Finanțarea partidelor - PSD, 19.000 de euro lunar pentru o vilă

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 16.11.2018 - 14:06

Suma este plătită drept chirie și provine din subvenția de la buget primită de partidele parlamentare.

SHARE

În mai puțin de cinci luni din acest an, 380.000 de euro au plecat din subvenția primită de PSD de la stat în contul unei persoane fizice. Suma reprezintă echivalentul a 20 de luni de chirie pentru o vilă în Pipera care, în cel mai bun caz, ar costa 2.500 de euro lunar. Conform mai multor surse, în respectiva vilă de pe bd. Iancu Nicolae ar locui chiar trezorierul PSD, Mircea Drăghici, artizanul acestei afaceri incredibile.

Subvenție de 380.000 de euro pentru o vilă

Conform documentului obținut de către Newsweek România, Partidul Social-Democrat a început să-i plătească, încă din februarie a.c., sume imense unui cetățean pe nume Corneliu Geană. Așa după cum arată tabelul din documentul menționat, întocmit de către contabilii de la PSD, Corneliu Geană a primit, între 20 februarie și 11 iunie a.c., peste 1,77 milioane de lei. Suma este contravaloarea a 380.000 de euro, adică nu mai puțin de 20 de luni de chirie plătite de către PSD pentru o vilă în Pipera, pe bulevardul Iancu Nicolae.

Așadar, în mai puțin de cinci luni, PSD nu doar că a decis să plătească chirie pentru o vilă în Pipera 19.000 de euro lunar, dar a și plătit în avans pe 20 de luni. Mai mult, a plătit chiar înainte ca un contract de chirie să fie semnat: documentul de închiriere a fost semnat la 1 martie a.c. iar contravaloarea în lei a șase rate de câte 19.000 euro fusese deja plătită în februarie.

În tabel se mai poate vedea că sursa banilor care au ajuns la Corneliu Geană este „subvenție“. Adică bani publici, sume primite de la stat de către PSD.

Geană: „Au închiriat o vilă, da!“

Corneliu Geană este un om de afaceri care a construit mai multe imobile în zona bulevardului Iancu Nicolae și este cunoscut ca un apropiat al lui Gigi Becali. Contactat de către Newsweek România, Geană a admis că PSD îi plătește chirie pentru o vilă, dar nu a făcut niciun comentariu despre preț: „Au închiriat o vilă. Da, nu știu cât s-a plătit“.

Geană, însă, nu are cum să nu știe cât a plătit PSD pentru imobil, cu atât mai mult cu cât a încasat banii în nume personal și chiar i-a declarat la ANAF. Conform surselor noastre, însă, nu chiar pe toți, ci puțin peste 300.000 de lei, deci nici 20% din 1,77 milioane de lei, suma încasată de la PSD. Corneliu Geană, însă, neagă această informație: „E declarat corect impozitul. E declarat cât este contractul. E declarat corect, nu este mai mic“.

Mercedes-urile lui Drăghici, la vilă

Când a venit vorba de ocupantul acelei vile de pe bulevardul Iancu Nicolae, Geană a fost iarăși secretos. Sursele noastre, însă, au arătat că în parcarea vilei pot fi văzute foarte des Mercedes-urile folosite de către Mircea Drăghici și soția lui, cumpărate tot cu bani publici din subvenția pentru partide parlamentare, cum am arătat recent. Corneliu Geană, însă, păstrează misterul: „Nu știu cine locuiește acolo, nu pot să vă dau informația. Nu trebuie să vă spun dvs. cine stă acolo“.

Contractul de închiriere s-ar fi reziliat după 7 luni,
dar PSD a plătit în avans pe 20 de luni


Mircea Drăghici a refuzat și de această dată să comunice cu noi, deși am încercat să-l contactăm în mod repetat. Vila în care ar locui Mircea Drăghici, și pentru care trezorierul PSD a făcut plăți de peste 380.000 de euro până în prezent, apare pe website-ul de prezentare al unei firme care vinde imobile în Pipera. Conform acestuia, vila cu pricina se găsește într-un mic complex intitulat „Rafael Mediteraneo“. Corneliu Geană a contactat și din proprie voință Newsweek România și a adăugat că „acel contract a fost anulat de luna trecută“. Banii, însă, au rămas încasați.

