Documente care confirmă dezvăluirile Newsweek. Roman (PNL): Acuz PSD de deturnare de fonduri

DE Alexandru Pop | Actualizat: 08.03.2019 - 19:29

Deputatul liberal Florin Roman a prezentat vineri, într-o conferință de presă, mai multe documente privind modul cum ar fi cheltuit PSD subvenția pentru partide, primită de la stat.

SHARE

Deputatul a prezentat o serie de documente despre care a spus că fac parte dintr-o notă de informare a Autorității Electorale Permanente, după controlul la PSD. Potrivit acestora, în 2017 și 2018, PSD a plătit sume importante de bani unor firme care ar avea legătură cu jurnaliști, în mod direct sau indirect.

„Îi acuz deschis de spălare de bani și deturnare de fonduri (…) Vă pun la dispoziție o copie după actul de control a Autorității Electorale Permanente. Este principalul motiv pentru care PSD a schimbat în regim de urgență conducătorul AEP și a pus acolo omul care de fapt se face responsabil de spălare de bani și de deturnare de fonduri în special pentru bani negri pentru partid și pentru plata la negru și în alte cazuri prin firme a unor jurnaliști pe care îi vedeți în studiourile centrale de televiziune, în special de la Antena 3 și România TV, care sunt prezentați ca analiști independenți dar care beneficiază la greu de susținerea financiară a Partidului Social Democrat”, a declarat Florin Roman.

Citește și Caracatița „jurnaliștilor" și „analiștilor" plătiți de PSD

Documentul cuprinde și o listă cu numele acestor firme, dar și cu sumele plătite din subvenții, cu mențiunea că sumele sunt aproximative, „valoarea corectă fiind menționată după finalizarea misiunii de control”.

Nota de informare cuprinde și exemple concrete de cheltuire a banilor, cum ar fi achitarea de către partid a sumei de 1.770.344 de lei în contul persoanei fizice Corneliu Geană, în 2018.

După ce Newsweek România a prezentat mai multe dezvăluiri privind modul cum folosește PSD subvenția primită de la stat și după declanșarea controlului Autorității Electorale Permanente, Geană a returnat 1.681.754 lei, se precizează în documentul prezentat de liberal.

Citește și EXCLUSIV. PSD plătește din banii statului o chirie lunară de 19.000 de euro pentru o vilă în Pipera

Raportul mai arată cum, în 2018, din contul bancar deschis pentru încasarea subvențiilor de la stat a fost „retrasă în numerar o sumă de 290.000 de lei (care nu reprezintă salarii) și depusă în casă, cu precizarea că până la data suspendării controlului echipa de control nu a verificat operațiunile derulate cu numerar și consemnate în registrul de casă”.

Activitatea de control a fost suspendată în ianuarie printr-o adresă semnată de președintele de atunci, Daniel Barbu, care a demisionat din funcție în februarie din „motive personale”.

Citește și: EXCLUSIV Trezorierul PSD, bolizi de lux și contracte pentru soție din bani publici primiți de partid

Ulterior, PSD a încercat să îl nominalizeze pentru această funcție Mircea Drăghici, trezorier al partidului, dar care l-a rândul său este anchetat de către Parchetul General pentru modul cum a folosit aceeași subvenție primită de formațiunea politică de la stat.

Mircea Drăghici apare ca beneficiar al unora dintre aceste sume, împreună cu soția sa, Georgiana Drăghici, așa cum a dezvăluit inițial Newsweek România. De exemplu, în 2017, „au fost înregistrate chitanțe care atestă efectuarea unor plăți în cuantum total de 18.000 de lei” către o avocată care i-a reprezentat pe cei doi și nu PSD, reiese din documentul prezentat de Florin Roman.

Citește mai multe detalii aici. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te