Cum se văd alegerile locale din România prin ochii AFP

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 27.09.2020 - 16:04
Sursa foto: Inquam Photos - Octav Ganea

Agenția France Presse (AFP) notează că alegerile locale din România reprezintă un test pentru partide înaintea parlamentarelor, care ar putea fi amenințate de absenteism, pe fondul pandemiei COVID-19.

SHARE

În total 43.000 de mandate sunt în joc în acest scrutin într-un singur tur, însă Bucureştiul, metropola cu trei milioane de locuitori - unde învingătorul poate anunţa culoarea politică a viitorului Guvern - atrage atenţia în mod special.

Învins în urmă cu patru ani de social-democrata Gabriela Firea, care candidează la al doilea mandat, Nicuşor Dan speră să-şi ia revanşa, susţinut de această dată nu doar de partidul său de centru dreapta USR-Plus, ci şi de Partidul Naţional Liberal (PNL, la putere), scrie AFP, conform news.ro. 

La nivel naţional, liberalii premierului Ludovic Orban, care conduce un Guvern minoritar, sunt creditaţi în sondaje cu şase puncte avans faţă de social-democraţii din PSD, îndepărtaţi de la putere printr-o moţiune de cenzură în urmă cu aproape un an.

După ce a dominat scena politică de la căderea comunismului, la sfârşitul lui 1989, cota încrederii în PSD s-a fărâmiţat în urma unei serii de reforme controversate ale justiţiei, pe care le-a lansat în 2017, în pofida avertismentelor Bruxellesului.

Însă PSD dispune în continuare, potrivit observatorilor, de o puternică implantare în mediul rural şi contează pe un electorat disciplinat, aflat adesea la mila ”baronilor locali”, nişte aleşi cvasi-inamovibili de care depinde acordarea ajutoarelor sociale şi atribuirea licitaţiilor publice.

În această perioadă de criză sanitară, mobilizarea este o miză majoră.

În contextul în care până în prezent s-au înregistrat 4.700 de morţi din cauza covid-19 şi 1.400 de cazuri zilnice - de patru ori mai mult decât această ţară cu 19 milioane de locuitori a înregistrat în perioada cea mai intensă a pandemiei - România se află între ţările cele mai afectate în Europa.

În contextul în care alegătorii speriaţi ameninţă să boicoteze urnele, preşedintele Klaus Iohannis, care provine din PNL, a dat asigurări că scrutinul, deja amânat o dată, nu ar prezenta ”aproape niciun risc”.

Măştile sunt obligatorii în secţiile de votare, mai puţin timp de câteva secunde, în care alegătorii le îndepărtează pentru a se identifica.

”A merge la vot nu este mai periculos decât a merge la cumpărături”, a dat asigurări miercuri, într-o conferinţă de presă, şeful statului.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.