Digitalizarea României, faza pe partide: ministerul USRPLUS vrea să șterpelească autoritatea PNL

DE Alexandru Pop | 24.02.2021 - 19:58
Digitalizarea României trece prin negocieri în Guvern/FOTO: gov.ro
Digitalizarea României trece prin negocieri în Guvern/FOTO: gov.ro

La două luni de la instalarea la guvernare, proaspăt înființatul minister al Cercetării, Inovării și Digitalizării este o conservă goală: pe 23 februarie a.c. abia s-a pus în dezbatere publică proiectul de HG de organizare și funcționare care va duce la digitalizarea României.

SHARE

"ADR este o instituție creată în 2020 pentru a realiza obiectivele ambițioase ale Guvernului României în sfera transformării digitale a societății românești. 

Digitalizarea este un tip de proces care, odată inițiat, nu mai poate fi oprit niciodată. 

De aceea, digitalizarea României înseamnă trecerea la o nouă paradigmă - tehnologică, informațională și socială."

Asta spune ADR pe propria pagină de internet. Ce este ADR? Acronimul Autorității pentru Digitalizarea României.

Digitalizarea României, faza pe Autoritate

Instituția a avut un buget de aproape 20 de milioane de lei în 2020 și s-a lăudat cu ghiseul.ro, cel mai cunoscut produs administrat de instituție. Potrivit site-ului propriu, ADR are multe proiecte europene în derulare menite să digitalizeze mai mult sau mai puțin domenii variate, de la adopții la stare civilă.

Conform HG de înființare, Autoritatea pentru Digitalizarea României "se organizează şi funcţionează ca structură cu personalitate juridică în cadrul aparatului de lucru al Guvernului şi în coordonarea prim-ministrului, având rolul de a realiza şi coordona implementarea strategiilor şi a politicilor publice în domeniul transformării digitale şi societăţii informaţionale".

În pline negocieri pentru formarea guvernului, însă, în decembrie 2020, USRPLUS a anunțat că una din prioritățile alianței politice este "digitalizarea României". O prioritatea consfințită de apariția unui nou minister: al Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID). Care, firește, nu făcea decât să dubleze Autoritatea pentru Digitalizarea României, o instituție care abia făcea un an de activitate.

Digitalizarea României, faza pe minister

Practic, din momentul anunțării înființării MCID, România a avut două instituții diferite care făceau același lucru (cel puțin declarativ), dar erau în bărci politice diferite (ADR avea și are conducere liberală, MCID este condus de un ministru USRPLUS).

Dublajul birocratic a durat aproape două luni, până pe 23 februarie a.c. Când, pe site-ul MCID, a apărut următorul anunț:

"În conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, republicată, Ministerul Cercetării Inovării și Digitalizăƒrii (MCID) supune transparenței proiectul de Hotărâre de Guvern și Nota de Fundamentare privind organizarea și funcționarea Ministerului Cercetării Inovării și Digitalizării.

Cetățenii și instituțiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii, în termen de 10 de zile lucrătoare de la data publicării pe siteul Ministerului Cercetării Inovării și Digitalizării, la office@research.gov.ro."

Digitalizarea României, faza manuală

Potrivit acestui proiect de HG, MCID se ocupă și de "asigurarea coordonării interinstituţionale în procesul de implementare şi operaţionalizare a strategiilor naţionale în domeniul tehnologiei informaţiei, elaborate de Autoritatea pentru Digitalizarea României, structură cu personalitate juridică, aflată în subordinea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării".

Așadar, după lungi negocieri politice, Autoritatea pentru Digitalizarea României a fost scoasă din "cadrul aparatului de lucru al Guvernului şi în coordonarea prim-ministrului" și băgată "în subordinea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării".

La prima vedere, o victorie a USRPLUS și a ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ciprian Teleman. Care, însă, va trebui să lucreze cu un liberal (acum, președinte interimar al ADR este liberalul Octavian Oprea). Pe care este posbil să-l schimbe. Sau nu, în funcție de ce s-a decis în urma negocierii care a dus la apariția proiectului de HG prin care MCID poate fi, în sfârșit, organizat.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te