Preşedintele Klaus Iohannis ar urma să convoace Camera Deputaţilor şi Senatul în sesiune extraordinară, potrivit anunțului de săptămâna trecută. Simultan cu începerea procedurilor în vederea angajării răspunderii, şi PSD va începe demersurile pentru depunerea moţiunii de cenzură, pentru care susține că deja a strâns numărul de semnături necesare pentru adoptarea ei, potrivit news.ro.
Premierul a anunțat în 16 ianuarie decizia de asumare a răspunderii Guvernului pentru modificare Legii Alegerilor locale, pentru a reveni la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. La propunerea ministrului Afacerilor Interne Marcel Vela, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern a fost introdus proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, cu modificările şi completările ulterioare. Luni este programată o nouă şedinţă a Executivului.
„Este vital ca primarii să fie aleşi de jumătate plus unu dintre cetăţenii din comunitatea locală pentru a avea cu adevărat legitimitate. (...) Am luat decizia să ne angajăm răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi. Sigur că am luat această decizie în momentul în care a devenit evident faptul că cei care încă sunt la butoanele Parlamentului vor să prezerve acest mod nedemocratic de alegere a primarilor şi pentru că nu există nicio şansă pentru dezbaterea parlamentară. Sigur că acest lucru va deranja pe cei care sunt la butoanele Parlamentului, dar trebuie să ne asumăm acest risc pentru că Guvernul are obligaţia de a interveni acolo unde lucrurile nu funcţionează corect”, a declarat premierul.
În replică, șeful interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că va iniţia o moţiune de cenzură, cu sprijinul UDMR. Duminică, Ciolacu a declarat că 115 parlamentari au asemnat deja moţiunea, suficient pentru a o depune. El a afirmat de asemenea că poartă discuţii şi cu Victor Ponta pentru susţinerea moţiunii de cenzură.
Potrivit articolului 114 din Constituţie, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.
Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, este adoptată. Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii.
Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.