DOCUMENT 1.000 de lei net în plus la salariu pentru profesorul debutant, ultima ofertă a guvernului

DE Newsweek România | Actualizat: 07.06.2023 - 19:42
Nicolae Ciucă, premierul României

Guvernul a anunțat că va adopta un Memorandum privind majorările salariale acordate personalului din Educație prin noua Lege a salarizării. Documentul va fi adoptat în ședința Executivului de mâine, 8 iunie 2023, și va fi publicat în Monitorul Oficial al României.

SHARE

Guvernul va adopta un Memorandum privind majorările salariale acordate personalului din Educație prin noua Lege a salarizării. 

Cea mai importantă prevedere arată că noua lege va avea la bază principiul potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant / asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023.

În acest moment, un profesor debutant câștigă 5.100 lei brut potrivit unui fluturaș de salariu (foto jos) consultat de Newsweek România. Salariul brut a fost, potrivit INS, 6.800 de lei. 

Rezultă o creștere (diferență) de 1.700 lei brut, care înseamnă 970 lei net.

Guvernul va adopta un memorandum pentru creșterea salariilor pentru profesori în 2024

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a cerut Ministerului Educației și Ministerului Muncii și Solidarității Sociale promovarea la nivelul Guvernului a unui Memorandum privind majorările salariale acordate personalului din Educație prin noua Lege a salarizării, în urma discuției telefonice purtate cu reprezentanții sindicatelor din sistemul de învățământ.

Citește și: Ministrul Budăi, noi promisiuni pe Legea salarizării: ”La 1 septembrie să fie depusă în Parlament”

Memorandumul va fi adoptat în ședința Executivului de mâine, 8 iunie 2023, și va fi publicat în Monitorul Oficial al României, pentru a consolida garanțiile guvernamentale privind prioritizarea Educației în viitoarea grilă de salarizare și utilizarea ca sistem de referință a salariului mediu brut pe economie pentru salariul debutantului / asistentului universitar. 
Garanțiile guvernamentale incluse în Memorandum sunt asumate și la nivelul Coaliției de guvernare, ai căror lideri și le-au însușit în cadrul unui Angajament politic, a transmis Biroul de presă al Guvernului”.

Memorandum Crestere Salariala Educatie by Badica Petre on Scribd

Premierul Nicolae Ciucă a făcut public faptul că guvernul va adopta un memorandum privind salariile profesorilor. 

”Așa cum ne-am angajat încă de la începutul dialogului cu reprezentanții profesorilor, prioritatea Guvernului și a Coaliției majoritare a fost și rămâne aceea ca toți copiii să beneficieze de un sistem de învățământ performant, iar dascălii lor să primească recunoașterea importanței lor în societate”, a transmis premierul.
 
Șeful Executivului a mai spus că noua lege va avea la bază principiul potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant / asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie.
 

Marcel Ciolacu: ”Acest lucru trebuie să înceteze”

Și Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților a vorbit despre memorandum. 

”Ne aflăm într-un moment în care fiecare zi de întârziere poate afecta viitorul unei generații întregi de copii. Sute de mii de elevi și părinții lor trăiesc în continuare cu teama că nu își vor putea da examenele. Acest lucru trebuie să înceteze.
 
Mi-am luat astăzi angajamentul alături de liderul PNL, Nicolae Ciucă, că viitorul Guvern va pune în aplicare creșterea salariilor din Educație având ca bază creșterea salariului profesorului debutant / asistentului universitar la nivelul salariului mediu brut pe economie.
 
În ședința de Guvern de mâine, acest angajament va fi transpus sub forma unui Memorandum care consfințește decizia acestei guvernări de a pune Educația în centrul politicilor sale publice”, a transmis Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook.
 

 

Profesorii sunt în grevă generală din data de 22 mai. Luni ar urma să înceapă examenul de bacalaureat 2023. Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că deocamdată calendarul examenelor naționale rămâne neschimbat. 

Pe de altă parte, polițiștii au ieșit în stradă, iar medicii au făcut grevă japoneză. Mâine, peste 10.000 de sindicaliști sunt așteptați la proteste în București.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te