Dragnea: UE nu ne poate spune cum să votăm la referendum. Toader: merg la Bruxelles

DE Alexandru Pop | Actualizat: 02.10.2018 - 12:07
Ovidiu Micsik / Inquam Photos
Ovidiu Micsik / Inquam Photos

Liderul PSD Liviu Dragnea, a declarat, referindu-se la afirmaţiile prim-vicepreşedintelui CE Frans Timmermans pe tema legilor justiţiei şi a sttului de drept şi la avertizarea acestui conform căreia Guvernul român ar putea fi adus în faţa instanţei, că este dezamăgit de această a

SHARE

„Trebuie să recunosc că sunt destul de dezamăgit de această atitudine pentru că nu mi-am imaginat niciodată că o ţară intrată în Uniunea Europeană va fi ameninţată în felul acesta, atât de brutal. Aceasta de fapt nu a fost o dezbatere, a fost o listă de luări de poziţii stabilite dinainte, o condamnare deja, înainte de a se studia probele, ca să spun aşa, că am experienţa asta nefericită", a declarat Liviu Dragnea la Antena 3, citat de news.ro.

El a precizat că au fost trimise documente, informaţii, dovezi la Bruxelles, dar nimeni nu a avut niciun fel de reacţie, nu s-a spus concret care sunt articolele din legile justiţiei care afectează independenţa justiţiei. 

Liviu Dragnea a comentat şi afirmaţiile lui Frans Timmermans despre referendumul pentru familie, conform cărora susţine valorile familiei, însă respinge homofobia şi nu doreşte ca aceste valori să fie folosite drept justificare pentru a stârni ura faţă de minorităţile sexuale.

„Nu cred că domnul prim-vicepreşedinte Timmermans poate să spună poporului român cum trebuie să voteze la acest referendum. Chiar nu cred că nimeni din spaţiul Uniunii Europene poate spune poporului român cum să definească în Constituţie căsătoria", a afirmat Dragnea.

Tudorel Toader acuză UE că nu e informată

Ministrul Justiţiei Tudorel Toder a declarat luni seară, referindu-se la criticile prim-vicepreşedintelui CE Frans Timmermans cu privire la legile justiţiei şi la situaţia statului de drept în România, că afirmaţiilor acestuia cu privire la dialog, înţelegerea problemelor şi căutarea de soluţiii, ar trebui să li se adauge "să fim documentaţi în legătură cu afirmaţiile pe care le facem şi, dacă se poate, să fim de bună credinţă". Toader a precizat că se va întâlni cu Timermans, căruia îi va solicita să fie depăşită "faza ingrijorărilor şi preocupărilor" şi să aibă loc discuţii punctuale.

„Am ascultat cu interes, aş porni de la una dintre afirmaţiile sale   - să dialogăm, să înţelegem problemele, să căutăm soluţii şi aş adăuga să fim documentaţi în legătură cu afirmaţiile pe care le facem şi, dacă se poate, şi ar trebui să se poată, să fim de bună credinţă",  declarat Toader, subliniind că România este racordată la valorile europene şi este în plin proces legislativ.

Ministrul Justiţiei a precizat că îngrijorările exprimate de acesta cu privire la Codul Penal şi la Codul de procedură penală sunt premature, acestea fiind în control al constituţionalităţii şi nu se ştie ce soluţii vor fi cele finale, care vor intra în vigoare şi dacă vor fi de natură să afecteze statul de drept.

În ceea ce priveşte legile justiţiei,  a precizat că acestea au fost emise în urmă cu 14 ani, există decizii de neconstituţionalitate, iar procesul legislativ nu s-a încheiat.

Ministrul a anunţat că marţi dimineaţă este aşteptată o delegaţie a CE pentru verificări privind MCV, despre care a afirmat că nu a fost riguros instituit, pentru că iniţIal erau trei recomandări, iar acum sunt 12.

„România tot face eforturi să le îndeplinescă şi după 11 ani avem 12 recomandări, deşi plecasem de la 3. Cele iniţiale erau ca nişte ţinte mobile şi de câte ori te apropiai de ele mai apărea ceva", a comentat Toader, care a susţinut că progresele sunt evidente.

De asemenea, el a precizat că  va merge la Strasbourg cu premierul Dăncilă şi se vor întâlni cu Frans Timmermans.

„Îi vom cere să depăşim faza îngrijorărilor şi preocupărilor şi să discutăm punctual, să ieşim din enunţurile de principiu, care nu au o abordare secvenţială", a menţionat el.

Toader a mai anunţat că în 16,17,18 se va afla la lucrările Comisiei de la Veneţia, precizând că parte din recomandările acesteia au fost preluate în legislaţie, iar alte prevederi au fost validate de Curtea Constituţională.

Citește și Frans Timmermans: Nu vom ezita să aducem în faţa instanţei guvernul român

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timermans a făcut apel la autorităţile române să „regândească cursul pe care l-au luat”, făcând referire la modificările legilor justiţiei şi Codului penal, avertizând că, dacă regulile sunt încălcate, CE nu va ezita să ia măsuri şi să aducă Guvernul român în faţa instanţei. Timmermans a comentat, de asemenea, protocoalele secrete, la intervenţia eurodeputaţilor din Comisia pentru libertăţi civile din Parlamentul European, spunând că nu vede legătura între acestea şi modificările legilor justiţiei care afectează independenţa sistemului. Referitor la mitingul din 10 august, Frans Timmermans a spus că pe imaginile video nu a văzut oameni care ar fi putut fi huligan, ci doar protestatari paşnici. Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a subliniat că raportul MCV este cel mai bun instrument pentru a ajuta România.

Citește și Cioloș: ROEXIT, un plan bine pus la punct pentru retragerea României din UE

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te