EXCLUSIV ON LINE Florin Iordache, investigat pentru plagiat la București

DE Petre Bădică | Actualizat: 26.09.2018 - 11:35
Inquam Photos / Octav Ganea

La un an după ce am publicat dovezile unuia dintre cele mai grosolane plagiate, Florin Iordache a intrat în atenția autorităților de la București.

SHARE

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare este obligat să analizeze teza de doctorat a lui Florin Iordache, după ce dovezile depuse de Newsweek România în acest sens au fost considerate valide.

Pe 16 ianuarie 2017, publicam o analiză a tezei de doctorat intitulată „Impactul Corporaţiilor transnaţionale asupra proceselelor de integrare economică a României în UE” susținută de (pe atunci) ministrul justiției Florin Iordache în Republica Moldova. 

Primele suspiciuni au fost de natură „geografică”: Iordache și-a dat doctoratul la Chișinău, în 2007, deși era deputat la București. Ele s-au confirmat, ulterior.

        Teza de doctorat Iordache (sus) și textul de  unde a copiat (facsimil jos)

O analiză, departe de a fi exhaustivă, a tezei de doctorat susținută de Florin Iordache, ne-a arătat că președintele Comisiei care se ocupă cu modificarea Legilor justiției și a Codurilor Penale a plagiat masiv, blocuri mari de text, fără să indice sursa și fără să folosească vreodată ghilimele. 

Iordache a furat din numeroase surse, majoritatea acestora fiind unele neacademice.

L-a copiat pe MRU

Astfel, Iordache a copiat pagini întregi dintr-un interviu-fluviu pe care Mihai Răzvan Ungureanu, pe atunci ministru de Externe, l-a acordat imediat după intrarea în Uniunea Europeană.  Nu a menționat niciunde sursa.

                 Teza de doctorat Iordache (sus) și textul de  unde a copiat (facsimil jos)

Florin Iordache a furat pasaje întregi din comunicatele de presă ale Națiunilor Unite dar și ale companiei Dacia, din programul de aderare la Uniunea Europeană, dar și din ziare românești. Uneori dimensiunea textelor furate depășește, ca întindere, o pagină.

La finalul săptămânii trecute, în urma unei sesizări a Newsweek, Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării a trimis un document oficial către CNATDCU în care se stipulează că: „vă înaintăm sesizarea referitoare la teza de doctorat a domnului Florin Iordache cu titlul - Impactul Corporaţiilor transnaţionale asupra proceselelor de integrare economică a României în UE - susținută la Universitatea Liberă Internațională Moldova însoțită de documentele pe suport electronic. Sesizarea respectă cerințele și este trimisă către CNATDCU în vederea demarării porcesului de soluționare a acesteia.”

Ce urmează

Urmează ca CNATDCU să constituie o Comisie din specialiști în drept pentru analiza tezei de doctorat. Aceasta urmează să dea un verdict de plagiat sau neplagiat. Verdictul trebuie, ulterior, votat în Consiliul CNATDCU care decide dacă retrage sau nu titlul de doctor a lui Iordache.

                Teza de doctorat Iordache (sus) și textul de  unde a copiat (facsimil jos)

Cazul Ioardache este unul aparte. Fostul ministru și-a luat doctoratul în Republica Moldova. La o lună după dezvăluiri (februarie 2017), Consiliul Naţional pentru Acreditare şi Atestare din Republica Moldova a anunțat că s-a sesizat și va analiza existența unui posibil plagiat în cazul tezei de doctorat a lui Florin Iordache. Apoi, cazul a fost mușamalizat și îngropat. 

Autoritățile autohtone nu pot sta impasibile în fața unei situații cu origini în afara graniței, dar care generează efecte în România. 

Orice doctorat – chiar obținut în străinătate – aduce posesorului său o serie de beneficii, în România. Spre exemplu, un doctor obține un spor de 15% la salariul de bugetar, poate concura pentru un post universiatr sau poate intrat în barou fără examen.

Dacă autoritățile române – respectiv CNATDCU – aleg să își decline competența și, în final, refuză să deschidă o anchetă în cazul doctoratului lui Iordache, vom avea de-a face cu un precedent periculos. 

În contextul în care, sute de români se află în situația de a fi devenit doctori în Republica Moldova, tezele lor de doctorat nu vor fi analizate de nicio insitituție în condițiile unor suspiciuni de plagiat.


Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te