Deși primele luni de „tranziție" către democrație au dus la apariția unei pleiade de partide și partidulețe politice, în numai 2 ani acestea s-au risipit lăsând scena ocupată de colosul FSN, coaliția partidelor istorice (PNȚCD și PNL), o alianță etnică (UDMR) și două partide naționalist-mai mult sau mai puțin extremiste (PRM și PUNR). Din acest bazin genetic, prin încuscriri, divizări sau traseism s-au creat formațiunile care ne-au condus 27 de ani.
USR este prima apariție politică neconectată cu 1989. USR este primul partid fără legătură cu CFSN care a reușit să trimită reprezentanți în 2016 în parlamentul României.
De ce a fost atât de greu ca în România să apară o astfel de formațiune? Pentru că demografia țării s-a schimbat major în acești 27 de ani. Și, mai ales, pentru că legea electorală pune piedici.
Aceasta este explicația pe care o aduce proiectul „Oameni Noi în politică" inițiat de 27 de grupuri civice și 4 partide.
Oameni Noi (ON) propune modificarea legilor electorale pentru ca viața politică românească să scape de sub capacul pus de CFSN în 1989.
Este oare posibil să te bați cu status qvoul? Cu clientelismul politic? Este posibil să schimbi cu semnături un sistem uns de 30 de ani?
Marți, 16 octombrie, vorbim la Frontline Club Bucharest cu președintele USR, Dan Barna, președintele Comitetului de Inițiativă Oameni Noi, Mihai Polițeanu, Andrei Lupu și Liviu Iolu de la MRI (Ro+), Cătălin Teniță de la Geeks for Democracy și un reprezentant Demos, (Demos nu e parte din proiectul Oameni Noi dar i-am invitat pentru că au aceeași rădăcină alternativă ca USR sau Ro+ și pentru că au demonstrat că sunt de aceeași parte a baricadei cu partidele și organizațiile din ON la observarea referendumului din 6-7 octombrie).
Dezbaterea va fi moderată de jurnalistul Sabin Orcan de la Newsweek România.