După intervenția lui Crin Antonescu în cadrul dezbaterii electorale de la Antena 3 CNN, candidatul independent Nicușor Dan a intrat în direct pentru a lămuri acuzațiile legate de influențe pro-ruse, poziționarea față de retragerea Elenei Lasconi și planurile sale pentru funcția prezidențială.
De la securitate națională la reforme interne și relația cu Rusia, Nicușor Dan și-a prezentat viziunea pentru viitorul României.
Ce spune Nicușor Dan despre decizia USR-ului
„Nu am avut niciun fel de implicare (n.r. în decizia USR-ului de a-și retrage sprijinul pentru Elena Lasconi), dar cred că povestea merită povestită. Pentru Elena Lasconi îmi închipui că e extrem de dificil, însă cred că e vorba despre o chestiune foarte serioasă pentru România.
Există R. Moldova și acolo e o mare luptă între pro-europeni și pro-ruși. Parcursul european al R. Moldova depinde de alegerile parlamentare din toamnă.
Noi avem acolo un partid fondat de primarul Chișinăului, despre care departamentul de stat al SUA spune că e finanțat de Rusia și noi avem un candidat, Victor Ponta, care se duce în R. Moldova ca să culeagă niște voturi.
E vorba despre posibilitatea ca România să aibă un președinte Victor Ponta, un președinte George Simion. Și Simion și Ponta au spus că l-ar numi pe Călin Georgescu premier.
Nu e vorba de Crin Antonescu, Elena Lasconi, de mine, ci de direcția în care va merge România. Și gestul făcut de USR e unul absolut corect”, a spus Nicușor Dan.
Răspuns la acuzațiile despre legături cu persoane controversate
Mihai Gâdea: „Elena Lasconi spune că aveți în proximitatea dvs. pro-ruși și vorbește despre Matei Păun, spunând că vă întâlniți cu domnia sa mai mult decât mergeți la sediul de campanie. Este adevărat?”
Nicușor Dan: „Haideți să ne uităm la fapte, nu la bârfe. Că există un domn pe care îl cheamă Matei Păun și despre care am spus că, din când în când, mă întâlnesc cu el pe diferite lucruri nu are nimic de-a face cu direcția pro-Rusia sau pro-Occident. M-am întâlnit cu el de trei ori în patru ani.
Am spus că pe anumite chestiuni tehnice de campanie mă consult și asta e tot.”
Despre experiență politică, mandat și România de mâine
Întrebare Cosmin, Iași: „Aveți adesea un aspect de om nepregătit în ale politicii și mulți oameni se întreabă dacă vă veți descurca în jungla asta. Ce le spuneți acestor oameni?”
Nicușor Dan: „Cred că m-am pregătit într-o junglă suficient de mare, Bucureștiul. Primăria Capitalei, cu o administrație foarte complicată, în conexiune cu multe instituții, cu sectoare, cu județul Ilfov, cu inspectorae, cu fel de fel de administrații, cu Guvernul.
Faptul că am preluat o primărie care era în faliment și am dus-o la un indice cu patru trepte peste indicele României asta înseamnă că am făcut lucruri bune.”
Întrebare Nicolae, Deva: „Veți fi președintele tuturor românilor sau doar al celor din București?”
Nicușor Dan: „Dacă românii mă aleg, voi fi președintele tuturor românilor, pentru că societatea românească are nevoie de un mediator, pentru că este ruptă între mai multe categorii sociale, cu mai multe opinii. [...]
România are nevoie de un președinte care să preseze pentru schimbare, pentru că miza acestor alegeri, dincolo de păstrarea direcției occidentale, este ca România să facă acea schimbare pe care oamenii o așteaptă.”
Despre trupe americane, relația cu Rusia și... Klaus Iohannis
Întrebare Sergiu Cora: „Veți negocia menținerea de trupe americane pe teritoriul țării noastre și ce veți oferi la schimb?”
