Firea alimentează teoriile conspirației. Sugerează că pandemia nu e așa gravă în România

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 07.09.2020 - 22:39
Firea ar face orice pentru un nou mandat. Foto Facebook

Primarul general al Capitalei continuă campania PSD care a contribuit la creșterea neîncrederii populației în periculozitatea COVID-19.

SHARE

„Din cele 7.000 de teste gratuite PCR pentru vacanțe, realizate de PMB, prin ASSMB, doar 18 sunt pozitive. Restul e... completați voi :)”,  a scris Gabriela Firea pe Facebook, la o zi după ce Bucureștiul înregistra o creștere record de cazuri. 

București a înregistrat sâmbătă 352 de noi cazuri de coronavirus, un record, cu peste 150 mai multe decât precedentul, care a fost de 197 de cazuri noi într-o singură zi, înregistrat săptămâna trecută.

Postarea primarului general a avut aproape 700 de distribuiri și 329 de comentarii, dintre care multe susțin teoriile conspirației care circulă insistent de la debutul pandemiei. 

Afirmația Gabrielei Firea nu are însă nici o bază științifică, după cum a recunoscut deja chiar Primăria Capitalei, într-un răspuns oferit Newsweek România cu ocazia testărilor făcute de autoritățile din subordinea primarului pe stadion. 

În iulie, PSD a susținut, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, că doar 4 din cele 4.600 de teste PCR efectuate de Primăria Capitalei au fost pozitive și că, prin urmare, „mai puțin de 0,1% din populație a fost expusă infectării” cu coronavirus.

„De ce nu există o metodologie de testare pentru acest proiect? Ce va propuneți prin acest proiect?”, a întrebat atunci Newsweek România.

Citește și: EXCLUSIV Cum manipulează PSD testele COVID ale PMB: ascunde că testarea a fost făcută alandala

Răspunsul Primăriei Capitalei a fost că „oferă posibilitatea bucureștenilor, care doresc acest lucru, să se testeze în mod gratuit, în limita a 11.000 de locuri, fără să existe vreo eșantionare sau o metodologie de testare.

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) precizează, într-un răspuns pentru Newsweek România, că nu este oportună testarea la cerere a persoanelor fără nici un simptom al infectării cu coronavirus.

De asemenea, INSP precizează că, atunci când se face o testare la nivelul populației pentru a vedea impactul coronavirusului, trebuie respectate două criterii: stabilirea eșantionului reprezentativ și colectarea aleatorie de probe.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.