Ion Cristoiu, posibil candidat PSD la Președinție: turnător la Securitate, promovat de Sputnik

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 17.01.2023 - 15:46
Ion Cristoiu are mulți scheleți în dulap pentru a candida la Președinție

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, l-a menționat pe Ion Cristoiu drept un posibil candidat al partidului la alegerile prezidențiale. Problema este că jurnalistul a fost declarat de justiție drept turnător al Securității și este un favorit al platformei rusești „Sputnik”.

SHARE

PSD va merge la alegerile prezidențiale din 2024 „cu un intelectual, nu neapărat cu un om politic, a declarat președintele social- democrat Marcel Ciolacu. El a pronunțat numele lui Ion Cristoiu drept „un om de stânga”.

„Cred cu certitudine că România are nevoie de un preşedinte de stânga, un om care împărtăşeşte principiile, în primul rând, de stânga. Este nevoie de o schimbare după 20 de ani. Sunt oameni de stânga în România care pot ocupa această funcţie, cea mai înaltă funcţie din statul român”, a spus Marcel Ciolacu, în emisiunea „Punctul culminant”, de la România TV.

Problema este că Ion Cristoiu este foarte vulnerabil din perspectiva colaborării sale cu fosta Securitate și a faptului că este un preferat al platformei rusești de propagandă „Sputnik”.

După ce istoricul Mădălin Hodor, cercetător CNSAS, a declarat într-un interviu pentru Newsweek România, publicat în 2018, că Ion Cristoiu este menționat, în documente din arhiva fostei Securități, ca sursa „Coroiu”, jurnalistul l-a dat în judecată.

Ulterior, Newsweek România a publicat o serie de documente depuse de CNSAS la dosarul în care cei doi se judecau, acte solicitate de instanță. În aceste documente din arhiva fostei Securități, Ion Cristoiu este menționat ca sursa „Coroiu”.

Fondatorul EvZ a pierdut, însă, procesul un an mai târziu. Instanța a motivat de ce a respins acțiunea fondatorului EvZ.

„Pârâtul Hodor Mădălin este salariatul pârâtei CNSAS în funcţia de consilier în Direcţia Investigaţii şi totodată cercetător acreditat, obținând informațiile menţionate în interviu în această ultimă calitate, ce îi dădea şi dreptul de a aduce la cunoştinţa publicului cele aflate cu ocazia cercetării desfăşurate.

Reclamantul Cristoiu Ion este fondatorul publicației Evenimentul zilei, fost jurnalist, o persoană de interes pentru public prin prisma notorietății sale, considerat mentor de alți jurnalişti.

Instanţele de fond au reţinut cu privire la aceste împrejurări că faptele pârâtului Hodor nu au caracter ilicit, deoarece ele se încadrează în limitele exercitării fireşti a dreptului la liberă exprimare al pârâtului, cuprinzând afirmaţii factuale, susceptibile de proba verității şi nu judecăţi de valoare, afirmaţiile fiind probate cu depunerea la dosar a înscrisurilor în discuţie(...)

Curtea observă că Tribunalul a arătat în mod just că nu se putea cere pârâtului Hodor să aibă o îndoială rezonabilă cu privire la aceste aspecte, cât timp înscrisurile ce au stat la baza afirmațiilor cuprinse în interviu au provenit din arhivele puse la dispoziţia CNSAS, a căror studiere i s-a permis în calitate de cercetător.

De altfel, pe parcursul procesului veridicitatea acestor înscrisuri nu a fost contestată în mod real şi eficace de reclamant, astfel încât, în coordonatele faptice trasate de instanţele de fond, rezultă că, într-adevăr, toate afirmaţiile pârâtului se limitează la informațiile extrase din documentele prezentate de CNSAS judecătoriei, că nu cuprind speculații, judecăți de valoare şi nici măcar fapte în afara celor înscrise în respectivele documente”, arată judecătorul în motivare sentinței, publicată de Mădălin Hodor.

Teorii ale conspirației

În perioada pandemiei, teoriile conspiraționistre ale lui Ion Cristoiu au fost preluate pe larg de oficiosul propagandei rusești, „Sputnik”.

