Deputatul Acatrinei: M-a atras la AUR că sunt din generația mea. Nu am fost penetrați cu socialismul

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 06.01.2021 - 16:28
Dorel Acatrinei, fost șofer, actual deputat AUR. Sursa imagine: Facebook

Deputatul Dorel Acatrinei (44 de ani), șeful AUR Suceava, susține că a intrat în Alianța pentru Unirea Românilor pentru că „parte din conducere este din generația mea; la Revoluție, nu am fost penetrați, socializați cu socialismul”.

SHARE

Acatrinei, care este și președintele AUR Suceava, a absolvit un liceu cu profil sportiv și a fost șofer timp de 10 ani. În ultimii 10 ani, și-a înființat o firmă de transport de mărfuri.

Unul din proiectele cele mai importante pe care le propune noul ales AUR este să crească salariile șoferilor profesioniști, să impună grila de salarizare care se va aplica în domeniul construcțiilor.

Citește și: De la șofer de basculantă de mare tonaj, la deputat: șeful AUR Suceava, Dorel-Gheorghe Acatrinei

„Părerea mea, ca persoană fizică, normal că mă bucur” (de scorul AUR, n.r.)

„Eu am intrat în politică odată cu Alianța pentru Unirea Românilor, am avut o discuție cu George Simion (co-președintele AUR, n.r.), noi ne știm din primăvară, de la început m-am lăsat hotărât de a prelua și de a încerca să fac ceva.

Acum, noi suntem realiști și eu sunt un om la 44 de ani îndată, sunt căsătorit de 20 de ani, mă știu cu soția de 26 de ani, avem copii, vă spun doar adevărul. Am crezut și noi că vom face pragul, poate, dar nicidecum la procentul ăsta. Nicidecum la procentul de 15 la sută aproape la nivel de județ Suceava (în județul Suceava, AUR a avut cel mai mare scor din țară la parlamentare, n.r.).

Părerea mea, ca persoană fizică, normal că mă bucur, am realizat o adevărată surpriză. Acum, să rămânem conectați la pământ și să vedem cum reușim să fim de folos țării cu cele 10 procente care le avem noi”, spune Dorel Acatrinei, într-o declarație pentru Newsweek România.

„M-a atras (la AUR, n.r.) că este generația mea, mă refer la generația anilor mei, parte din conducere este din generația mea, în ´89, la Revoluție, nu am fost penetrați, socializați cu socialismul, eu am avut 13 ani atunci, ceea ce rețin din comunism este că am stat la cozi la butelie câte două-trei zile, că fugeam după un camion care aducea ceva marfă la aprozar și că puteam să merg la patinoar. Nu am ce mari bucurii să vă spun din comunism, nu au fost, nu le știu. M-am regăsit ca o speranță, o vârstă la care nu ne-a penetrat socialismul, asta am regăsit ca și valori, a spus Dorel Acatrinei.

Citește și: Deputata AUR Geanina Șerban despre ucis parlamentari cu mitraliera: Nu e o idee rea

Cum explică deputatul Acatrinei economii de 48.000 de lei la salarii de 3.000 de lei pe lună

L-am întrebat pe Dorel Acatrinei cum a reușit să facă economii de 48.000 de lei, când veniturile lunare ale familie sunt de circa 3.000 de lei, conform declarației de avere disponibilă pe site-ul Agenției Naționale de Integritate.

Deputatul AUR a spus că, în declarația de avere pe care a depus-o când s-a înscris în cursa pentru parlamentare, a trecut salariile pe care el și soția, care lucrează la firma înființată de Acatrinei, le câștigau în 2019, dar economiile sunt cele din 2020.

