Marcel Ciolacu: „Coaliția va susține pragul de 9.000 de lei la infracţiunea de abuz în serviciu”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 30.03.2023 - 08:07
Președintele PSD Marcel Ciolacu - Foto: Facebook/ Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu, a anunţat miercuri seara că a luat act de propunerea Ministerului Justiţiei (MJ) privind instituirea unui prag de 9.000 de lei la infracţiunea de abuz în serviciu, iar coaliţia de guvernare va susţine propunerea venită din partea specialiştilor de la MJ.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

"Am luat act de răspunsul Ministerului Justiţiei la solicitarea pe care am făcut-o şi de propunerea privind instituirea unui prag de 9 mii de lei în ceea ce priveşte abuzul în serviciu. Coaliţia de guvernare va susţine propunerea venită din partea specialiştilor din Ministerul Justiţiei. Am discutat şi cu premierul Ciucă şi ne vom însuşi amendamentele la această lege", a scris Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook.

Marcel Ciolacu: „Coaliția va susține pragul de 9.000 de lei la infracţiunea de abuz în serviciu”

Liderul social-democraţilor solicitase anterior ca Ministerul Justiţiei să prezinte public o variantă de reglementare adecvată pentru pragul valoric la abuzul în serviciu, în acord cu deciziile Curţii Constituţionale, cu recomandările Comisiei de la Veneţia şi cu opiniile specialiştilor în drept.

Senatul a adoptat, în şedinţa de plen de miercuri, proiectul de lege al Guvernului pentru modificarea Codului penal şi a altor acte normative, pentru punerea în acord cu decizii ale Curţii Constituţionale, prin care pragul pentru abuzul în serviciu, care se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani, se stabileşte la 250.000 de lei.

Citește și: PNL și PSD vor susține pragul de 9.000 lei pentru abuzul în serviciu, propus de Ministerul Justiției

Ministerul Justiţiei a anunţat, miercuri, că va susţine adoptarea de către Camera Deputaţilor a unui prag de 9.000 de lei la infracţiunea de abuz în serviciu

Potrivit unui comunicat al MJ, transmis AGERPRES, în legătură cu infracţiunea de abuz în serviciu prevăzută de art. 297 din Codul penal, decizia Curţii Constituţionale a României 392/2017 prevede la paragraful 55 - "(...) Curtea, fiind ţinută de obligaţia de a interpreta o dispoziţie legală în sensul de a produce efecte şi pentru a da, astfel, un sens constituţional acesteia - a se vedea în acest sens Decizia 223 din 13 martie 2012, consideră necesară instituirea unui prag al pagubei şi circumstanţierea vătămării produse prin comiterea faptei, elemente în funcţie de care să se aprecieze incidenţa sau nu a legii penale".

Citește și: Codruța Kovesi avertizează în privința abuzului în serviciu: „Este de datoria mea să reacționez”

De asemenea, arată sursa citată, potrivit paragrafului 56 al aceleiaşi decizii - "(...) Curtea subliniază că legiuitorul are obligaţia de a reglementa pragul valoric al pagubei şi intensitatea vătămării dreptului sau interesului legitim rezultate din comiterea faptei în cuprinsul normelor penale referitoare la infracţiunea de abuz în serviciu, pasivitatea acestuia fiind de natură să determine apariţia unor situaţii de incoerenţă şi instabilitate, contrare principiului securităţii raporturilor juridice în componenta sa referitoare la claritatea şi previzibilitatea legii".

"Nu există nicio referinţă concretă în deciziile Curţii Constituţionale a României sau în avizele Comisiei de la Veneţia cu privire la valoarea economică sau financiară a unui astfel de prag valoric pentru infracţiunea de abuz în serviciu", precizează Ministerul Justiţiei, care adaugă că pentru dezbaterile din Camera Deputaţilor asupra proiectului de lege privind nivelul pragului la infracţiunea de abuz în serviciu prevăzută de art. 297 din Codul penal va susţine adoptarea unui prag de 9.000 de lei, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te