Predoiu: Nu a existat un reper privind pragul pentru abuz în serviciu. Praguri mari pentru evaziune

DE Alin Crișan | Actualizat: 30.03.2023 - 20:45
Cătălin Predoiu - Foto: Arhivă

Ministrul Justiție, Cătălin Predoiu, a declarat că nu a existat un reper privind pragul pentru abuz în serviciu, iar în zona de evaziune fiscală există praguri și mai mari.

SHARE

La pragul de 250.000 lei pentru incriminarea abuzului în serviciu s-a ajuns pentru că nu a existat un reper.

Predoiu: Nu a existat un reper privind pragul pentru abuz în serviciu. Praguri mari pentru evaziune

Este precizarea în exclusivitate a ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, care a explicat pentru Digi24 că propunerea a fost discută în coaliție în mai multe ședinte. 

„Nici din partea sistemului judciar nu a venit o propunere concretă. Nu este inexplicabil nici acest lucru, pentru că toată lumea s-a ferit oarecum să indice o valoare. De ce? Pentru că nici Curtea Constituțională, nici Comisia de la Veneția, nici reglementări comparate nu ne indică un reper aici. Până la urmă, e oarecum o decizie care ține cont de felul în care gândești protecția acestor interese”, a spus Cătălin Predoiu.

„Singura indicație orientativă a fost în alte reglementări care există în prezent, în zona de legislație penal-fiscală, unde în zona de infracțiuni privind evaziunea fiscală, de exemplu, sunt valori comparative, ba chiar praguri mai mari”, a adăugat el. „Acest lucru era firesc să înceapă de la o propunere. În ultimele săptămâni, inclusiv în săptămâna precedentă, au fost două ședințe care au avut pe ordinea de zi aceste chestiuni, legea pensiilor și coduri, pentru că au termen în PNRR”, a spus ministrul.

Potrivit proiectului de lege, care a fost votat de Senat, „fapta funcţionarului public, care cu ştiinţă în exercitarea atribuţiilor de serviciu nu îndeplineşte un act prevăzut de o lege (...) ori îl îndeplineşte cu încălcarea unei dispoziţii cuprinse într-un astfel de act normativ cauzând astfel o pagubă mai mare sau egală cu 250.000 de lei ori o vătămare gravă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

Dispoziţiile privind condiţia ca paguba să fie mai mare de 250.000 lei nu se aplică dacă făptuitorul a mai săvârşit o fracţiune de abuz în serviciu ori pe neglijenţă în serviciu, într-un interval de cinci ani de la data rămânerii definitive a hotărâri judecătoreşti de condamnare”.

Senatorul PNL Cristian Țăgârlaș, președintele comisiei juridice, a declarat miercuri la Digi24 că pragul de 250.000 de lei pentru infracțiunea de abuz în serviciu a fost stabilit „în coaliție” și comunicat membrilor comisiei, care și l-au „însușit” și l-au introdus în proiectul de lege. 

Țăgârlaș afirmă că nu știe cine a propus valoarea pragului, dar spune că este o decizie politică pe care și-a asumat-o.

În privința nivelului, care este mai mare decât pragul de 100.000 de lei, propus în OUG 13 din 2017, când sute de mii de oameni au ieșit în stradă, senatorul a făcut trimitere la inflație și la creșterea prețurilor.

După disputele provocate de proiectul de lege, liderii coaliției de guvernare, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au decis miercuri seară să susțină propunerea Ministerului Justiției privind pragul de 9.000 de lei la infracțiunea de abuz în serviciu, potrivit digi24.ro

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te