Sesizarea împotriva legii, adoptată de Parlament în iunie, a fost depusă de către Guvern.
„A admis obiecția de neconstituționalitate formulată de Guvernul României și a constatat că este neconstituțională Legea pentru organizarea și funcționarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative”, arată Curtea Constituțională într-un comunicat de presă.
Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Mediu ar fi trebuit să fie structură în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, specializată în combaterea infracţiunilor împotriva mediului înconjurător, care îşi exercită atribuţiile pe întreg teritoriul României.
Proiectul de lege pentru înființarea instituției a fost inițiat de parlamentarii USR.
Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Mediu este condusă de un procuror-şef și are următoarele atribuţii: efectuarea urmăririi penale pentru infracţiuni prevăzute în competenţa direcţiei prin prezenta lege şi prin legi speciale; conducerea, supravegherea şi controlul actelor de cercetare penală, efectuate din dispoziţia procurorului de către ofiţerii şi agenţii de poliţie judiciară organizaţi în cadrul structurilor specializate în combaterea infracţionalităţii de mediu, la nivel central şi teritorial; sesizarea instanţelor judecătoreşti pentru luarea măsurilor prevăzute de lege, pentru judecarea cauzelor, precum şi exercitarea căilor de atac, participarea la şedinţele de judecată în cauzele pentru care procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu au sesizat instanţele de judecată ori au exercitat căile de atac ori în care, potrivit legii, participarea procurorului este obligatorie în raport cu infracţiunile date de prezenta lege în competenţa direcţiei.
Și Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ vineri inițiativa legislativă prin care se înființează așa numita „DNA al pădurilor”.
„Noi propunem înființarea unei noi direcții specializate în cadrul Parchetului General, pe modelul DIICOT, pentru că există o incidență foarte mare a infracțiunilor de mediu.
După traficul de droguri, traficul de persoane și traficul de arme, pe locul patru în lume se înregistrează infracțiuni care aduc atingere mediului înconjurător, fie că vorbim de poluarea apelor, poluarea solului, fie de tăierea ilegală a pădurilor și braconaj, care a dus chiar la dispariția unor specii.
Este esențial să avem o astfel de structură având în vedere și situația cu care ne confruntăm în București și în întreaga țară. Avem nevoie de procurori specializați care să lucreze în echipe mixte alături de specialiști de mediu, angajați ai Gărzilor de Mediu și Poliție”, a explicat la începutul anului senatorul USR George Dircă.