Dan Barna: Propunem cea mai bună listă de europarlamentari pe care a avut-o România vreodată

DE Newsweek România | Actualizat: 24.05.2019 - 10:52

Nu mai putem accepta ca ministere ale României să fie conduse de incompetenți năuci sau de oameni fără niciun fel de pregătire, este mesajul categoric al lui Dan Barna, co-președintele Alianței 2020.

SHARE

Acesta a explicat, într-un interviu pentru Newsweek România, de ce este esențial ca pe 26 mai românii să vină la vot, de ce candidații USR PLUS sunt cei mai potriviți pentru a reprezenta țara în Parlamentul European și care este programul electoral al alianței din cele două partide noi, formată din oameni tineri, competenți și care lucrează deja pentru modernizarea României.

Newsweek România: Candidații Alianței 2020 au, împreună, 76 de ani de experiență în instituții europene, 302 ani de studii universitare, din care 77 de ani de studii la universități din străinătate. Credeți că experiența și educația înaltă sunt suficiente pentru un bun politician?

Dan Barna: În România zilelor noastre, nevoia societății e una foarte simplă: oameni competenți și cinstiți. Am ajuns – și cât de ridicol e - să considerăm cinstea ca pe o calitate care e bine să o ai.

Doi ani și jumătate, Liviu Dragnea a încercat să convingă România că e perfect în regulă să fii condamnat, perfect în regulă să fii hoț și să guvernezi statul român. Or, acest mesaj ne ucide tânăra generație, acest mesaj alungă tânăra generație din țară.

În fiecare an, pierdem un oraș de mărimea Sibiului, care pleacă în străinătate. În fiecare an. În 20 de ani, România va deveni o țară de margine de Europă, unde se schimbă caii la diligență. Iar asta nu putem să acceptăm.

De aceea, inițiativa „Fără penali“, pentru a pune în lege ceea ce în vestul Europei este normalitate, anume că dacă ești condamnat, îți iei cutia cu poza soției, pixurile și guma de șters și pleci acasă. Nu rămâi să conduci țara.

Vâlcov a fost condamnat pentru furt de bani publici și face bugetul României. Doar în Vanuatu a mai fost o situație similară.

Din această perspectivă, oferta noastră electorală și candidații noștri de pe lista pentru alegerile parlamentare sunt oameni cinstiți, competenți, cu studii și cariere consistente în spate.

Nu mai putem accepta ca ministere ale României să fie conduse de incompetenți năuci – avem un ministru al Agriculturii care se ceartă cu cormoranii, aici suntem, nu e o metaforă – sau de oameni fără niciun fel de pregătire. Jumătate dintre miniștri nu au niciun fel de experiență profesională în domeniul de care se ocupă.

Colegii noștri sunt oameni cu 15-20-30 de ani de experiență profesională pe domenii particulare. Sunt oameni care au lucrat în instituții europene, în administrația din România, ceea ce ne face foarte siguri când spunem că este de departe cea mai bună listă de europarlamentari pe care a avut-o România vreodată.

Uniunea Europeană este fragmentată, guverne precum cel italian, ungar și chiar românesc acționează împotriva Bruxelles. O mai bună integrare a statelor membre e foarte necesară acum. Cum pot contribui viitorii europarlamentari ai Alianței 2020 la acest lucru?

Alianța 2020 și cele două partide componente, USR și PLUS, sunt cele mai proeuropene formațiuni politice din România actuală. E o declarație oficială și asumată, dar și confirmată de toate poziționările noastre, inclusiv la referendumul pentru familie, despre care am spus că nu era o temă actuală a societății.

Ordinea mondială, privind istoric, se schimbă undeva la 100 de ani. Suntem la un ciclu de 70 de ani, în care vedem tendințele de schimbare de la ceea ce părea o pace stabilă și echilibrată către altceva.

Deci, UE are nevoie să se transforme, să se adapteze la noua realitate socială, la noile generații digitale și, din această perspectivă, sunt doar două direcții: fie reușim să consolidăm proiectul european, care ne-a adus pace în Europa, ceea ce nu e puțin lucru, fie se risipește. Sunt state care trag pentru risipirea acestui proiect și sunt grupări și forțe care înțeleg ce lucru extraordinar este UE.