În iunie 2020, Newsweek România a scris că „Cozmin Gușă, Victor Ciutacu și Ion Cristoiu au alimentat teoriile conspirației privind infectarea cântărețului Marcel Pavel cu COVID 19.”

Teoriile lor au fost preluate de site-urile specializate în fake news, precum Sputnik.md și Ortodoxinfo.ro.

Conform unor surse din sistemul medical, citate de Newsweek.ro, starea lui Marcel Pavel s-a înrăutățit. Artistul este ajutat să respire cu masca de oxigen și are dureri musculare, din cauza infecției cu Covid-19.

Cu toate acestea, ignorând toate evidențele medicale, Cozmin Gușă susține, halucinant:

„Marcel Pavel este victima unui joc subteran și a unei farse. Vedeți cât de isterizați au devenit oamenii, totul exemplificat prin ceea ce i se întâmplă lui Marcel Pavel.

A avut două teste care au ieșit negative. Nici în acest moment, Marcel Pavel nu are niciun simptom de coronavirus, dar are o dublă pneumonie.

Se simte foarte prost, dar nu pe motiv de coronavirus. A fost obligat să semneze un act că nu vorbește cu presa.

El nu are coronavirus, totul e o mascaradă. Nimeni din familia lui nu s-a infectat.

Oamenii care l-au testat pe Marcel Pavel au fost bucuroși să constate că el nu are coronavirus”.

E drept că afirmațiile bezmetice ale lui Gușă sunt alimentate chiar de Marcel Pavel, care, după ce le-a mulțumit medicilor pentru profesionalismul cu care l-au îngrijit, a făcut o declarație de om smintit: „Nu susțin că există acest virus ordinar, nu l-am inventat eu, nu eu v-am blocat în case, nu spun că acest nenorocit de Covid-19 există sau nu există. Întrebați-i pe cei care l-au inventat și l-au răspândit pe întreaga planetă!”.

În sprijinul teoriei conspirației au pus serios umărul site-urile care care promovează știrile false pe filiera rusă. Iată ce scriu cei de la Sputnik.md, care-l citeză constant pe Victor Ciutacu:

„Cunoscutul jurnalist și realizator Victor Ciutacu aruncă o adevărată bombă: Marcel Pavel a filmat și la alte două mari televiziuni, dar… despre acelea se tace – deci nu există cazuri de coronavirus? Sau e vorba de o mare făcătură?

«În săptămâna în care se presupune că a dat coronavirus în stânga și-n dreapta, Marcel Pavel nu a filmat doar în Antena 1, ci și în Pro TV și Kanal D», atrage atenția Ciutacu, care întreabă: «Ăia-s mai rezistenți la Covid sau cele două trusturi încă nu au semnat parteneriatele media cu luptătorii împotriva virusului ucigaș și își țin angajații-n geam, să-i vadă lumea sănătoși?».

Sigur, aluzia este evidentă, iar Ciutacu nu este singurul care o spune. Recent, analistul Cozmin Gușă a avansat ipoteza unei mari făcături.

Citește și: Putin se retrage în 2023. Nu vrea să riște o lovitură de stat, să sfârșească precum Gaddafi

Ce-i, totuși, cu prostia și «maimuțăreala» asta excesivă, clădită pe boala (raportată fals!) și faima unui mare artist român??!»

Desigur, face parte din «arsenalul» de fapte prin care trebuie să fim convinși că trebuie să prelungim starea de alertă…”.

În completarea informațiilor absurde, Sputnik.md a preluat și un comentariu al lui Ion Cristoiu, în care „maiestrul” spune că în „cazul Marcel Pavel” este vorba despre „o nouă diversiune pentru relansarea pandemiei”.

Aceleași informații sunt preluate și de Ortodoxinfo.ro, site închis de mai multe ori de autoritățile române în perioada stării de urgență, pentru răspândirea de informații false, dar redeschis între timp.

Citește și: Ce se întâmplă cu bacșișurile: cum le dai, cum le iei și cu ce rămân cei care le primesc și statul

Una dintre știrile fake news pentru care a fost închis Ortodoxinfo.ro a fost cea cu titlul: „Se pregătește omorârea pensionarilor în lagăre”.

Astăzi, același site scrie: „Matematic vorbind, datele pe care le avem până acum NU demonstrează că există coronavirus în România”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te