Ilie Bolojan: „România nu va trimite niciun militar în Ucraina, vom fi ţară de tranzit”

DE Alex Darvari | Actualizat: 27.03.2025 - 18:53

Ilie Bolojan a anunţat, joi, după Reuniunea pentru Pace şi Securitate de la Paris, că urmează să se formeze un grup de lucru pentru monitorizarea acordulului de 30 de zile de încetare a focului la Marea Neagră.

SHARE

„Au participat 31 de state și reprezentanții NATO și ai Uniunii Europene. Primul punct important abordat la această reuniune a fost acordul de încetare a focului la Marea Neagră, acordul de 30 de zile.

Ilie Bolojan: „România nu va trimite niciun militar în Ucraina, vom fi ţară de tranzit”

Ilie Bolojan a prezentat punctele principale care au fost abordate la această reuniune.

”Primul dintre ele a fost acordul de încetare al focului la Marea Neagră, acordul de 30 de zile. Ţările prezente salută ajungerea la acest acord, dar constatăm că Ucraina a fost de acord ca acest acord să fie extins nu doar la navigaţia pe Marea Neagră, ci atât terestru cât şi aerian.

Şi, din păcate, nu s-a ajuns la un astfel de acord şi aşa cum se vede atunci când apare o probă care nu poate fi contestată, Rusia nu a acceptat aceste condiţii şi teoria că unii vor pace şi alţii vor război a fost infirmată prin ceea ce s-a întâmplat în aceste negocieri”, a spus Bolojan.

Bolojan: Vom susține Ucraina

El a menţionat că, din acest punct de vedere, ţările prezente au convenit să susţină în continuare sprijinul pentru „Ucraina şi întărirea Flancului estic.

Țările prezente salută ajungerea la acest acord, dar constatăm că Ucraina a fost de acord ca acest acord să fie extins nu doar la navigația pe Marea Neagră, ci atât terestru, cât și aerian, și din păcate nu s-a ajuns la un astfel de acord și așa cum se vede atunci când apare o probă care nu poate fi contestată, Rusia nu a acceptat aceste condiții și practic teoria că unii vor pace și alții vor război a fost infirmată prin ceea ce s-a întâmplat în aceste negocieri și din acest punct de vedere țările prezente au convenit să susțină în continuare sprijinul pentru Ucraina și întărirea flancului estic”, a declarat Ilie Bolojan, de la Paris.

”Orice fel de situaţie în care Ucraina are o căderea ar însemna complicaţii importante şi o înaintare înspre zona de vest, pe care nici Europa şi nici România nu şi-o doreşte. În acest sens, ajutoarele care au fost stabilite la Consiliul de săptămâna trecută vor fi asigurate în continuare şi se va colabora pentru întărirea Flacului estic”, a precizat Bolojan.

Bolojan despre trimiterea de soldați în Ucraina

„Acest acord nu e doar o fază temporară între două războaie, ci o pace robustă. Un alt subiect discutat se referă la forțele de garantare a păcii. România nu va trimite niciun militar român în Ucraina.

Ipotetic, dacă se ajunge la un acord de pace, s-a discutat despre posibilitatea unui plan care să asigure o garanție. Aceste forțe ar putea fi amplasate pe flancul de est.

Vom participa ca țară de tranzit, de hub, la aceste discuții astfel încât statul major să știe care sunt aceste planuri”, a spus președintele.

”În ceea ce priveşte partea de monitorizare privind acest armistiţiu de 30 de zile la care s-a ajuns, urmează să se formeze un grup de lucru pentru a coopera în vederea monitorizării respectării acestei înţelegeri.

În acest sens, întrucât înţelegerea se referă la Marea Neagră, o zonă care este strategică pentru România, pentru că avem investiţii importante, pentru că o bună parte din exporturile noastre se fac pe zona de naval, pentru că portul Constanţa este cel mai important port la Marea Neagră, România va participa la acest grup de lucru şi prin infrastructura pe care o are, radare, drone, Poliţia aeriană, dar şi colaborarea cu Turcia şi Bulgaria pe partea de deminare, vom colabora în aşa fel încât acest acord să fie respectat”, a anunţat preşedintele.

Ce a spus Zelenski?

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat joi că reuniunea de la Paris a aliaților Kievului a servit la desemnarea președintelui francez, Emmanuel Macron, și a premierului britanic, Keir Starmer, ca reprezentanți ai Europei pentru posibile discuții de pace privind războiul cu Rusia, transmite EFE, citat de Agerpres

'Astăzi, noi toți cei din Europa am convenit că Europa va fi reprezentată de Franța și Regatul Unit. Macron și Starmer. Cred că și acest lucru este important. Este o poziție clară și dorim să transmitem acest semnal tuturor celorlalți parteneri și cu siguranță Statelor Unite', a declarat Zelenski, care a insistat asupra necesității ca Europa să fie reprezentată la masa negocierilor cu Rusia.

Zelenski a spus că regretă faptul că există încă 'multe întrebări' și 'puține răspunsuri' cu privire la posibila desfășurare a unui contingent european pe teritoriul ucrainean.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te