Kelemen Hunor explică de ce a considerat votul la Legea spălării banilor „o porcărie”

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 24.10.2018 - 16:47
Kelemen Hunor a precizat că UDMR nu a votat Legea pentru combaterea spălării banilor, deși conține o prevedere care avantajează formațiunea. FOTO: Inquam Photos - George Calin
Kelemen Hunor a precizat că UDMR nu a votat Legea pentru combaterea spălării banilor, deși conține o prevedere care avantajează formațiunea. FOTO: Inquam Photos - George Calin

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a explicat, pentru Newsweek România, că formațiunea nu a susținut Legea pentru combaterea spălării banilor și a considerat reluarea votului „o porcărie”, pentru că „nu poți să repeți un vot până îți iese”.

SHARE

Deși în lege a fost introdus un amendament prin care UDMR este exceptată de la declararea beneficiarilor, Kelemen Hunor este de părere că „ONG-urile nu au ce căuta în această lege”.

„Am avut o problemă pe procedură și pe fond. Pe procedură, pentru că, după primul vot, când au fost insuficiente pentru adoptarea unei legi organice, PSD a cerut reluarea votului, pe niște argumente cu care eu nu pot să fiu de acord. Înainte de vot, a fost solicitat sistemul electronic și nimeni nu a avut nimic de comentat, nimeni nu a avut vreo obiecție. Nu se poate accepta că un vot deja dat trebuie reluat după câteva minute, nu poți să repeți un vot până când îți iese, până mai aduni 4-5 voturi. De aceea am spus, cu regret, nici nu știu dacă trebuie să am regrete, că a fost o porcărie reluarea votului. Sigur, nu e un cuvânt frumos, dar este în dicționar”, a declarat Kelemen Hunor, pentru Newsweek, precizând că deputații UDMR au votat „împotrivă” la primul vot. 

„Pe fond, noi am avut o problemă pe care am semnalat-o de o săptămână-două: în această lege, organizațiile non-guvernamentale nu au ce căuta. Este important să prevenim spălarea banilor, instituțiile statului cu competențe în acest domeniu știu exact ce au de făcut, dar nu poți să pui ștampila pe toate ONG-urile din această țară; eu nu spun că toate sunt extrem de transparente, dar ai posibilitatea, prin instituțiile statului, să stopezi spălarea de bani, decât să înființezi un registru național. Dacă dai burse sau ajutoare sau sponsorizezi copii care merg în tabere, că ei sunt beneficiarii reali, să dai toate datele lor într-un registru național, adică cum? Ca să facă ANAF ce? Eu cred că nu aceasta este modalitatea prin care se poate preveni spălarea banilor”, a mai spus Kelemen Hunor. 

După ce UDMR a anunțat, luni, că nu votează proiectul de lege privind combaterea spălării banilor, marți, a fost introdus un amendament prin care sunt exceptate de la raportarea beneficiarilor reali organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, membre ale Consiliului Minorităţilor Naţionale, printre acestea numărându-se și UDMR. Kelemen Hunor a spus, însă, că „asta nu rezolvă problema pe fond”. 

Citește și: PSD votează Legea pentru combaterea spălării banilor până trece. Reacția lui Dragnea și a opoziției

„Deci nu este vorba despre cele 18-19 minorități care sunt; noi avem cele mai puține probleme din acest punct de vedere. UDMR  are finanțare de la bugetul de stat, UDMR nu are nici o altă finanțare, contrar zvonurilor. Noi suntem verificați de Curtea de Conturi, de Autoritatea Electorală Permanentă, de Guvern, de tot ce vreți dumneavoastră. Noi nu am fi avut, la o adică, nici o problemă, dar este vorba de zeci de mii de organizații neguvernamentale”, a mai adăugat președintele UDMR.

Miercuri, PSD a cerut reluarea votului la proiectul de lege pentru combaterea spălării banilor, după ce, prima dată, proiectul nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptat. PSD a motivat cel de-al doilea vot prin faptul că nu au fost înregistrate voturile mai multor parlamentari PSD. Opoziția a acuzat o fraudă și a anunțat că va contesta legea la Curtea Constituțională. 

ONG-urile au criticat, de asemenea, legea, acuzând că le va fi blocată activitatea, dacă sunt obligate ca, în maxim 30 de zile, să comunice cine au fost toți beneficiarii proiectelor pe care le derulează, în caz contrar, riscând dizolvarea.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te