UPDATE Tudorel Toader scapă din nou de moțiunea Opoziției. PNL acuză un abuz al PSD-ALDE

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 15.04.2019 - 14:49
Foto: Inquam Photos

UPDATE ora 14.30: Moțiunea împotriva lui Tudorel Toader a fost amânată pentru a treia oară, tot din lipsă de cvorum. PNL acuză „un abuz fără precedent” al Coaliției PSD-ALDE.

SHARE

”Ceea ce s-a întâmplat astăzi în Biroul Senatului este un abuz evident al majorității parlamentare PSD-ALDE. Vorbesc de stabilirea moțiunii simple pe justiție. Sunt mai bine de două săptămâni de la momentul depunerii PNL a moțiunii pe justiție. Vor mai fi încă două săptămâni până vom avea ocazia să o dezbatem. Primul plen pe care Senatul îl va avea este data de 6 mai. De astăzi până pe data de 6 mai, Senatul României nu va mai avea activitate decât în comisii. Mi se pare un abuz fără precedent să nu se dezbată o moțiune simplă”, a declarat liberala Alina Gorghiu, potrivit Mediafax. 

---

„Din totalul de 136 de senatori, până în acest moment şi-au înregistrat prezenţa doar 44 de colegi, număr insuficient pentru a desfăşura şedinţa plenului (69 de senatori era numărul minim pentru a se face cvorum). Urmează ca moţiunea să o dezbatem săptămâna viitoare luni. Constatăm că nu avem cvorum. Şedinţa nu poate să se ţină. Rămâne să ne vedem luni”, a spus senatorul PSD Claudiu Manda. 

Moțiunea va fi discutată din nou în 6 mai. 

---

Senatorii dezbat, luni, moțiunea depusă de PNL și USR privind activitatea ministrului Justiției, Tudorel Toader, acuzat că distruge justiția. Toader a fost ținta criticilor PSD în ultima perioadă.

UPDATE: Tudorel Toader a reiterat, luni, că nu va pleca din MJ înainte să fie numit un alt ministru. 

"O zi ca multe altele în care sunt la minister, depun jurământul unii de asimilat judecător-procuror, primesc studenți care vin în vizită la minister și le voi face o scurtă prezentare a ministerului, după care îi voi lăsa cu colegii mei pentru mai multe amănunte, moțiunea de cenzură și ce va mai fi, să spunem, la capitolul neprevăzut pe ziua de astăzi”, a declarat Toader, pentru Mediafax. 

Întrebat apoi despre moțiune, el a continuat: „Moțiunea se dezbate acuma aici sau în Senat? Este posibilă orice variantă pe care o prevede Constituția, orice variantă pe care o vor decide decidenții. Eu sper că îmi fac treaba până în ultimul moment, ca ministru. Repet, este o regulă, un principiu, care spune că trebuie asigurată continuitatea activității autorității, că nu poți să spui : gata, eu am auzit că mă remaniază și plec. Nu e posibil așa ceva, trebuie proces-verbal, predare-primire către noul ministru, în final sigiliu și la gară, cum se spune". 

---

Opoziția îi cere lui Toader, prin moțiunea simplă, numită „Justiția, victimă sigură în mâinile lui Toader”, să plece din fruntea Ministerului Justiției. Opoziția îi cere lui Toader să renunțe la „modificările nocive” și să nu mai considere recomandările instituţiilor internaţionale de profil ca fiind documente politice. 

Și PSD este nemulțumit de activitatea lui Tudorel Toader. Astfel, șeful PSD, Liviu Dragnea, l-a acuzat pe ministrul Justiției l-a „păcălit”. 

Citește și: Dragnea despre Toader: „Supărare mare”! Liderul PSD nu crede însă într-o întâlnire Toader-Iohannis

Tudorel Toader a declarat, însă, că nu va pleca de la șefia MJ până nu va apărea „cu nume și prenume” un alt ministru. „Eu nu mă consider în război cu nimeni, eu îmi fac datoria de ministru al Justiţiei. Îmi îndeplinesc obligaţiile câtă vreme mă aflu pe scaunul de ministru. În momentul în care în Monitorul Oficial apare numele înlocuitorului, îl voi aştepta la minister, îi voi preda şi îi voi ura succes. Dacă uneori apar abordări diferite, viziuni diferite asupra unei soluţii legislative sau alta trebuie văzut perspectiva din care problematica e abordată”, a susținut ministrul Justiției. 

Moțiunea simplă a fost amânată, deja, de două ori, din lipsă de cvorum. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te