Dragnea, atac dur la adresa lui Iohannis: „Luni vom lua o decizie privind suspendarea”

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 05.07.2018 - 19:43
Inquam Photos / George Călin

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a avut în decursul zilei de joi mai multe ieșiri nervoase prin care i-a atacat pe președintele Klaus Iohannis, despre care a spus că „își bate joc de Constituție”. Liderul PSD l-a atacat și pe șeful SRI, Eduard Hellvig.

SHARE

Liviu Dragnea a declarat că a discutat cu preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, și că din punctul său de vedere suspendarea din funcţie a preşedintelui Klaus Iohannis trebuie să fie o opţiune serioasă. Președintele PSD a afirmat că luni ar urma să ia o decizie în coaliție.

Liviu Dragnea a susținut că președintele nu respectă Constituția. „(...) Nu îl interesează nici legea, nici Constituţia, nu-l interesează decât propria protecţie, ca să vorbim foarte răspicat. Spunea ieri despre dictatura majorităţii. Păi asta este exact abordarea unui dictator, pentru că majoritatea este unul din pilonii fundamentali ai democraţiei. De asta se fac voturi, de aia merg oamenii să voteze liber când sunt alegeri, ca să aleagă o majoritate care să hotărască, să legifereze şi să conducă prin guvern treburile ţării. Şi este deranjat de majoritate”,  a declarat pesedistul șef.

Reacția lui Liviu Dragnea vine după ce Klaus Iohannis a criticat dur faptul că modificările la Codul Penal au fost adoptate de către Senat și Camera Deputaților fără o dezbatere temeinică. 

În aceste condiții, a menționat că  nu a participat la depunerea jurământului  lui Gabriel Vlase, numit direct la Serviciul de Informații Exterent, deoarece nu putea să răspundă la invitaţia „unui preşedinte care nu respectă Constituţia”. 

„N-aveam de ce să merg acolo, să răspund la invitaţia unui preşedinte care nu respectă Constituţia, care atacă permanent partidul pe care îl conduc. Nu are niciun fel de rezerve, care blochează activitatea Parlmanentului. Preşedintele de la care nu simţim dorinţă de colaborare instituţională. Nu e vorba de alte dorinţe. N-avem de ce să mergem în această poză”, a afirmat Liviu Dragnea.

Trei atacuri la SRI

În aceeși zi, președintele PSD a avut încă o ieșire, de data aceasta la adresa șefului SRI Eduard Helvig, a treia din ultimele două săptămâni. „Îl rog pe Hellvig să răspundă: Edi, te întreb, ești de acord ca ofițerii SRI să facă cercetări penale? Aștept răspuns public”, a declarat Dragnea, la Parlament, într-o discuție cu ziariștii în care a fost extrem de agresiv la adresa acestora.

Interpelarea la adresa lui Hellvig a venit după ce liderul PSD a amintit că guvernul Cioloș a modificat Codul Penal prin OUG în 2016 și i-a acuzat pe ziariști că nu au protestat la acel moment. „Nu legiferează nici Iohannis, nici Parchetele. E deranj foarte mare că Parlamentul vrea să respecte Constituția. Nu am auzit pe nimeni să protesteze în 2016 că s-a modificat Codul Penal prin OUG de către Cioloş şi Prună astfel ca ofiţerii SRI să poată să facă cercetări penale. Acum îl întreb pe bunul meu prieten Hellvig să răspundă: Edi, te întreb, ești de acord ca ofițerii SRI să facă cercetări penale? Aștept răspuns public”, a declarat președintele PSD.

Dragnea l-a atacat pe Hellvig și pe 25 iunie. Întrebat de reporteri de ce a început să îl critice pe directorul SRI, Dragnea a afirmat atunci că „a cedat și el”. Liderul nu a explicat în fața cui ar fi cedat Hellvig, dar cu câteva secunde mai devreme declarase că el le transmite tuturor că ”nu cedez în fața statului paralel”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te