După închiderea urnelor de vot de la alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova, comunitatea WatchDog.md și Institutul de Politici Publice au prezentat rezultatele primului after-poll în care au arătat că Partidul Acțiune și Solidaritate au obținut un scor important.
Astfel, estimările WatchDog și IPP au arătat că Partidul Acțiune și Solidaritate va obține 55,8%, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor 23,1% și al treilea partid care a prins Parlamentul, Partidul Politic Șor, 8,1%.
Datele lor s-au apropiat foarte mult de cele oficiale. Astfel, după ce s-au numărat toate voturile, PAS a obținut 52,80% din voturi, BECS – 27,17%, iar Partidul Politic Șor – 5,74%.
Newsweek România a stat de vorbă cu unul dintre experții din comunitatea Watch Dog, Valeriu Pașa, consultant politic, specialist în comunicare publică, management politic și campanii electorale.
Combaterea manipulării opiniei publice, drepturile poltiice ale cetățenilor și securitatea informațională sunt subiectele de cercetare în cadrul proiectelor A.O. Comunitatea ”WatchDog.MD” pe care le studiază Valeriu Pașa.
Rusia va face tot posibilul să discrediteze noua guvernare
„Eu văd trei mari amenințări la succesul reformelor din Republica Moldova. Una este obiectivă, cuantificabilă, și se referă la lipsa resursei umane calificate, oameni care să îmbine experiența și voința. Sunt foarte puțini astfel de persoane.
În plus, reforme înseamnă că multă lume va fi dată afară, inclusiv din sistemul de justiție. Așa că va exista o opoziție majoră, în special dinspre sistemul judecătoresc, care va anula legi, regulamente, decizii.
Fiind mână în mână cu procurorii corupți, cu polițiștii corupți și cu demnitari.
Practic, va fi o protecție circulară: magistrații pe demnitari, demnitarii pe judecători. Și tot așa”, a explicat Valeriu Pașa.
Citește și: Dincolo de entuziasm. Dacă nu e schimbat procurorul general, Moldova nu se va reforma
Expertul afirmă că a treia amenințare vine dinspre Rusia, care nu va accepta ușor rezultatele alegerilor.
„Rusia va face tot posibilul să discrediteze noua guvernare, să discrediteze reformele și pentru asta vor pompa multă dezinformare și propagandă.
Ei și-au pregătit multe capete de pod în campania electorală prezidențială și în campania care s-a încheiat.
Au vorbit de reforme care se vor face și care sunt necesare, dar le-au dat deja o tentă foarte negativă, le-au diabolizat într-un fel.
Și vor merge pe principiul «V-am spus noi, uite ce fac ăștia».
Așa că noul Guvern trebuie să aibă o bună comunicare, la fel mass-media și partenerii externi care susțin noua guvernare.
Pentru că dacă fiecare pas în reforme va însemna pierdere de rating pentru partidul de la guvernare și pentru figurile din față, ritmul acestora vor scădea.
Politicienii sunt politicieni. Când le pică ratingul, tind să se apuce de altceva”, a menționat Valeriu Pașa pentru Newsweek România.
A demonstrat seriozitate în lupta anticorupție
România ar putea ajuta cu adevărat Republica Moldova să lupte cu corupția și să se dezvolte dacă ar trimite la Chișinău oameni experimentați.
„Dar nu pe modul ineficient al unor experți care stau 6 luni, sunt rupți de realitate și apoi pleacă și nu rămâne nimic.
Citește și: Alegeri Moldova: PAS câștigă alegerile parlamentare anticipate cu 52,7% din voturi
Ar fi nevoie de un ajutor mai practic, de genul delegării a 20-30 de procurori care să lucreze aici.
Plus să continue interconectările pe energie și transporturi, căci și în România lucrurile se mișcă foarte greu. Conducta de gaz, de exemplu, e doar un monument simbolic al prieteniei dintre popoare. Dar nu e pic de gaz”, a precizat consultantul politic.
Valeriu Pașa afirmă că succesul Maiei Sandu și al PAS se datorează maturizării societății moldovenești, dar mai ales seriozității pe care a arătat-o actualul președinte în lupta anticorupție.
„Nu s-au schimbat așteptările din Republica Moldova, doar că oamenii au fost mințiți. Maia Sandu a reușit în timp scurt să demonstreze că pentru ea toată povestea cu lupta împotriva corupților e pe bune și că are capacitatea să lupte cu toată gașca asta. Plus că și societatea s-a maturizat.
Când a venit premier în 2019, a convins că pentru ea lupta anticorupție e serioasă. De când a devenit președinte, a demonstrat că poate și a mișcat lucrurile cu puținele atribuții pe care le are la președinție”, a menționat Valeriu Pașa.
Citește și: Eșec penibil al AUR în Moldova: doar 0,49% din voturi la alegerile anticipate
Moldovenii au fost atât de rău mințiți că, dacă un politician are realizări mici sau se ține de cuvânt, primește încredere.
Iar Maia Sandu și PAS au câștigat alegerile cu 52,8% în ciuda unor fraude masive la vot.
„S-au făcut fraude mari. Comisia Electorală e digitalizată. Dar rămâne problema vinderii votului. Oamenii duși cu mașina și prelucrați pe drum, cum fac rețele de influență prin sate, cărora le dau mii de lei pentru a-i convinge pe oameni cu cine să voteze, în sate mici au cumpărat echipa de la secția de votare și desemnează rezultate inexistente”, a dezvăluit expertul Watchdog.md, pentru Newsweek România.