Legătura dintre Geană și Dragnea

Totuși, care să fie legătura între Corneliu Geană și PSD și/sau Mircea Drăghici, astfel încât o astfel de afacere fabuloasă să fi fost parafată? Prima verigă a lanțului este Villy Sorinel Oprea. Acesta, un om de afaceri aflat în trecut în relații foarte bune cu Elena Udrea și chiar membru PMP cu funcție o vreme, este acționar în mai multe firme care au adresa în complexul de vile în care a închiriat și PSD o vilă. 

Villy Sorinel Oprea este, conform „Gazetei sporturilor“, asociat în mai multe companii controlate de către Sanjeev Kumar, un indiano-britanic care a fost în cărți să cumpere clubul Dinamo București pe mâna lui Adrian Mutu. Sanjeev Kumar este asociat, în firma Delamore International SRL, și cu Cătălin Radu. Același Cătălin Radu care, conform DNA, a intermediat o sumă de 50.000 de euro pentru Răducu Valentin Preda și, ca urmare, a fost condamnat în 2017 la închisoare. 

Răducu Valentin Preda este nimeni altul decât fostul consilier al primarului Radu Mazăre, salvat de la un flagrant al DNA de către complici din DNA, tocmai când s-ar fi îndreptat spre o întâlnire cu Liviu Dragnea, atunci ministru al Dezvoltării în guvernarea USL. În dosarul lui Preda a fost audiată ca martor și fosta șefă de cabinet a lui Liviu Dragnea, Mihaela Zobuian. Aceasta este acum șefa de cabinet a premierului Dăncilă.

PSD a dat 800.000 lei pe trei Mercedes-uri

Chiria pentru vila din Pipera nu este singura cheltuială aberantă parafată de către trezorierul PSD Mircea Drăghici din bani publici. Alte sute de mii de lei s-au dus pe bolizi de lux precum Mercedes V Class, Mercedes GLE Coupe 350 D și Mercedes GLK 250.

Cele trei mașini nici măcar nu sunt folosite în folosul partidului, ci al deputatului Mircea Drăghici și al soției acestuia, Georgiana Drăghici. Astfel, soția trezorierului Drăghici, Georgiana Drăghici, conduce Mercedesul GLE Coupe 350 D pentru care PSD a plătit 324.799 lei. Autoturismul de lux a fost achiziționat în data de 10 iulie 2017. 

Mircea Drăghici are la dispoziție celelalte două mașini: Mercedes V Class a fost cumpărată din banii partidului pe 16 mai 2017 (preț: 262.992 lei) și GLK 250, pentru care partidul a plătit 197.349 lei în data de 24 ianuarie 2018.

Nevasta lui Drăghici, 1,8 milioane de lei de la PSD

Și mai mulți bani publici, via PSD, au ajuns la soția trezorierului social-democrat. Aceasta a deținut firma Absolut Top Media & More, care a fost radiată în 6 august anul acesta. Conform datelor de la Ministerul de Finanțe, firma avea o cifră de afaceri netă de 211.257 lei și pierderi de 140.456 lei în anul 2015. În 2016, cifra de afaceri a crescut la 374.358 și un profit de 18.548 lei. În 2017, cifra de afaceri netă a crescut la peste 1,25 milioane lei și un profit de 239.248 lei. Absolut Top Media & More SRL ar fi primit, în perioada martie 2017 - aprilie 2018, peste 1,8 milioane de lei de la PSD pentru publicitate difuzată pe postul argeșean Absolut TV. În mai a.c., postul a fost închis. 

Citește dosarul complet despre finanțarea partidelor politice de către statul român

Partidul politic, cea mai profitabilă afacere din România

PSD a schimbat legea ca să aibă bani de Mercedes-uri. GRAFICE

Trezorierul PSD, bolizi de lux și contracte pentru soție din bani publici primiți de partid

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.