Grupul PNL propune ca pragul la abuzul în serviciu să fie de două salarii minime pe economie

DE Alexandru Pop | Actualizat: 03.04.2023 - 17:29
Grupul PNL propune ca pragul la abuzul în serviciu să fie de două salarii minime pe economie - Pixabay/Septimiu

Deputaţii liberali au decis după discuţie cu ministrul Justiţiei, să propună ca pragul de la care să fie sancţionat abuzul în serviciu să fie de 2 salarii minime pe economie, a anunţat liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, deputatul Gabriel Andronache.

SHARE

"Ministrul Justiţiei a venit şi ne-a prezentat toate deciziile Curţii Constituţionale. Nu uitaţi că există trei decizii! Totodată, vă subliniez un fapt extrem de important, şi anume că fostul ministru al Justiţiei din partea USR a introdus ca jalon în PNRR punerea în acord cu deciziile Curţii Constituţionale a Codurilor penal şi de procedură penală", a spus Andronache.

PNL: Două salarii minime nu e abuz în serviciu

"Existând acest jalon, practic există o obligaţie asumată de ţara noastră prin PNRR ca punerea în acord a Codurilor să se realizeze, trebuia realizată de altfel până la sfârşitul lui decembrie 2022", a afirmat pooliticianul.

"Deci", a continuat Gabriel Andronache, "această situaţie arată că suntem într-o depăşire a termenului asumat de România, de aici şi procedura de urgenţă cu privire la acest proiect".

Citeşte şi: Predoiu: Nu a existat un reper privind pragul pentru abuz în serviciu. Praguri mari pentru evaziune

El a precizat că, în urma discuţiilor şi a argumentelor de constituţionalitate, Curtea Constituţională obligă impunerea unui prag, deşi majoritatea liberalilor consideră că nu este necesar, conform Agerpres.

"Din punctul nostru de vedere, al grupului, nu este obligatoriu impunerea unui prag, dar suntem obligaţi de deciziile Curţii să introducem acest prag.

Mai mult decât atât, tot aceste decizii vin şi arată faptul că trebuie să aibă o anumită valoare. Vă reamintesc că, în 2018, Parlamentul a votat - grupul PNL nu a votat atunci acel proiect de modificare a Codului penal - şi s-a stabilit atunci un prag.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu: „Coaliția va susține pragul de 9.000 de lei la infracţiunea de abuz în serviciu”

Uitaţi-vă foarte bine în acel proiect care a fost votat de Parlament: se stabilise un prag cu salariul minim brut pe economie. Curtea Constituţională a spus că este derizoriu un astfel de prag", a explicat Andronache.

Propunerea grupului PNL este ca acest prag să fie de două salarii minime pe economie.

"Mai departe, grupul PNL vine şi propune ca acest prag să fie două salarii minime pe economie. E o propunere pe care o vom dezbate şi care, din punctul nostru de vedere, arată faptul că depăşim ceea ce Curtea a subliniat, anume aspectul derizoriu.

Se discută şi desspre 9.000 de lei

În viziunea Curţii Constituţionale, nu în viziunea noastră, pentru că, repet, noi considerăm că nu e necesar un prag, cel puţin sub aspect politic, cu privire la această faptă despre care se discută", a adăugat Andronache.

Întrebat în legătură cu pragul înaintat de coaliţie şi de ministrul Justiţiei de 9.000 lei, Andronache a spus: "Este o propunere care va fi discutată şi aceea probabil în cadrul comisiei".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te