„Oameni buni, nu vă îndatorați, nu vă țineți economiile în lei (sau euro) și nu începeți acum proiecte de investiții despre care nu sunteți foarte siguri că vor avea succes”, scrie Năsui pe pagina sa de Facebook.
El punctează că „dezastrul economic este abia la început”, iar „guvernul PSD-PNL dă o lovitură dură prin creșterea taxelor în prag de criză.”
„La nivel global, banca centrală SUA pare decisă să apere supremația dolarului, așa că va combate inflația. Asta înseamnă reducerea tiparniței și dobânzi mai mari pe dolar. Ceea ce va duce la un val curativ de falimente.
Citește și: Spionii ruși și-au intensificat activitatea în Europa de Est. Caută ruta armelor spre Ucraina
Europa este foarte probabil să eșueze. Mai întâi pentru că lupta cu inflația nu pare să mai fie principala prioritate a băncii centrale a Uniunii. Este o diferență față de SUA, unde combaterea inflației pare că este o prioritate, și pentru democrați, și pentru republicani.
Și mai mult, banca centrală europeană este într-o situație cumva imposibilă. Fie lasă dobânzile la zero, și distruge puterea de cumpărare a euro. Fie crește dobânzile și împinge Italia, care e masiv supra-îndatorată, în groapă. Și, odată cu ea, toate băncile care i-au împrumutat bani. De acolo poate apărea un efect de domino pe care nici nu vreți să vi-l imaginați. Cred că n-a scăpat nimănui faptul că Mario Draghi încearcă să plece cât mai departe de guvern”, explică Năsui preferința sa pentru dolar.
Fostul ministru apreciază că „evitarea taxării induse de inflație e mai grea, pentru că mai toți avem veniturile în lei.”
„Devine evident că este risc să vă țineți banii în lei. Aș recomanda dolarul și este ce am făcut și eu. Personal, voi continua să fac asta, din motivul pe care vi l-am expus mai sus.
Citește și: VIDEO Cum arată dronele viitorului, concepute să ajute SUA să învingă China în „războiul mileniului”
Am văzut ce recomandă unii economiști la televizor. Eu vă recomand să fiți atenți. Mergeți pe lucruri de bun simț. De exemplu, nu vă îndatorați în prag de criză. Sau nu începeți proiecte de investiții în prag de criză. Evident, dacă aveți o super oportunitate, și sunteți foarte siguri că va ieși bine, atunci, da, investiți. Dar trebuie să fiți foarte siguri pe dumneavoastră că veți avea dreptate.
În criză ar trebui să vrem să intrăm fără datorii și cu cash în bancă, dacă se poate”, arată Năsui.
El pledează și pentru reducerea cheltuielilor statului. „Nu e prea târziu. Cheltuielile pot fi tăiate. Am demonstrat asta cât am fost la guvernare. Iar românii au dreptul să nu mai fie condamnați la sărăcie de un stat care supra-impozitează munca pe salarii mici. Nu e asistență socială. E efectiv munca dumneavoastră”, a conchis el.