă solemnă a Plenului Parlamentului. În sală au fost prezenţi fostul preşedinte Emil Constantinescu, premierul Ludovic Orban, miniştri, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, reprezentanţi ai mai multor instituţii.
„Preiau astăzi cu multă emoţie al doilea mandat de preşedinte al României. Profund onorat de încrederea care mi-a fost acordată primesc astăzi această înaltă responsabilitate cu multă recunoştinţă şi cu speranţă în ceea ce priveşte viitorul României.
Le mulţumesc concetăţenilor noştri care au înţeles că votul constituie esenţa democraţiei şi cel mai puternic instrument aflat la îndemână pentru a indica drumul pe care vrem ca ţara noastră să îi parcurgă. (...) Îmi voi dedica toată puterea şi priceperea următorilor cinci ani pentru progresul naţiunii române însufleţit de credinţa că destinul românilor rezidă în forţa uriaşă creatoare a neamului nostru.
Înţelegând pe deplin responsabilităţile constituţionale, vă asigur că voi fi preşedintele tuturor românilor, atât al celor care m-au votat şi susţinut, cât şi al celor care au avut altă opţiune", a precizat Iohannis.
Președintelel a adăugat că, în limitele competenţelor constituţionale, va face tot ceea ce stă în puterile sale pentru ca "România europeană, modernă şi puternică, visul unor întregi generaţii pentru care românii au ridicat baricade în decembrie 1989 şi proiectul pentru care au ieşit de nenumărate ori în stradă şi la vot să devină realitate".
Şeful statului a amintit de realizarea Marii Uniri de la 1918 şi a făcut apel la unitate.
„Istoria ne învaţă multe lecţii, dar poate că una dintre cele mai importante este aceea că, atunci când ne confruntăm cu dificultăţi care par insurmontabile, nu trebuie să ne pierdem nădejdea. Nu trebuie să dăm vina pe alţii. Nu trebuie să fugim de responsabilităţi. Nu, dimpotrivă, trebuie să ne unim forţele şi energiile, aşa cum au făcut-o înaintaşii noştri, pentru că doar împreună vom reuşi!", a afirmat Iohannis, arătând că nu a existat niciun obiectiv naţional de anvergură care să fi fost realizat fără sacrificii, fără solidaritate sau fără implicarea majorităţii românilor.