Înțeleg nu doar că generează prosperitate, ci și că asigură acest lucru fantastic: pacea. Noile generații din Europa nu înțeleg ce înseamnă un război, bunicii noștri știu foarte bine cum a fost.

Europarlamentarii USR PLUS  vor fi consecvenți în păstrarea unui mesaj de susținere a proiectului european, în susținerea faptului că România nu poate avea un destin mai bun decât în cadrul UE.
Nu există o alternativă.

O propunere a Alianței 2020 care a stârnit deja dezbateri este cea referitoare la crearea unui MCV european. „Statul de drept nu este negociabil, nici la nivel de țară, nici la nivel de Uniune“, scrie în programul dumneavoastră electoral. Ce înseamnă concret acest MCV european?

Există deja o inițiativă care a început în Comisia Europeană condusă de Barosso, a continuat în comisia Juncker, iar actualul comisar pe justiție are un proiect în fază avansată, un fel de tabel cu căsuțe de bifat pentru fiecare stat cu privire la nivelul statului de drept, a independenței justiției, a separării puterilor în stat. Mecanismul de Cooperare și Verificare s-a dovedit cumva funcțional în România și Bulgaria. Imaginați-vă ce s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi existat MCV, căci inclusiv ultimul MCV a pus un stop foarte explicit acestui guvern.

La finalul guvernării Cioloș, România mai avea doar două puncte în MCV pentru a putea îndeplini criteriile și a ridica acest mecanism. Acum avem 18, adică diferența este consistentă, pur și simplu ne-am scufundat, Liviu Dragnea ne-a târât afară din Europa la modul cel mai vizibil.

Din această perspectivă, noi considerăm că dacă reușim să facem la nivel european un instrument „cu dinți“, eficient, putem evita, ca familie europeană, să se ajungă în situații de derapaj extern cum este în Ungaria sau Polonia.

În momentul în care statele încep să derapeze, UE acționează mecanisme de limitare și suspendare a diverselor drepturi, astfel încât statul respectiv să își asume față de cetățenii săi niște costuri ale devierii de la democrație.

Noi, în România, suntem în situația în care infractorii își fac legile. Doar Pablo Escobar și-a făcut pușcărie, în Columbia. Liviu Dragnea spre asta ne duce, spre o dictatură sud-americană.

Ați anunțat că veți susține în Parlamentul European corecta aplicare a drepturilor cetățenilor români în UE, ca cetățeni europeni. Credeți că drepturile românilor nu sunt respectate acum?

Există inițiative, în momentul de față, de, să le spunem așa, dumping social. Cel mai cunoscut exemplu este al șoferilor de tir, cărora li se pun diverse limitări de acces la piața comună și care nu sunt aplicabile și șoferilor din țările care impun aceste limite.

Or, nu putem accepta acest lucru.

O piață deschisă înseamnă ca noi să deschidem piața către toate produsele și serviciile din UE, dar în egală măsură înseamnă să avem acces la acea piață pe criterii competitive.

Și dacă operatorii români de transport pot să ofere servicii pe o piață din Germania sau Franța ca și operatorii locali, trebuie să aibă acces la acea piață fără limite care să-i facă mai puțini competitivi.

E foarte important ca drepturile și obligațiile să fie aceeleași pentru toată lumea din UE.

Ministrul de Finanțe român, Orlando Teodorovici, militează exact invers, vrea să impună limite angajaților europeni, pentru a-i opri în țară pe cei români.

Am văzut ideile feng-shui ale domnului Teodorovici. Românii nu pot fi ținuți prin reglementări, căci se încalcă tratatele UE. Românii nu vor mai pleca din țară atunci când vor avea încredere în România. Am fost la Londra, la Barcelona sau la Roma, unde am discutat cu români de acolo, de la șoferi Uber la parteneri în multinaționale. Marea lor majoritate mi-au spus că au plecat din țară nu din cauza salariului, ci pentru că nu mai aveau încredere în România.

Nu mai aveau încredere că se pot dezvolta profesional aici, că pot să asigure o școală de calitate și un spital de calitate pentru apropriați. Dacă se pierde încrederea, nu e nicio surpriză că oamenii pleacă.

