Hotărârea Primăriei Arad, prin care amendează și confiscă banii cerșetorilor, nulă de drept

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 08.02.2021 - 23:34
Banii confiscați de la cerșetor, cu care se laudă Primăria Arad pe Facebook
Banii confiscați de la cerșetor, cu care se laudă Primăria Arad pe Facebook

Postarea de pe Facebook a Primăriei Arad în care instituția se laudă că Poliția Locală a confiscat 130 de lei de la un cerșetor a atras un val enorm de critici. Totuși, hotărârea în baza căreia polițiștii au confiscat banii cerșetorului este nulă de drept.

SHARE

„Vă rugăm să Nu încurajați cerșetoria! 113 lei au fost confiscați în această seară de către agenții Poliției Locale Arad de la o persoană care apela la mila publică. Suma confiscată va ajunge în bugetul orașului”, a scris, în 4 februarie, Primăria Municipiului Arad, pe pagina de Facebook, punând o imagine cu cei 113 lei înșirați, așa cum procurorii DIICOT prezintă capturile de bani și droguri de la traficanți și proxeneți. 

Postarea a strâns, până în prezent, peste 2.200 de comentarii și 2.800 de reacții, cele mai multe de dezaprobare. 

Totuși, ce este important e că Poliția Locală se bazează pe o hotărâre a Consiliului Local din 2019 - 465/ 11 septembrie 2019, care stipulează că:

„Art. (1)Fapta persoanei de a apela la mila publicului pentru obținerea de bani, prin ocupare de locuri publice cu deteriorarea condițiilor de mediu, estetice sau civice pe raza administrativ-teritorială a municipiului Arad, constituie contravenție.

Art. 2. (1) Contravenţia prevăzută la art. 1 se sancţionează cu amendă în cuantum de 300 lei. (2) Sumele obținute prin săvârșirea faptelor prevăzute la art. 1 se confiscă şi se fac venit la
bugetul local al Municipiului Arad, agenții constatatori făcând mențiune despre cuantumul acestora în procesul verbal încheiat”. 

Hotărârea a fost propusă chiar de primarul Călin Bibarț (PNL), care a susținut, luni, într-un interviu la Digi FM, că „Una dintre cele mai eficiente metode pe care noi o aplicăm de ceva timp este ca el (cerșetorul, n.r.) să rămână fără beneficiile activității sale ilegale, pentru că atunci nu va continua acea activitate. Cei care le plâng de milă, dacă doresc, pot să le ofere o haină, o bucată de pâine, dar nu bani, pentru că nu vor să muncească.  Aradul este o zonă a României în care șomajul e aproape de zero, sunt locuri de muncă disponibile. Eu, ca edil al acestui oraș, nu pot să accept să văd cerșetori pe stradă, mai ales că mulți dintre ei nu sunt de pe aici”. 

Citește și: Primăria Arad s-a lăudat pe Facebook că a confiscat banii unui cerșetor. A primit un val de critici

De ce nu e legală hotărârea Consiliului Local Arad 

Totuși, întrucât România are deja o lege națională care sancționează cerșetoria, respectiv Legea nr. 61/1991, hotărârea Consiliului Local Arad este „nulă de drept”, explică, pentru Newsweek România, avocatul Filip Tisu, din cadrul SCA Fenechiu, Savu & Asociații. 

„Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, cu modificarile si completarile ulterioare reglementează faptele săvârșite cu vinovăție, stabilite și sancționate prin lege, ordonanță, prin hotărâre a Guvernului sau, după caz, prin hotărâre a consiliului local al comunei, orașului, municipiului sau al sectorului municipiului București, a consiliului județean ori a Consiliului General al Municipiului București.

Conform art. 2, alin. (1), prin legi, ordonanțe ori hotărâri ale Guvernului se pot stabili și sancționa contravenții în toate domeniile de activitate.

Alin (2) al aceluiași articol 2 din O.G. nr.2/2001 stabilește că prin hotărâri ale autorităților administrației publice locale sau județene se stabilesc și se sancționează contravenții în toate domeniile de activitate pentru care acestora le sunt stabilite atribuții prin lege, în măsura în care în domeniile respective nu sunt stabilite contravenții prin legi, ordonanțe sau hotărâri ale Guvernului.

În consecință, autoritățile administrației publice locale pot stabili contravenții numai în măsura în care in domeniile respective nu există o reglementare dată prin acte normative la nivel de lege, ordonanță sau hotărâre de Guvern.

Parlamentul României a adoptat Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, care a intrat în vigoare la 27 septembrie 1991. În forma aplicabilă în prezent, stabilește ca fiind contravenție, conform art. 2, pct. 3), apelarea, în mod repetat, la mila publicului, de către o persoană aptă de muncă, precum și determinarea unei persoane la săvârșirea unor astfel de fapte, dacă fapta nu este comisă în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerată infracțiune.

Consiliul Local al municipiului Arad a adoptat la data de 11 septembrie 2019 Hotărârea nr. 465/2019 (”H.C.L. nr. 465/2019”) privind interzicerea activității de cerșetorie pe raza administrativ-teritorială a municipiului Arad. Prin conținutul acesteia, este stabilită ca fiind contravenție fapta persoanei de a apela la mila publicului pentru obținerea de bani, prin ocupare de locuri publice cu deteriorarea condițiilor de mediu, estetice sau civice pe raza administrativ-teritorială a municipiului Arad.

Deși contraventia prevăzută de cele două acte (respectiv Legea nr. 61/1991 si H.C.L. nr. 465/2019) este diferită sub aspectul elementelor constitutive, mai exact sub aspectul laturii obiective, trebuie observat totusi ca domeniul de activitate in care se stabilește contravenția mai sus amintita este, in opinia noastra, același. Legea nr. 61/1991 se referă expres la conviețuire socială, ordine și liniște publică. H.C.L. nr. 465/2019 are în vedere, în principal, același domeniu, chiar daca în subsidiar se referă la ocuparea de locuri publice cu afectarea condițiilor de mediu sau estetice, deoarece scopul stabilirii și sancționării faptei este în ambele cazuri îmbunătățirea conviețuirii sociale, a ordinii și a liniștii publice.

Având în vedere că prin lege este reglementat regimul contravențional în acest domeniu, in opinia noastra, autoritățile administrației publice locale nu mai dețin prerogativa reglementării si sanctionarii cersetoriei ca fapta contraventionala prin hotarare a consiliului local.

Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, prevede la Art. 2 alin. (5): ”Hotărârile consiliilor locale sau judeţene ori, după caz, ale sectoarelor municipiului Bucureşti, prin care s-au stabilit contravenţii cu nesocotirea principiilor prevăzute la alin. (2) - (4), sunt nule de drept. Nulitatea se constată de instanţa de contencios administrativ competentă, la cererea oricărei persoane interesate”, a explicat avocatul Filip Tisu, pentru Newsweek România. 

Citește și: Câinii fără stăpân din Sectorul 1, victime în războiul cu Romprest, îngrijiți de Primăria Capitalei

Primarul Călin Bibarț nu a răspuns nici la apelurile, nici la SMS-urile reporterului Newsweek România. Vom publica punctul său de vedere dacă îl vom primi. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te