Cuvântul săptămânii: Cormoran

DE Cristian Preda | Actualizat: 17.02.2019 - 15:37

În ultimii ani, cuvântul din titlu era rostit la noi cel mai adesea de către comentatorii de fotbal, care foloseau pluralul „cormorani“ pentru a-i numi pe jucătorii de la Liverpool. De curând, termenul a căpătat o viață nouă cu ajutorul ministrului Agriculturii.

SHARE

Acesta a fost invitat la mijlocul lunii ianuarie într-o comisie a Parlamentului European, pentru a vorbi despre prioritățile guvernului din care face parte în cele şase luni ale președinției rotative a Consiliului UE. Petre Daea a rostit cu această ocazie cuvinte nepieritoare: „Cormoranii în România fac baie în piscine. Nu se mai feresc de oameni. De pescari – nici atât“.

Înainte de a vorbi despre ceea ce a părut să fie o stranie declarație, unii au observat că onor. dl. ministru nu știa unde se află. Într-adevăr, cel care s-a făcut cunoscut ca apologet al oii a declarat, lăsând modestia la o parte, următoarele: „aveți, vă spun aici, un moment deosebit de important prin prezența subsemnatului în acest Consiliu“. Numai că, așa cum notam mai sus, ipochimenul era în Parlament, nu la Consiliu. Să trecem, însă, peste acest „amănunt“ și să vedem ce reacții a trezit referința la cormorani.

Cea mai seacă a venit de la ambasada Suediei din București, care a notat că în această țară nordică trăiesc 40.598 de Phalacrocorax Carbo Sinensis, așa cum li se zice cormoranilor pe latinește. Venerabilul Mihai Șora a pus cuvintele lui Daea în context, fiindcă mai mulți miniștri fuseseră în aceleași zile la Parlament, și a mărturisit: „am plâns văzând ce șerpi și broaște le ies pe gură la Bruxelles“.

În schimb, un fan al ministrului pe nume Platon, liderul unei asociații de pescari, a explicat înțelepciunea șefului: el a descris mai întâi cormoranii ca pe „o specie oportunistă, [care] mănâncă orice prinde, până la 1 kg de [pește] pe zi“ și a precizat că există metode de a-i ține la distanță de pradă, și anume „plase, tunuri de gaze, laser și sperietori de ciori“, toate fiind inutile, întrucât „cormoranii sunt deștepți“.

În discuție a intrat și un istoric pe nume Petre Opriș: el a arătat, într-un articol scris pentru Contributors, că intervenția lui Daea a fost, de fapt, un răspuns la o întrebare pe care o aranjase cu Norica Nicolai. Aceasta voia să audă de la colegul ei de coaliție un singur lucru, și anume că e de acord cu vânarea cormoranilor. Și mai interesant e faptul că dl. Opriș a legat episodul de la Bruxelles de o ședință din 1949 a Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Român, în care temutul Vasile Luca cerea uciderea câinilor, argumentând că aceștia „distrug 30-40 de mii vagoane de porumb pe an“ și propunând ca din pieile lor să se facă „mânuși și ghete de copii“.

De la PMR la PSD, de la câini la cormorani...

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te