În toate discuțiile din campanie cu românii, ni se spune la fel: „Am bagajul pe jumătate făcut, dați-mi un motiv să mai stau“. Și le spun exact așa: componenta activă a societății are datoria să se implice în politică, pentru că 30 de ani ni s-a spus că politica e un lucru corupt și murdar, iar oamenii cinstiți trebuie să își vadă de viața lor. Să lăsăm pe alții.

Și iată că politica o fac acum nemernicii, am ajuns să avem condamnați penali care fac politică.

Soluția este implicarea în politică. USR și PLUS sunt partide în care 95% din oameni nu au mai făcut politică și s-au implicat pentru că au înțeles necesitatea asta. Dacă nu ne implicăm niciunii dintre noi, rămânem cu Dragnea și Tăriceanu până la sfârșitul vremurilor.

Alianța 2020 promite, la rândul său, ceea ce au promis și alte partide: fonduri pentru spitale, fonduri pentru infrastructură, fonduri pentru acces la educație, fonduri pentru persoane cu grave probleme sociale. Ce garanții avem că nu vor rămâne din nou doar promisiuni pe hârtie?

Există un element foarte important, apropo și de descurajarea „Domnule, o să lase PSD țara praf și nu veți avea ce să faceți nici voi, pentru că vom fi îndatorați“, cum de altfel se și întâmplă, România se îndatorează la cea mai mare dobândă, mai mare decât a Greciei astăzi. Dar mesajul este fals. România nu are o problemă de resurse.

M-am întâlnit și la Londra, și la New York cu investitori, proprietari ai unor fonduri de investiții cu bugete mai mari decât PIB-ul
României de câteva ori, și toți mi-au spus același lucru: „În momentul în care veți avea stabilitate și predictibilitate, noi putem să investim în România fără nicio problemă, pentru că e o țară europeană, cu un teoretic grad de încredere. Doar că acest guvern nu ne dă nici un fel de încredere și cât e actualul guvern, nu o să venim“.

Pe de altă parte, există fondurile europene, o resursă care nu a fost folosită. Guvernul Dragnea refuză să folosească fondurile europene, pentru că acestea sunt controlate și monitorizate și greu de furat. Dacă nu pot să le fure, preferă să nu le aloce.

Și îi țin pe primari în lesă, ca niște căței, prin acest PNDL, un program prin care le dau bani contra voturi, supunere, sclavie.

Noi propunem utilizarea acestor resurse și avem competența să o facem. Suntem oameni cu foarte bună experiență.

Mie mi s-a tras politica exact de la cei 20 de ani în consultanță pe fonduri europene, de la proiectele în care am fost implicat. Dacian Cioloș m-a sunat și m-a invitat secretar de stat la
Ministerul Fondurilor Europene și de acolo a început cariera mea politică.

Ceea ce propunem noi este exact competența și know how-ul: oameni care chiar înțeleg și vor folosi mecanismul fondurilor europene. Autostrăzile stau la îndemâna noastră să le facem, dacă ne apucăm să le facem. Pe vechiul interval de finanțare, 2007-2013, România avea alocate 5,4 miliarde de euro pentru autostrăzi. S-au decontat câteva milioane pe șepci, băști, rucsacuri, mape, conferințe despre cum să faci autostrăzi. Dar nu le-am făcut. Am refuzat să facem autostrăzi. E o chestiune de incompetență explicită.

Venim mereu cu domnul Neaga, marele strateg al autostrăzilor, care ne explică de fiecare dată de ce nu s-a putut.

În realitate, există resurse, există competență, trebuie doar voință politică.

Noi asta propunem: voință politică ca România să înceapă să se dezvolte.

În plus, mai este un element. Mergând prin țară, am fost în Brad, în județul Hunedoara. Oamenii erau acolo deprimați și triști, spuneau că nu se întâmplă nimic la ei. La fel în multe alte orașe.

PSD e foartec priceput la cheltuit bani, dar total incompetent la investiții, la produs bani. Când începi să faci investiții, încep să se întâmple lucruri în localități. Apoi vine inițiativa, vin și oamenii acasă.

