Ușa grupului Renew Europe este 'mai mult decât deschisă' pentru Nicușor Dan, a declarat luni, la Bruxelles, eurodeputatul USR Dan Barna, vicepreședintele acestui grup în Parlamentul European, afirmând că este posibil și ca noul președinte al României să aibă statut de invitat la reuniunile acestei familii politice de dinainte de summiturile UE.
'Eu sunt optimist asupra premiselor colaborării europene. Vom vedea cum va decide Nicușor Dan să se poziționeze în raport cu familiile politice europene.
Am văzut că el a jucat mult cartea aceasta a independentului și cred că e un element important și definitoriu până la urmă în tipul de carieră politică de succes pe care și l-a construit - a fost ales de două ori primarul capitalei, acum a devenit președintele României', a declarat Barna pentru AGERPRES.
Citește și Dan Barna se leapădă de Lasconi și Nicușor Dan. Îl vrea pe Bolojan candidat la prezidențiale
El a spus că a discutat chiar luni, în legislativul comunitar, cu câțiva colegi din grupul Renew și că 'la nivel european sunt două opțiuni'.
'Există și posibilitatea să continue din postura de independent, numai că asta nu e foarte eficientă, pentru că nu ai acel acces din interior pe care membrii fiecărei familii politice îl au, fie că vorbim de Renew, fie că vorbim de populari sau de socialiști.
Citește și N. Dan vrea desecretizarea anulării alegerilor. Când depune jurământul, cine va fi primar interimar
Sunt acele pre-summituri în care liderii din familia respectivă se întâlnesc, discută contextul general european, discută între ei la telefon înainte de summituri, adică ai sentimentul că aparții familiei, ești într-un grup, e o poziționare strategică la ale cărei beneficii ai acces.
Ori în momentul în care să spunem că Nicușor decide să rămână independent, ca poziționare politică la nivel de familie europeană, evident că ești independent, dar nu ai nici beneficiile comunicării informale', a explicat Dan Barna.
El a adăugat că nu știe care va fi poziția noului președinte și că nu vrea să speculeze, dar a menționat că este optimist, 'pentru că el a reușit cumva să echilibreze mereu suporterii de care a beneficiat'.
Întrebat dacă există și varianta ca Nicușor Dan să asiste pur și simplu ca invitat la reuniunile șefilor de stat și de guvern afiliați grupului, Barna a răspuns 'fără doar și poate'.
'Este o relație construită în timp cu președintele (Emmanuel) Macron, cu colegii din Renew. Noi, delegația României, avem un dialog foarte bun cu Renaissance, partidul care îl susține pe președintele Macron în Franța, plus afinitățile culturale și subiectiv individuale.
Nicușor a studiat în Franța, este apropiat de cultura franceză în mod semnificativ. (...) Sunt optimist că indiferent de poziționarea formală la care se care va decide Nicușor, colaborarea aceasta cu noi, cu grupul Renew, va fi una una foarte bună', a dat el asigurări.
Întrebat dacă, în opinia sa, președintele ales va lua o decizie în acest sens până la Consiliul European din 26-27 iunie, primul prilej cu care ar putea participa la o reuniune premergătoare a Renew, vicepreședintele acestui grup europarlamentar a răspuns că nu știe și că nu încearcă să anunțe în locul lui Nicușor Dan decizii sau poziții.
'Categoric, ușa e mai mult decât deschisă. Ați văzut și dialogul cu președintele Macron, există o susținere foarte clară în cadrul grupului Renew. E mai mult decât binevenit, sper că se întâmple lucrul acesta', a mai spus Dan Barna.
Eurodeputatul USR spune că partidul său 'l-a susținut în totalitate' pe noul președinte și că este un mesaj important pentru evoluția politicii din România faptul că fondatorul unei mișcări complet noi, cum este USR, a devenit după două cicluri electorale președintele României.
'Cred că este un mesaj de înnoire de clasă politică la nivel global în România și mă bucur că USR a fost și este parte din această poveste, inclusiv prin decizia, dureroasă la momentul acela pentru o parte dintre colegi, de a retrage sprijinul candidatului propriu pe care îl aveam, care fusese meritoriu în turul anterior, și a merge cu Nicușor Dan tocmai pentru că era candidatul care avea premisele să câștige această cursă.
S-a și întâmplat lucrul acesta și cumva USR-ul este o parte a poveștii de succes pe care o reprezintă faptul că România are acum un președinte precum Nicușor Dan', a mai spus fostul președinte al USR.
Barna a mai afirmat că, personal, a crezut tot timpul în această victorie, și chiar că a pariat săptămâna trecută pe un grup intern de Whatsapp al partidului că Nicușor Dan va câștiga alegerile cu '53,47%, adică foarte aproape de rezultat'.
'Elementul definitoriu care m-a făcut să fiu convins că Nicușor va câștiga după primul tur este faptul că alegerile acestea prezidențiale s-au transformat, de fapt, într-un referendum de direcție strategică pentru România, spre Europa sau spre Rusia. Și cu cât se adâncea clivajul în discuția aceasta, ești cu Europa sau ești cu rușii, adică ești cu Nicușor Dan sau ești cu George Simion, cu atât devenea din ce în ce mai clar, sau eu am crezut asta, că bucata de Românie care crede că trebuie să mergem spre Europa, care înțelege că bunăstarea și dezvoltarea vin dinspre Bruxelles, e mai mare (...).
Asta a fost particularitatea în aceste alegeri, că practic n-a mai contat că e mai bun candidatul ăla sau celălalt - sau bine, a contat și asta, evident, pentru că diferența e fabuloasă - dar pe fond a fost un referendum de orientare strategică a României și acolo polarizarea fost foarte clară între cele două componente', a explicat el.
Barna a adăugat că 'după euforia aceea a unei victorii meritate și foarte muncite', s-a convenit că de luni 'încep negocierile pe toate palierele, inclusiv cele de formare a guvernului'.
'Și aici va fi o provocare mare la București: să reușim să avem o guvernare care să-și și asume niște reforme deloc simple (...).
Acum e nevoie de o guvernare responsabilă, care să pună pe masă adevărul, așa cum este, să prezinte cifre legate și de deficit, și de gradul de îndatorare și de stadiul negocierilor pe ceea ce înseamnă eventuala extindere a PNRR-ului. Toate aceste teme sunt acute (...) și va trebui să fie o guvernare care să-și asume niște decizii de echilibrare bugetare, care nu vor fi deloc simple și populare', a opinat el.
Totuși, chiar dacă e de acord că acesta este unul dintre eșecurile pentru care coaliția de la guvernare a plătit la alegerile prezidențiale, Barna nu crede că efectuarea mult amânatei reforme administrative va fi posibilă.
'Ar fi frumos, îmi doresc să greșesc, dar personal sunt foarte sceptic că pe actuala structură a majorității parlamentare se va putea face reformă administrativă. E una dintre nucile cele mai tari pe care le-am văzut în rezistența la reformă în clasa politică românească. O reformă administrativă se poate întâmpla doar în cazul unei majorități solide pentru o grupare reformistă, ori nu aștept ca această guvernare (...) să poată să aibă resursele interne de reforme radicale de acest fel', a mai declarat eurodeputatul USR.