Expert Forum: România plăteşte partidelor politice una dintre cele mai mari subvenţii din UE

DE Mircea Marian | Actualizat: 19.04.2019 - 12:04
Expert Forum arată cum a explodat subvenția pentru partide Foto: EFOR

În 2018, România a subvenționat principalele partide cu 37 de milioane de euro, arată un studiu Expert Forum. Legislaţia modificată în 2018 a condus la o creştere de peste 20 de ori faţă de subvenția alocată partidelor în urmă cu 10 ani, mult peste rata inflației.

SHARE

EFOR susţine că nivelul maxim ar putea ajunge, teoretic, la 400 milioane lei.

„În Uniunea Europeană, regulile de alocare a subvenţiilor pentru partide şi sumele anuale la care pot ajunge acestea diferă mult de la ţară la ţară. Cert este că în majoritatea cazurilor analizate în raport, totalul e mai mic de 37 de milioane euro pe an, cât a ajuns în România", menţionează acest ONG.

Conform raportului EFOR, legea nu este clară în privinţa fondurilor rămase necheltuite la finalul anului.

„Nu este clar dacă sumele necheltuite din subvenţie rămân la finalul anului fiscal în conturile partidului sau trebuie restituite la bugetul de stat. În cazul în care banii se păstrează de către partid, nu este clar dacă ei ar trebui sau nu să fie scăzuţi din subvenţia aferentă anului următor.

Cu alte cuvinte, partidul poate pune deoparte fonduri în ani neelectorali, când cheltuielile sunt mai mici, urmând a utiliza sumele economisite în anii electorali. Comparativ cu alte entităţi publice, partidele politice sunt avantajate. Acumularea de fonduri în perpetuitate - dacă bugetul nu se închide pe zero măcar la nivelul unui ciclu electoral de patru ani, dacă nu anual - poate deturna sensul subvenţiei pentru activitate politică şi rupe legătura partidului cu publicul, răsturnând astfel logica subvenţiei cu bani publici, care în esenţă este una corectă", mai susţine EFOR.

Expert Forum precizează că, în contextul în care fondurile alocate au crescut exponenţial, trebuie să se asigure transparenţa maximă în privinţa cheltuirii banului public şi a raportărilor periodice în timp real făcute de partidele politice, dacă se declară şi publică transparent, dacă declaraţiile de cheltuire reflectă realitatea, dacă sunt publicate într-un format deschis.

Conform EFOR, este esenţial modul în care Autoritatea Electorală Permanentă realizează controale pentru fondurile utilizate în şi în afara campaniei electorale, dar este importantă şi activitatea Curţii de Conturi cu privire la verificarea subvenţiilor şi a activităţii de rambursare pentru cheltuielile aferente campaniilor electorale de către AEP.

De asemenea, Expert Forum subliniază necesitatea clarificării situaţiei juridice a fondurilor din subvenţie rămase în conturile partidelor la finalul anului.

Citește dosarul complet despre finanțarea partidelor politice de către statul român

Finanțarea partidelor- Partidul politic, cea mai profitabilă afacere din România

PSD a schimbat legea ca să aibă bani de Mercedes-uri. GRAFICE

PSD, 19.000 de euro lunar pentru o vilă

Trezorierul PSD, bolizi de lux și contracte pentru soție din bani publici primiți de partid

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2019 NEWS INTERNATIONAL S.A.