Finanțarea partidelor- Partidul politic, cea mai profitabilă afacere din România

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 16.11.2018 - 15:27

52.000 de euro pe zi, aceasta este uriașa sumă pe care a primit-o anul acesta Partidul Social Democrat de la statul român, în contul subvenției pentru formațiunile politice parlamentare.

SHARE

52.000 de euro pe zi am plătit cu toții, fiecare român, pentru ca PSD să ne dea viața peste cap în lupta sa împotriva unei justiții independente și pentru salvarea de la închisoare a liderului, Liviu Dragnea. 

Finanțarea partidelor politice din România a explodat în 2018, după ce legea a fost schimbată la inițiativa deputatului PSD Mihai Drăghici, cel care, așa cum a arătat Newsweek România în mai multe investigații, este unul dintre beneficiarii direcți ai banilor pe care contribuabilii români, și așa apăsați de zeci de taxe, i-au plătit către politicieni. 

Scopul inițial al acestei alocări de fonduri către formațiunile parlamentare – eliminarea clientelei de partid, care finanțează aleșii contra unor beneficii ulterioare – nu a fost de fapt atins. Bugetul de stat este la fel de spoliat, doar că acum acest lucru se întâmplă prin alocare directă, fără bătăile de cap și riscurile penale ale contractelor comerciale aranjate. 

Sume mari de bani de la stat au primit nu doar PSD, ci și PNL – 7,2 milioane de euro în primele zece luni ale acestui an, USR – 2,1 milioane de euro, sau ALDE – 1,5 milioane de euro.

Dar, în mod evident, câștigătorii principalii sunt social democrații, cu o alocare bugetară de nu mai puțin de 16 milioane de euro până în octombrie. O sumă care i-ar face invidioși și pe cei mai importanți oameni de afaceri români, care pentru o cifră de afaceri similară trebuie să se dea peste cap într-o economie deloc prietenoasă. 

Practic, statul răstoarnă din nou sistemul capitalist, arătând că este mult mai profitabil, în România, să îți înființezi un partid din care să se înfrupte politicieni, fără niciun interes pentru modernizarea țării, decât să îți înființezi o firmă care să stea mereu la cheremul unor guverne incompetente. 

O Românie cu susul în jos pe care nu mai reușim să o aducem cu picioarele pe pământ.

Citește dosarul complet despre finanțarea partidelor politice de către statul român

PSD a schimbat legea ca să aibă bani de Mercedes-uri. GRAFICE

PSD, 19.000 de euro lunar pentru o vilă

Trezorierul PSD, bolizi de lux și contracte pentru soție din bani publici primiți de partid

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.