Am întâlnit la Bruxelles o firmă de construcții care făcea un cartier modern, grădiniță, școală, blocuri independente energetic, se învârteau după soare. Firma era compusă din români și era a unui român, care construiește acolo orașele viitorului.

Discutând cu ei, mi-au pus: „Da, am veni să lucrăm în țară, dacă ar fi lucrări în țară“. Dacă un guvern nu investește pentru dezvoltare, nu te poți aștepta ca oamenii să se întoarcă. La ce?

Veniți în programul dumneavoastră electoral cu o propunere care nu mai apare în oferta celorlalte partide și care e foarte interesantă: proiecte de educație a populației școlare asupra importanței economisirii și administrării averii personale. După o criză financiară în care multă lume a avut de suferit, cred că e o propunere obligatorie. Cum o vedeți aplicată?

Nu trebuie să reinventăm apa caldă. Miza nu e să accentuezi disparitățile economice, în care unii oameni au un nivel de trai mai bun și alții se zbat în sărăcie. Noi vrem să investim în educație. Investind în educație, înseamnă inclusiv acest lucru de a le spune tinerilor încă de pe băncile școlii că ceea ce înseamnă resurse financiare trebuie administrate și cu gândul la ziua de poimâine, nu doar la ziua de azi.

Țările nordice asta au, din Finalnda în Norvegia, programe de educație în școală despre ceea ce înseamnă economisire, alocarea banilor în funcție de sursele de venit de care dispui și de proiecțiile de venit pe care le ai. Atunci nu îți vei cumpăra cea mai scumpă marcă de mașină, dacă tu stai într-o chirie amărâtă la o margine de oraș, pentru că înțelegi fluxurile și necesitățile pe care le ai.

România nu are altă șansă decât să investim în tineri. PSD a blocat dezvoltarea educației nu întâmplător. Educația a fost subfinanțată ani de zile – sau prost alocate resursele – nu dintr-o greșeală, ci printr-o politică intenționată, pentru că oameni mai puțin educați sunt mai vulnerabili electoral sau mai dependenți de ajutor social, de stimulente care le pot determina votul. Pentru a avea o democrație reală, trebuie ca oamenii să fie educați. Iar pregătirea financiară nu te face vulnerabil.

USR a fost criticat că e un partid care nu se adresează celor săraci, că membrii USR au chiar un dispreț față de oamenii săraci. Cum răspundeți?

USR este primul partid partid care – ca și PLUS –a venit la propriu de la firul ierbii, din societate. În cele două partide, sunt oameni din toate categoriile sociale, din toate profesiile, nici pe departe o elită
francmasonică, controlatoare a planetei.

Sunt oameni care au decis că nu mai putem continua așa. Deci, toate categoriile sociale sunt importante. Miza e să creem oportunități pentru a crește productivitatea muncii. Nu vom  tăia pensiile și salariile, o spun explicit, minte cine ne acuză de asta. Miza e să creștem productivitatea, să creștem alternativele de locuri de muncă bine plătite, astfel încât românii să nu mai trebuiască să plece din țară, să își poată găsi locuri de muncă în zona lor de dezvoltare, la o navetă de 50 de kilometri, nu de 3.000 de kilometri. Acestea sunt prioritățile și obiectivele USR.

De ce este important ca românii să vină la vot pe 26 mai?

26 mai este mai mult decât despre a trimite niște oameni la Bruxelles. Alianța 2020 USR PLUS va trimite, pentru prima dată în istoria României, oameni de care să fim și mândri. Dar 26 mai e mai mult pentru că de data asta discutăm despre două alternative: o Românie europeană, în care cei care lucrează în străinătate să se poată întoarce, sau despre o Românie satelit a Rusiei.

Liviu Dragnea, PSD și ALDE își doresc să ducă România într-o zonă gri, unde să meargă tranzacțiile lor și talciocurile pe energie.

Românii trebuie să voteze pentru a păstra România un stat european, nu unul marginal.

E important și referendumul pe justiție, căci dincolo de Europa, vorbim și despre ce fel de stat vom fi: unul în care hoții își fac legile sau un stat cu reguli clare, cu separarea puterilor, un stat în care cei care vor să muncească pot să se dezvolte.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te