LIVE UPDATE. Miniștrii propuși în Guvernul Orban, audiați. Primul aviz negativ

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 29.10.2019 - 13:58
Audierea lui Florin Cîțu în comisie. FOTO: Inquam Photos - Octav Ganea

Audierea miniștrilor propuși în Guvernul Orban în şedinţe comune ale comisiilor din Parlament a început astăzi, la ora 09.00. Premierul desemnat a declarat că, chiar dacă unii miniștri PNL vor primi aviz negativ în comisii, nu va ține cont de votul aleșilor PSD.

SHARE

UPDATE: Florin Cîțu a primit aviz negativ în comisii. Surse: Orban nu îl retrage din Guvern

Ministrul propus al Finanțelor, Florin Cîțu:

- La apărare vor fi cei 2% alocați, dacă e posibil chiar mai mult. La educație avem o promisiune de a merge către 6%, ca preferință personală vă spun că ar trebui să meargă și spre investiții, nu doar salarii. Deja la Ministerul Finanțelor există o schiță de buget pentru 2020, o vom lua ca bază pentru propunerea noastră de buget. Obiectivul meu e de a respecta tratatele semnate de România în UE și de a evita procedurile de infringement, pentru că o asemenea procedură declanșată duce la downgradarea de către agențiile de rating și la creșterea dobânzilor. În programul de guvernare există măsuri imediate și măsuri pe termen scurt. Primul obiectiv e rectificarea bugetară. Avem doar datele pentru august, așteptăm datele din septembrie. 

FOTO: Inquam Photos - Octav Ganea 

Citește și: Florin Cîțu la audieri: Mă voi lupta ca nici un cetățean român să nu-și piardă drepturile 

Citește și: Audierea lui Florin Cîțu, bruiată de Teodorovici: Noroc că i-a capsat pagina, că nu știa ce citește

---

10.20: Ministrul propus al Sănătății, Victor Costache, a declarat, marți, în timpul audierii din Parlament, că una dintre crizele pe care MS trebuie să le gestioneze se referă la examenul de rezidențial. 

El a precizat că va demisiona imediat, în cazul în care procurorii îl vor ancheta în calitate de suspect pentru malpraxis. 

FOTO: Inquam Photos - Octav Ganea 

- Avem de gestionat câteva crize. Prima este cea a rezidențiatului. Vom încerca în Parlament să gsim o soluție. Suntem o țaraă care a pierdut peste 30.000 de medici. Împreună cu ministrul Educației vom debloca examenele de rezidențiat. Nu vom schimba regulile în timpul jocului, examenul va fi după programa stabilită.

- Dacă mi se va schimba calitatea în cea de suspect, îmi voi da imediat demisia. Înțeleg durerea familiei. Au fost doi medici de gardă, nici unul nu a modificat ora decesului.

Citește și: Audierea ministrului propus al Sănătății: În România se aruncă sute de inimi și plămâni la gunoi

---

09.20: Primele declarații ale lui Ioan Marcel Boros, în Comisia pentru afaceri europene:

- Încă mai sunt de rambursat către Comisia Europeană fonduri în valoare de 577 de milioane de euro, iar anul care urmează este anul este plin de greutăți, din cauza riscului de dezangajare de fonduri, de 3, 2 miliarde de euro pentru 2020.

- O măsură la care țin foarte mult este cea privitoare la schimbarea de paradigmă instituțională, în centrul atenției trebuie să punem beneficiarii și proiectele. Beneficiarul este cel care trebuie sprijinit, pentru ca proiectele să poată fi duse la bun sfârșit.

FOTO: Inquam Photos - Octav Ganea 

----

Primul audiat va fi Ioan Marcel Boros, candidat la funcţia de ministru al Fondurilor Europene, în Comisia pentru afaceri europene.

În şedinţa Comisiei pentru sănătate şi familie, care începe la ora 10.00, va fi audiat dr. Victor Sebastian Costache, candidat pentru funcţia de ministru al Sănătăţii, în timp ce Vasile-Florin Cîţu, candidatul propus pentru funcţia de ministru al Finanţelor Publice, va fi audiat în Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, începând cu ora 11.00.

Pe ordinea de zi a şedinţei Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă figurează, de la ora 12.00, audierea lui Bogdan Gheorghiu, candidat pentru funcţia de ministru al Culturii.

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a anunţat că a semnat acorduri şi înţelegeri cu grupul minorităţilor naţionale, cu PMP, USR, UDMR şi ALDE, având sprijinul pentru învestirea Guvernului.

„Numeric, astăzi am depăşit cifra de 233 de parlamentari care susţin învestirea Guvernului. Sigur, negocierile continuă, pentru că vrem să ne luăm o marjă pentru situaţiile în care apar absenţe neaşteptate", a declarat premierul desemnat. 

El a adăugat că are încredere în miniştrii propuşi.

Orban: „Ar fi culmea să ţin cont de votul parlamentarilor PSD, care au votat ca înecaţii toate prostiile”

Pe de altă parte, Ludovic Orban anticipa că PSD va încerca să-i încurce pe miniştrii propuşi de PNL la dezbaterile din comisii, dar spunae că, în situaţia în care unii miniştri primesc aviz negativ, nu va ţine cont de acest lucru. 

„Cu siguranţă, PSD o să încerce să-i încurce pe candidaţii noştri la funcţia de ministru, ei au majoritate împreună cu Pro România, în jumătate din comisii. Acolo nu cred că va conta pregătirea, priceperea, calitatea soluţiilor. Pur şi simplu, va fi un vot politic. Eu am încredere că se vor prezenta la un nivel ridicat, că vor avea capacitatea să dea răspunsuri potrivite la toate întrebările care li se pun. Sunt oameni pregătiţi să conducă ministerele”, a declarat Ludovic Orban, la Digi24.

Întrebat ce va face dacă unii miniştri PNL vor primi aviz negativ în comisii, Orban spunea că nu va ţine cont de acest lucru, sugerând că PNL nu va face alte propuneri.

"Ar fi culmea să ţin cont de votul parlamentarilor PSD, care au votat ca înecaţii toate prostiile, toţi miniştrii puşi de PSD, toţi analfabeţii funcţionali care au ajuns în funcţii. Ar fi culmea să ţin cont de votul pe care îl dau parlamentarii PSD”, spunea Orban.

Șeful Senatului, Teodor Meleşcanu, a anunțat, luni, după şedinţa Birourilor Permanente Reunite că s-a decis calendarul învestirii Guvernului Orban, iar audierile miniştrilor în comisii au fost programate marţi şi miercuri, începând cu ora 09.00. Lunea viitoare, la ora 14.00, va avea loc ședința celor două Camere reunite, pentru învestirea Guvernului. 

Citește și: Eugen Teodorovici, atac suburban la adresa lui Cîțu: ”Îmi plac curvele, dar nu blonde”

Citește și: Ministrul propus al Culturii, Bogdan Gheorghiu, avizat pozitiv în comisiile parlamentare

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te