Inițiativa eurodeputaților extremiști din AUR de a depune o moțiune de cenzură împotriva președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a provocat tensiuni chiar în interiorul grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), din care face parte și partidul extremist rusofil AUR.
George Simion, făcut praf în Parlamentul European de aliații săi: „A pierdut acasă. Pierde și aici”
Copreședintele ECR, Nicola Procaccini, un apropiat al premierului italian Giorgia Meloni, a criticat dur strategia aleasă de AUR, avertizând că moțiunea nu va face decât să întărească poziția actualei majorități pro-europene.
„Din păcate, unora le place să piardă, atât acasă, cât și aici”, a spus Procaccini, într-o aluzie clară la George Simion și eșecurile sale electorale din România.
Citește și: Rusia își apără favoritul: Alegerile pierdute de George Simion ar fi fost "ciudate"
Ursula von der Leyen: „Antivacciniști și apologeți ai lui Putin”
Dezbaterea tensionată a avut loc luni, la Strasbourg, acolo unde Ursula von der Leyen a respins ferm acuzațiile formulate de inițiatorii moțiunii. Lidera Comisiei Europene a apărat modul în care a gestionat criza COVID-19 și a denunțat ceea ce a numit „conspirații demontate”.
„Aceasta este Europa solidarității pe care o iubesc – și aceasta este Europa pe care o urăsc extremiștii”, a afirmat von der Leyen, în aplauzele plenului.
Șefa executivului european a declarat că acuzațiile privind contractele de vaccinare sunt nefondate și i-a catalogat pe criticii săi drept „antivacciniști” și „apologeți ai lui Putin”, potrivit Știrileprotv.
Citește și: Macron acuză amestecul Rusiei în alegeri, după mitocăniile spuse de George Simion despre Franța
Scandalul „Pfizergate”, pretextul moțiunii
Moțiunea a fost lansată în contextul scandalului iscat de mesajele text pe care Ursula von der Leyen le-ar fi schimbat, în timpul pandemiei, cu directorul Pfizer, Albert Bourla.
Un tribunal al UE a decis în mai că executivul comunitar a greșit când a refuzat să publice aceste conversații, stârnind reacții dure în rândul unor europarlamentari de extremă dreapta.
Gheorghe Piperea, eurodeputatul extremiștilor rusofili AUR, care a inițiat moțiunea, a acuzat Comisia de lipsă de transparență și abuz de putere:
„Procesul decizional a devenit opac şi discreţionar şi suscită temeri de abuz şi corupţie”, a spus acesta.
Citește și: Putin atacă România cu „tunurile dezinformării”. Cum s-a amestecat Rusia în alegerile din România
Un eșec anunțat
Moțiunea de cenzură urmează să fie supusă votului joi, însă este considerată deja sortită eșecului, neavând susținerea necesară din partea majorității de două treimi a Parlamentului European. Grupurile centriste, care dețin controlul în plen, au anunțat că nu o vor sprijini.
„Această moțiune este o greșeală. Nu pentru că acuzațiile nu sunt legitime, ci pentru că ajută fix partea pe care vrem s-o schimbăm”, a mai spus Nicola Procaccini.