Nicușor Dan: „Nu e un anunț oficial de la Casa Albă, ci de presă. Evident că cu cât mai mulți soldați americani sunt în România, cu atât garanția de securitate e mai mare. Evident că e o disponibilitate pentru negociere, mai departe cum se va întâmpla, suntem departe...”
Întrebare Andreea Dumitrache: „Ce admirați la Klaus Iohannis, din moment ce ați spus că l-ați lua consilier?”
Nicușor Dan: „A fost o emisiune de divertisment, în care au fost întrebări ipotetice și absurde. [...] Un lucru bun pe care l-a făcut a fost că a insistat pentru majorarea cheltuielilor militare.”
Întrebare Sebastian, student SNSPA: „Care ar trebui să fie relațiile de comunicare dintre România și Rusia în contextul actual?”
Nicușor Dan: „Orice discuție cu Rusia trebuie să țină cont de sancțiunile internaționale [...] Rusia nu e deloc un vecin prieten al României, așa că eu consider că nivelul relațiilor cu Rusia e cel corect în momentul ăsta.”
Nicușor Dan: România are nevoie de o direcție politică fermă, fără PSD
Întrebare Crin Antonescu: „Ce majoritate parlamentară care să genereze un guvern în lipsa PSD-ului vedeți?”
Nicușor Dan: „Politica nu e pe plăceri, ci pe opțiuni politice și pentru societate. Eu sunt un om de dreapta și asta înseamnă să-ți placă munca și să prioritizezi munca față de lene, înseamnă de a milita pentru libertăți, a milita pentru respectarea legii, pentru dreptate.
Pe atributele astea ne diferențiem de PSD.
Ultimii ani au fost dominați de PSD și cred că diferența fundamentală dintre mine și domnul Antonescu e dorința de a schimba modul în care s-a făcut politică în România, pentru că domnia sa a declarat că vrea să continue guvernarea bună pe care a făcut-o PSD în ultimii ani. Aici ne despărțim radical.”
Nicușor Dan: Un guvern care nu mai are legitimitate populară are o problemă mare
Întrebare Mihai Gâdea: „Cum poate România să aibă o majoritate pro-europeană fără PSD?”
Nicușor Dan: „Noi după alegerile din 24 noiembrie și 1 decembrie am avut declarații ale mai multor lideri politici care au spus că ne-am învățat lecția dată de români, dar nu cred că au învățat-o. Atunci i-am crezut.
Modul în care au guvernat de la 1 decembrie până azi nu s-a deosebit cu nimic de modul în care au guvernat înainte de 1 decembrie și atunci am spus că România are nevoie de un guvern stabil, cu o majoritatea parlamentară în spate.
Și ca să fie așa, PSD-ul nu poate lipsi. Întrebarea e cum va acționa acest guvern, ca PSD sau cum le vor spune românii la alegerile din 4 mai.
Și eu cred că nu poate să guverneze mai departe cum a făcut-o până acum. Eu cred că un guvern care nu mai are legitimitate populară are o problemă mare de a guverna și de a lua niște măsuri curajoase care sunt necesare în această situație gravă în care se află România.
Noul președinte, împreună cu reprezentanții majorității pro-occidentale parlamentare, trebuie să aibă o discuție foarte serioasă care să contureze o guvernare viitoare.
Din discuția asta, în echilibrul de putere care există între președinte și executiv și Parlament, vor fi schimbări importante în modul în care funcționează guvernul.”
Întrebare Mădălina Mihalache, jurnalist Antena 3 CNN: „Ce veți face dacă PSD nu vrea să renunțe la Ciolacu sau dacă PSD nu va mai vrea să rămână la guvernare dacă nu dă premierul României?”
Nicușor Dan: „Sunt multe ipoteze pe masă. E o discuție care trebuie să fie foarte serioasă, cu componente tehnice importante. Nu exclud posibilitatea să nominalizez un prim-ministru de la PSD, dar nu-mi doresc.”