Eșec penibil al AUR în Moldova: doar 0,49% din voturi la alegerile anticipate

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 12.07.2021 - 10:41
AUR s-a remarcat mai mult prin scandalul făcut de Dorin Chirtoacă. Captură video

Încercarea AUR de a intra și în Parlamentul din Republica Moldova s-a terminat lamentabil. Formațiunea a fost votată de doar circa 8.000 de votanți.

SHARE

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) al Maiei Sandu a câștigat categoric alegerile din Republica Moldova. Formațiunea, pro europeană și reformistă, a obținut majoritatea în Parlament, cu 63 de deputați. 

Pe locul doi s-a clasat Blocul Electoral al Socialiștilor și Comuniștilor (BECS), cu 32 de deputați. 

Ultimul partid care a intrat în Parlament este Partidul ȘOR, apropiat de BECS, cu numai șase deputați.

Filiala din Republica Moldova a AUR a obținut un scor lamentabil, 0,46% din voturi, fiind votat de circa 8.000 de moldoveni. 

AUR a jucat cartea unionistă în Republica Moldova, dar a fost implicat în mai multe provocări în timpul campaniei electorale, care i-au afectat șansele de reușită în alegeri. 

„Ceea ce a făcut AUR în aceste alegeri este că a mutat discuția despre unionism din zona pragmatică, din zona concretă, din zona anumitor proiecte de infrastructură comună cum ar fi interconectarea energetică, interconectarea prin infrastructură sau proiecte comune culturale, spațiul informațional comun despre care se tot discută. Mutarea este periculoasă nu doar pentru Republica Moldova, dar și pentru România”, a declarat Nicolae Țîbrigran, sociolog din Republica Moldova, citat de Europa Liberă

Alianța pentru Unirea Românilor a atras trei partide locale, pentru a avea liste comune la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie: Uniunea Salvați Basarabia, Partidul Popular Românesc (PPR) și Partidului Liberal (PL).

Citește și: Pițurcă, 25.000 € de la Pro TV pentru analiza Euro2020: „Nu am văzut prima repriză Anglia-Danemarca”

Pe 4 iunie, fostul primar Chişinăului, Dorin Chirtoacă, candidat AUR la alegerile parlamentare, s-a aruncat în faţa liderilor comunişti Igor Dodon şi Vladimir Voronin, la un marş al Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor organizat în centrul Chişinăului.

Chirtoacă s-a aruncat la propriu prin mulțime, lovind câteva persoane. După gestul său, s-a ales cu un dosar penal.

Fostul primar al Chișinăului este cercetat în prezent în mai multe dosare penale, printre care unul pentru că ar fi ar fi plătit în mod abuziv salarii angajaților Primăriei Chișinău și subdiviziunilor, cauzând un prejudiciu de 13 milioane de lei, în urmă cu 11 ani.

Deși a încercat să se disocieze de Blocul Electoral al lui Vladimir Voronin și Igor Dodon, AUR a fost acuzat că face jocurile Moscovei în Republica Moldova.

Citește și: Mihai Gâdea, patriot și mândru că e român, își dă fata, Maisha Karina, la o facultate din Olanda

„Ei au venit ca o mănușă pentru interesele socialiștilor și comuniștilor din Republica Moldova care deservesc interesele Kremlinului. Ce fac ei acum, prin discursul pe care îl promovează, nu este altceva decât un ajutor pentru Igor Dodon, Vladimir Voronin, Vladimir Plahotniuc și pe alți exponenți corupți mai mici pentru că impun o agendă de clivaj social, de ceartă și mai multă disensiune socială care are ce finalitate să sperie electoratul”, potrivit lui Nicolae Țîbrigan. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te