Dîncu: România devine parte mult mai importantă a teritoriului pe care îl apără NATO

DE Bianca Iosef | Actualizat: 30.06.2022 - 17:59
Dîncu: România devine parte mult mai importantă a teritoriului pe care îl apără NATO/ digi 24

Ministrul Apărării, Vasile Dâncu, afirmă că prin declararea importanţei strategice a Mării Negre, România devine o parte mult mai importantă a teritoriului apărat de NATO.

SHARE

„România devine parte mult mai importantă a teritoriului pe care îl apără NATO pentru că se întâmplă un lucru care era normal să se întâmple: se face un echilibru între nord şi sud. Dacă înainte era apărată mult mai bine zona Mării Baltice, a Mării Nordului, deci partea nordică, acum avem o prezenţă echivalentă şi în zona Mării Negre, ceea ce este foarte important. În al doilea rând, este important acest lucru pentru că se ajunge la o mult mai bună prezenţă înaintată în zona aceasta a Mării Negre, deci pe Flancul estic şi din alte perspective, fiindcă summitul aduce nu numai o prezenţă multiplicată - aţi văzut ce a anunţat SUA - a forţelor militare, în sensul în care aducerea unui comandament la nivel de brigadă, probabil că va aduce după sine şi trupe mai multe în România, dar înseamnă şi pre-poziţionare de echipamente şi de elemente care ţin de muniţie şi alte lucruri", a spus Dîncu, în marja summitului NATO de la Madrid.

Citește și: VIDEO Lucian Bode: Vor acţiona pe litoral peste 1.200 de forţe ale MAI și 460 de poliţişti

El a vorbit şi despre noul Concept Strategic al NATO.

„Noul concept NATO încearcă să aducă un răspuns rapid la criză şi o flexibilitate mai mare, o mai mare adaptare la situaţia respectivă, o flexibilitate mai mare a prezenţei şi a forţelor militare, dar şi a echipamentelor în zonă. O capacitate de acţiune mult mai rapidă şi de răspuns la criză", a afirmat ministrul Apărării.

Vasile Dîncu a precizat că s-a discutat despre locurile în care ar putea fi poziţionate echipamentele care vor exista pe teritoriul României şi cantităţile.

Citește și: VIDEO Iohannis: România susține adoptarea, cât mai curând, a unei noi Declarații Comune NATO-UE

„Vor fi amplasări strategice chiar într-o zonă nouă care înainte nu era foarte prezentă în ceea ce priveşte postura militară a NATO, este vorba de apărarea antiaeriană şi apărarea antirachetă. Apărarea antiaeriană la nivel de escadrile sau detaşamente de apărare antiaeriană sau antirachetă amplasate pe teritoriu. Nu exista asta înainte, dar nu s-au stabilit poziţii, nu s-au stabilit cantităţi", a adăugat el.

De asemenea, ministrul a spus că nu s-au stabilit termene.

„Se lucrează strategic, va exista un calendar. Îl vom face public probabil atunci când va fi negociat. În acest moment este vorba de aprobarea de principiu pentru o serie de capabilităţi", a punctat ministrul.

Acesta a menţionat că nu există detalii nici despre anunţul făcut de SUA privind creşterea prezenţei americane pe teritoriul României.

„Avem în acest moment 2.700 de militari americani pe teritoriul nostru. S-ar putea multiplica acest număr, dar nu avem niciun fel de detaliu. (...) O să avem în viitor", a afirmat ministrul Apărării.

Dîncu a spus că nu există termene nici în ceea ce priveşte ridicarea la nivel de brigadă a grupului de luptă aliat din România, unde Franţa este naţiune-cadru, scrie Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te