Ministrul Budăi, noi promisiuni pe Legea salarizării: ”La 1 septembrie să fie depusă în Parlament”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 07.06.2023 - 14:24
marius Budăi, Ministrul Muncii Foto: Facebook/Marius Budăi

Ministrul Marius Budăi a vorbit despre proiectul Legii salarizării unitare după o vizită fulger la Colegiul Național “I.L. Caragiale” din București, în plină grevă a profesorilor. Acesta a precizat că pe 1 septembrie proiectul ar urma să intre în Parlament.

SHARE

Ministrul Muncii, Marius Budăi a vorbit despre Legea salarizării după o vizită fulger la Colegiul Național “I.L. Caragiale” din București, în plină grevă a profesorilor. 

Directoarea școlii rescpective, Andreia Bodea a transmis cu o zi în urmă că din 80 de profesori, 72 sunt în grevă și 8 la școală. 

Ministrul Budăi a spus că nu le-a cerut nimic profesorilor și că au avut doar discuții constructive. 

Ministrul Budăi, noi promisiuni pe Legea salarizării: ”La 1 septembrie să fie depusă în Parlament”

Marius Budăi a fost întrebat la intrarea în școală dacă până la data de 15 iunie legea salarizării unitare va fi finalizată așa cum a anunțat coaliția de guvernare. 

Citește și: DOCUMENT 1.000 de lei net în plus la salariu pentru profesorul debutant, ultima ofertă a guvernului

„Până acum, orice decizie am primi de la coaliţie am respectat şi nu o să încep acum să încalc o decizie a coaliţiei. Nu am ratat nicio sarcină”, a răspuns ministrul.

La finalul întâlniri, ministrul a plusat. El a spus că vrea ca la 1 septembrie propunerea legislativă să treacă de Guvern și să fie depusă în Parlament. 

”Noi am scris în Nota de Fundamentare, le-am explicat profesorilor de ce în Nota de Fundamentare am scris principiul de la care plecăm în construcţia noii grile.

Nu voi discuta neapărat pe închiderea altor grile până nu voi termina discuţia cu educaţia, pentru că asta este decizia coaliţiei şi principiul de la care plecăm în construirea grilei de salarizare este plecarea de la salariul mediu brut aflat în plată pentru debutant”. 

El a dat și un termen până când va fi finalizat draftul legii salarizării.

”Până pe data de 15 iunie are termen de la coaliţie să finalizeze draftul legii, asttel încât în perioada 15 iulie-1 septembrie să continue discuţiile cu sindicatele, ca la 1 septembrie propunerea legislativă să treacă de Guvern şi să fie depusă în Parlament, a completat Budăi.

Ce a discutat Marius Budăi cu profesorii de la ”Caragiale”

Despre ce s-a întâmplat în cancelaria de la Colegiul Național “I.L. Caragiale” , Marius Budăi a spus doar că nu le-a cerut profesorilor nimic dar nici cadrelel didactice nu i-au solicitat nimic. 

”Discuția nu s-a axat neapărat de grevă și este foarte bine că a fost așa. A fost o discuție extrem de constructivă pe ceea ce vrem să facem pe viitor cu educația.

Citește și: Mișcarea sindicală în Vest: Alegeri democratice, cotizații și de 50 de ori mai mici pentru dascăli

Însă da, au fost și discuții despre grevă și despre faptul că avem copii în ani terminali care trebuie. Eu însumi am spus că am doi copii în ani terminali.

Cu siguranță discuțiile astăzi continuă la nivelul Ministerului Educației. Eu, repet, nu am cerut aici dascălilor nimic, dascălii nu mi-au cerut mie nimic, ci am avut o discuție extrem de corectă din punct de vedere al principiilor pe care trebuie să ne așezăm pe viitor”, a spus Marius Budăi.

72 de profesori de la IL Caragiale, în grevă

Andreia Bodea, directoarea Colegiului "I.L. Caragiale" din București, a spus la Euronews România că sunt mulți profesori în grevă dar că unii dintre aceștia au spus că vor să se întoarcă pentru că nu se rezolvă nimic. 

"Nu s-au întors (n. red. profesorii la catedră). Doar doi colegi de-ai noștri, de când s-a intrat în minivacanță și până acum, și-au exprimat dorința de a reveni la ore. În continuare, din 80 de profesori, în acest moment 72 sunt la grevă. Doar opt sunt la școală.

Din informațiile mele, sunt vreo cinci-șase colegi care încă sunt în grevă, dar se gândesc serios ca azi sau mâine să revină la cursuri. Există și motivul financiar, bineînțeles, pentru că noi avem contractul de muncă suspendat și începe să fie o problemă. Unii sunt dezamăgiți de impasul în care se află negocierile, se gândesc că lucrurile așa vor rămâne, deci nu mai are rost să mai fie în grevă.

Nu s-au încheiat mediile pentru elevii de clasa a XII-a. Din cei opt profesori care predau la aceste clase vor încheia mediile la rubricile lor. Ceilalți nu au încheiat situația școlară încă.”, a transmis Andreia Bodea

Profesorii sunt în grevă generală din data de 22 mai. Luni ar urma să înceapă examenul de bacalaureat 2023. Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că deocamdată calendarul examenelor naționale rămâne neschimbat. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te