„Să știți, doamna Flavia, că eu am depus în declarație toate (veniturile, n.r.), pe ANI nu știu ce apare, eu pe cdep (cdep.ro este site-ul Camerei Deputaților, n.r.) m-am uitat și nu apare publicată, la veniturile salariale eu am complectat tot, și eu și soția. Eu vă răspund cinstit, eu am o copie a declarației. Poate au șters ei, posbil să știți că au șters. Avem niște sume de bani, nu sunt toate sumele din conturi, vă garantez, salarizarea – eu am depus declarația la 2019, o să depunem acum și pentru 2020, atunci o să apară și alte venituri acolo. Economiile apar cu veniturile din 2020, adică practic noi am depus soldul la zi, din decembrie, dar declarația cu veniturile e pe 2019”, a spus parlamentarul AUR.

L-am întrebat pe Dorel Acatrinei dacă s-a gândit să-și continue studiile. Mi-a răspuns: „De ce nu am mai studiat – nu pot să-mi dau seama, poate eu mi-am mai dorit să studiez la vremea respectivă , dar așa a fost conjuctura anilor ´96, când am terminat eu liceul cu program sportiv, tatăl meu fiind un om simplu de la țară, tatăl muncitor la fosta fabrica CPL Suceava, mama muncitoare la tricotaje în Suceava, practic, dacă ar fi avut cine să mă împingă, bănuiesc că aș fi făcut o facultate. Chiar m-am gândit, de 7-8-10 ori și vorbeam și cu soția și cu fetele, avem și două fete, și practic nu am regăsit timpul necesar și ideea de a face o facultate la 40 de ani nu spun că nu ar fi corect, totuși, dacă ar fi fost a doua, dar prima, sincer așa să vă spun, nu știu sigur. Puțin probabil. Cursuri de formare profesională referitor pe segmentul pe care lucrez eu, aprofundate, aici sigur că da, cât se poate, că ele au o perioadă de timp mai scurtă”.

Acatrinei și-a înființat firma de transport, Helios CAR, în 2010. În prezent, acesta spune că are „până în 50 de angajați” și că, în ultimele două luni, a angajat 10 persoane.

„Experiența asta câștigată la pupitru direct de mine m-a îndemnat să merg spre Comisia de Transport”

Șeful AUR Suceava este în Comisia de Transporturi, spune că a optat pentru această comisie „ținând cont de experiența mea personală, de-a lungul 10 ani jumătate ca și administrator și coordonator, angajări de zeci de persoane, milioane de euro credite plătite rambursate fără nici problemă la bancă, plătim toate taxele la stat poate și înainte de termen, experiența asta câștigată la pupitru direct de mine m-a îndemnat să merg spre Comisia de Transport, pe ideea că colaborez, nu vă ascund, cu federațiile de transport din România și din Bucovina.

Cu parte din ele și avem proiecte pentru a clarifica - unul din proiectele noastre – o să fie practic cel cu salarizarea – să preluăm șablonul de salarizare în domeniul transporturilor la conducătorii profesioniști ca și în construcții -  3.000 brut și circa 2.400 net. Statul să beneficieze de circa 600 de lei din partea noastră, diferența să fie ca un venit în plus la angajați.

S-a creat un precedent în construcții, se poate crea un precendent și în partea aceasta, pentru că avem o migrație a forței de muncă foarte mari, concurenții noștri nu suntem noi între noi, suntem noi cu comunitatea, forța de muncă fuge foarte mult spre comunitate”, a spus Dorel Acatrinei.

În 2019, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care, până în 2028, firmele să acorde cel puțin salariul minim de 3.000 de lei brut muncitorilor, cu mai multe scutiri de taxe.

Citește și: Senatorul AUR Sorin Lavric se laudă că a încălcat legea de sărbători

Întrebat despre părerea negativă pe care o are o parte a societății despre formațiunea din care face parte, Doru Acatrinei spune că „la mine la firmă nu mă iubește toată lumea, n-am cum să fiu iubit de toți, n-am cum să schimb părerea tuturor, mă bucur de cei care mă critică și care mă pun în fața faptului împlinit că trebuie să vin cu soluții. Așa e și la noi aici, o să căutăm soluții să nu-i dezamăgim nici pe cei care nu ne iubesc, că suntem cu Rusia, că suntem, în fine, povești care le știți dvs, din mediul online”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te