Mihail Albișteanu este liderul AUR Iași și deputat din partea Alianței pentru Unirea Românilor, în legislatura 2020-2024.
El predă istorie elevilor de la clasa a IV-a până la clasa a XII-a, inclusiv opționale precum „Istoria comunismului” și „Istoria evreilor”, cultură civică și limba engleză. Este titular la Școala gimnazială Chicerea și a predat ca profesor detașat și la școli gimnaziale și licee din Iași, susține deputatul AUR, în CV-ul său, publicat pe site-ul Camerei Deputaților.
Este și publicist, scriind în „ROST, SPUNE, Independentul, Timpul de Iași, Ziarul de Iași, Monitorul de Iași, Tracitas atque latinitas” (o revistă şcolară de popularizare a culturii şi civilizaţiei traco-latine a poporului român, n.r.).
Este absolvent al Facultății de Istorie (1991-1996) din Iași și are un master în jurnalism, la Facultatea de Litere. Din 2002 este vicepreședinte al Asociației ROST, organizație cu accente legionare care îi aparține lui Claudiu Târziu, co-președinte al AUR, iar din 1994 spune că este „implicat în activitate ONG din 1994”, fără să detalieze la ce se referă această activitate.
Citește și: Întâia familie AUR: Claudiu și Adela Târziu. El editează cărți, ea ține o firmă de bodyguarzi
Îl plânge pe istoricul Gheorghe Buzatu, senator PRM, care a încercat să-l reabiliteze pe mareșalul Antonescu
În mai 2013, a publicat pe site-ul rostonline.ro un elogiu adus profesorului Gheorghe Buzatu, la moartea acestuia, scriind că „era un om de mare curaj moral, căci îşi exprima întodeauna franc opiniile, indiferent cât de deranjante puteau fi acestea pentru unul sau pentru altul” și că „este ştiut că Profesorul – cum îi spuneam noi, era pasionat de personalitatea mareşalului Ion Antonescu (născut în aceeaşi lună cu el – iunie – la patru zile diferenţă), motiv pentru care a cercetat subiectul pe parcursul întregii sale vieţi. Deşi acest subiect reprezenta chintesenţa activităţii sale istorice, el avea deschiderea să vadă şi punctele mai puţin luminoase ale Mareşalului şi să recunoască şi merite adversarilor săi – Regele Mihai sau Mişcarea Legionară”.
Istoricul Gheorghe Buzatu a fost senator de Iași din partea Partidului România Mare și a militat pentru reabilitarea memoriei mareșalului Antonescu. Același Gheorghe Buzatu a organizat împreună cu Ion Coja, cunoscut negaționișt și conspiraționist, un simpozion în care punea sub semnul întrebării organizarea Holocaustului în România. De altfel, ca senator, Buzatu a încercat să introducă un amendament prin care Holocaustul era definit doar ca exterminarea populației evreiești de către naziști, fasciștii români fiind scutiți de responsabilitate.
În mai anul acesta, a publicat un text, pe rostonline.ro, în care a acuzat autoritățile de „trădare de neam și de țară”, susținând că: președintele a decis să nu se mai afișeze pe ticheta alimentelor „produs/fabricat în România”, că este „autonomie maghiară în centrul României” sau că „este legalizată educația homosexuală, care a devenit obligatorie de la grădiniță”.
Citește și: Deputatul Acatrinei: M-a atras la AUR că sunt din generația mea. Nu am fost penetrați cu socialismul
„Mișcarea își are păcatele ei, nu mai multe decât alte partide istorice, precum PNȚ sau PNL”
Mai relevant este însă un alt text, publicat pe site-ul mișcarea.net, dedicat Mișcării Legionare din România, în care deplânge soarta legionarilor, spunând că „au plătit destul în fața istoriei și nu au mai multe păcate decît alte partide istorice precum PNȚ și PNL” și, citându-l pe Corneliu Zelea Codreanu, scrie: „Fiind perpetuu, dupa spusele Capitanului, "santinele in slujba Neamului", legionarii revin astazi in Iasul tuturor inceputurilor”.
„La opt ani de la Revolutie, SRI si autoritatile statale nu vor sa faca o deosebire intre legionari si fascisti, desi orice istoric de bun simt poate oricand proba mari diferente de substanta intre termeni. Se impune in mod cert o reconsiderare istorica asupra Miscarii Legionare. Daca Romania este un stat democratic, atunci nu este posibil ca fostii activisti ai PCR sa-si pastreze salariile, pensiile si locurile din viata publica, iar victimile acestor tortionari, intre care si legionarii, sa fie echivalati cu asasinii si teroristii. Miscarea isi are desigur pacatele sale pentru care a platit suficient in fata istoriei, nu mai multe insa decat alte partide "istorice", precum PNT si PNL si chiar PSDR(sa nu uitam fuziunea cu comunistii), si incomparabil mai putin decat comunistii ale caror afaceri prospera si acum, sub acoperirea unei legislatii echivoce”, scria Albișteanu, pe acest site dedicat Mișcării Legionare.
Nici datorii, nici economii în bancă
Conform declarației de avere, disponibilă pe site-ul Agenției Naționale de Integritate, are o casă, cumpărată în 2015, împreună cu soția sa, Oana Trifan. Declară și un teren intravilan, de asemenea cumpărat în 2015, cu suprafața de 500mp. Nu știm în ce localitate sunt, nu precizează acest lucru în declarația de avere.
Nu declară nici un cont în bancă, nici vreo datorie. Ca surse de venit, specifică – de la Școala Gimnazială Chicerea – „act didactic”, de 40.000 lei/an, adică 3.300 de lei pe lună, iar soția lui, Oana Trifan, este cadru medical la Spitalul Sf. Maria din Iași - „act medical” – de unde câștigă 100.000 de lei pe an, adică 8.300 de lei pe lună.
Mihail Albișteanu este membru în sindicatul USLIP Iași și șef al filialei AUR Iași, conform declarației de interese.
Citește și: Senatorul AUR Lavric ar interzice CNCD, CNA și ar da-o afară pe Alexandra Toader de la IICCMER
Ar fi candidat alături de mama lui: el la Camera Deputaților, ea la Senat
Profesorul Albișteanu ar fi candidat la alegerile parlamentare împreună cu mama lui, Camelia Albișteanu, pensionară, el la Camera Deputaților, ea la Senat, conform G4Media.ro. Conform declarației de avere disponibilă pe site-ul Agenției Naționale de Integritate, Camelia Albișteanu declară un venit de 25.000 de lei pe an, adică circa 2.000 de lei pe lună, un apartament în Iași, cumpărat în 1983 și o mașină fabricată în 2007.
Nu răspunde la întrebări, dar ne amenință că răspundem în fața legii
Newsweek România l-a contactat pe deputatul Mihail Albișteanu. L-am întrebat despre casa și terenul achiziționate în 2015, despre susținerea istoricului Gheorghe Buzatu, precum și despre textul publicat pe site-ul Mișcării Legionare, dar și despre proiectele pe care le are în Parlament și despre viziunea sa politică.
Mihail Albișteanu nu a răspuns la întrebările Newsweek România, dar a ținut să ne transmită o amenințare: „Buna ziua. Va atrag atentia ca pentru orice informatie neconforma cu realitatea pe care o veti publica veti raspunde in fata legii”.
Newsweek România a cerut un punct de vedere și Școlii Chicerea, din comuna Tomești, județul Iași, pe care îl va publica atunci când îl va primi.
Citește și: Broșura BOR de popularizare a vaccinului explică credincioșilor cine este proteina S a SARS-CoV-2