Victoria Maiei Sandu la alegerile prezidențiale de anul trecut, împreună cu victoria Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie arată clar că electoratul din Republica Moldova vrea o schimbare radicală în una dintre cele mai corupte țări din Europa.
Citește și: Alegeri Moldova: PAS câștigă alegerile parlamentare anticipate cu 52,7% din voturi
Dar tocmai corupția este cel mai greu de eliminat la Chișinău, iar pentru președintele Maia Sandu și pentru PAS urmează o perioadă complicată, în care vor trebui să lupte cu o justiție coruptă, cu politicieni care nu vor accepta ușor că au pierdut și cu fluxurile masive de bani ale oligarhilor.
„Nu va fi deloc ușor cât timp justiția va funcționa în felul în care a funcționat în ultimii ani. Și e extrem de dificil. A fost o încercare în 2019 de înnoire a Consiliului Superior al Magistraturii, dar judecătorii, cei mai odioși dintre ei, și-au încropit rapid o adunare și au făcut câteva ședințe pentru a bloca activitatea CSM.
Dar fără reformarea justiției, nu se poate face nimic. Și fără Procuratura Generală. Acum avem un procuror general, Alexandr Stoianoglo, care a venit printr-un concurs organizat de ministra Justiției din guvernul Sandu, dar acel concurs a fost trucat.
Iar astăzi, Alexandr Stoianoglo este omul care lucrează pentru Viaceslav Platon, un fost partener al lui Vladimir Plahotniuc. Și asta a spus-o chiar și Maia Sandu”, a explicat pentru Newsweek România jurnalistul Alex Cozer.
Acesta amintește că Viaceslav Platon și Vladimir Plahotniuc au gândit jaful din sistemul bancar, au preluat tot sistemul de asigurări, au pus la cale ”Landromatul”, un mecanism uriaș de spălare de bani. Ulterior s-au depărțit, dar apoi au făcut din nou pace.
„Stoianoglo, la scurt timp după ce a devenit procuror general, printr-o dispoziție a sa, practic l-a disculpat pe Platon. La un an de zile, la solicitarea procurorilor, completul de judecători l-a achitat într-un dosar penal.
Platon a bătut iar palma cu oamenii lui Plahotniuc, gen Vladimir Andronachi, Andrian Candu și Vlad Cebotari.
Au apărut două grupări, cea a lui Platon, și gruparea veche din jurul lui Plahotniuc, care avea o influență în sistemul de justiției. Au înțeles că nu are rost să se războiască, au căzut la pace și dosare deschise în urmă cu un an, un an și jumătate, nu sunt încă trimise în instanță.
Ai depus mărturie, ai dosar penal
Oamenii lui Plahotniuc, care controlează companii de stat, precum MetalFeros, continuă să le devalizeze. Fostul director a pus documente pe masa procurorilor, prin care a arătat că statul a fost delapidat cu jumătate de miliarde de dolari prin această companie”, a menționat Alex Cozer.
Jurnalistul a precizat că în acest dosar ar fi implicat Vladimir Andronachi, dar ar fi protejat.
„Sunt martori care depun mărturii împotriva lui și li se deschid dosare penale tocmai martorilor.
Fără oameni hotărâți în justiție va fi imposibil să se schimbe ceva. Aici lucrurile sunt mult mai dificile decât în România.
În justiția din România au existat oameni care și-au dorit să contribuie la schimbare. În Moldova nu sunt, pentru că sistemul a rejectat, în ultimii zece ani, pe oricine voia o reformă”, a precizat jurnalistul din Republica Moldova.
Pe de altă parte, potrivit acestuia, nici nu e posibil ca procurorul general să fie demis. Astfel că PAS intră într-un cerc vicios, care se poate rezolva doar prin schimbarea legilor.
„Nu există nici o pârghie legislativă ca procurorul general să fie demis. Așa a fost în 2016 reforma procuraturii, care prevedea că mandatul procurorului general se întinde pe o durată de 7 ani și nu există nici o cale de revocar.
Singura soluție ar fi Consiliului procurorilor, care ar trebui să inițieze o procedură displinară, dar Consiliul procurorilor e tot în interiorul procuratorii, deci e puțin probabil.
Ar trebui schimbată legea, dar și aici e complicat, cu Curtea Constituțională. Dacă erau 67 de mandate, se putea modifica Constituția, inclusiv prevederile care îl protejează pe procurorul general”, a menționat Alex Cozer.
Partidul Acțiune și Solidaritate a obținut 63 de mandate, suficiente pentru a deține majoritatea în Parlament, dar insuficiente pentru a modifica singur legea fundamentală.
Problema societății moldovenești vine din faptul că, dincolo de rezultatele alegerilor anticipate, inițiate de Maia Sandu tocmai cu ideea de a „curăța Parlamentul de politicieni corupți”, este controlată în continuare de oligarhi.
„Când Maia Sandu a fost premier, contrabanda la granița cu România a scăzut, dar după ce a fost demisă, a crescut din nou.
În plus, avem această gaură neagră, Transnistria, unde se face trafic de armament, dar și de cocaină din Columbia pentru Rusia.
Oligarhii dispun de fluxuri financiare enorme, care pot bloca orice reformă, pot cumpăra oameni.
Andronachi nu are unde se refugia. E anchetat în România, în Rusia nu poate merge, nici în Ucraina. Deci trebuie să rămână în Moldova. Și sunt disperați”, a explicat jurnalistul Alex Cozer pentru Newsweek România.
România, până în pânzele albe cu Plahotniuc
Din păcate, dincolo de felicitările care au venit dinspre România, autoritățile de la București nu au fost mereu deschise față de Maia Sandu. Abia în ultimul an, pe măsură ce se contura succesul electoral al acesteia, lucrurile s-au schimbat.
„Ministrul de Externe a venit în 2019 să o convingă pe Maia Sandu să nu facă alianță cu socialiștii, ca să nu scape de Plahotniuc. Eliminarea oligarhului s-a datorat rușilor și americanilor. Românii au jucat cu Plahotniuc până în pânzele albe.
Dar acum România are o șansă enormă să își schimbe imaginea în Republica Moldova. De exemplu, a ars filarmonica de la Chișinău. Cu două milioane de euro, dacă ar repara-o România, ar fi o lovitură de imagine. Pentru că atunci când a ars, a fost un șoc extraordinar, toată lumea a fost decepționată.
Și Moldova nu găsește fonduri”, a menționat Alex Cozer.
Mai ales că imaginea României în Republica Moldova s-a îmbunătățit consistent în pandemie, datorită ajutoarelor medicale trimise, inclusiv doze de vaccinuri.