RECORD DE TRASEISM Un politician explică de ce a trecut prin 4 partide în șase luni

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 10.12.2020 - 14:46
Dragoș Tohănean se simte bine în PSD

Un politician tânăr din Brașov a bătut toate recordurile în materie de traseism: în urmă cu șase luni a plecat de la PLUS. A fost o scurtă vreme independent, a intrat în ALDE, apoi în Pro România și acum e membru de bază al PSD.

SHARE

Newsweek România a scris pe 5 decembrie despre recordul lui Dragoș Tohănean, un tânăr intrat recent în politică, dar care s-a adaptat repede la metehnele politicienilor vechi.

Citește și: Record de traseism. În 6 luni a trecut de la USR la ALDE, apoi la Pro România și s-a oprit la PSD

În urmă cu șase luni, Dragoș Tohănean se afla la USR PLUS și își propuse să candideze la alegerile locale din partea acestui partid. Și-a făcut și afiș în acest sens. A devenit o scurtă perioadă independent, apoi pe 18 august a publicat deja lista de candidați ALDE pentru Consiliul Local Brașov, pe care se găsea chiar el. 

Ulterior, ALDE a fuzionat cu Pro România. Dragoș Tohănean, cadru didactic asociat al Universității Transilvania și proprietar al unei firme IT, a devenit și el membru Pro România.

Și, de data aceasta, candidat al partidului condus de Victor Ponta pentru Camera Deputaților.

Pe 30 noiembrie, deși era pe listele de candidați și campania electorală era în toi, Dragoș Tohănean a plecat și din Pro România și a aterizat la PSD. 

Tânărul politician a explicat pentru Newsweek România de ce a avut această cursă de viteză prin patru partide și de ce s-a oprit la PSD, formațiune opusă total conceptelor promovate de PLUS, de unde a plecat inițal.

La ALDE, a fost cea mai frumoasă campanie

„ În primul rând aș vrea să vă mulțumesc pentru atenția acordată informațiilor apărute în presa națională și locală pe tema «Record de traseism. În 6 luni a trecut de la USR la ALDE, apoi la Pro România și s-a oprit la PSD».

Da, este adevărat. Am început anul 2020 în cadrul partidului PLUS (Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate) și l-am încheiat la PSD (Partidul Social Democrat). În rândurile următoare voi explica motivele.  

Începâand cu data de 05.11.2019 am devenit membru PLUS (Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate) Brașov. Am ales această formațiune pentru că era reprezentată de mulți tineri, educați și dornici să schimbe ceva în România. Am promovat intens acțiunile acestui partid și m-am implicat în toate acțiunile departamentului de comunicare și nu numai.

Am întâlnit oameni minunati în alianța USR PLUS, oameni buni pe domeniul lor de activitate cu o experiență profesionala de invidiat. Totul suna bine, dar adevarul este că deși aveau un număr mare de membri, un nucleu mic era mereu activ.

Sunt o persoană care spune mereu lucrurilor pe nume și se pare că acest aspect a deranjat. Mai mult ca sigur am greșit și eu. Am ales să plec pentru că aveam parte de mai multe certuri decât implicarea și dorința colegilor de a lupta pentru vizibilitatea / creșterea organizației politice.

La scurt timp după plecare, mai exact, în data de 26.06.2020 am anunțat intenția de a candida independent la Consiliul Local Brașov. Gând pe care l-am analizat multe zile, am început să strâng semnături și să înțeleg ce înseamnă acest drum.

Matematic aveam șanse minime (de altfel, rezultatul din 27.09.2020 a arătat ca niciun candidat independent nu a câștigat, au fost 5). 

În urma acestei experiențe , m-am alăturat începând cu data de 18.08.2020 echipei ALDE (Alianța Liberalilor și Democraților) care, în frunte cu Gheorghe Ialomițianu, susținea un proiect pentru dezvoltarea Brașovului, cu oameni cu o experiență profesională și administrativă. A fost cea mai frumoasă campanie: colegi orientați spre implicare, discuții cu oameni, emisiuni radio sau TV. O campanie gândită, făcută la picior, de la brașoveni pentru brașoveni.

Data de 27.09.2020, ziua alegerilor locale. Era final de zi, rezultatul unul surprinzător, dar țin să îl felicit din nou pe câștigătorul Allen Coliban.

La data de 8 octombrie 2020, Partidul Alianța Liberalilor și Democraților a decis să fuzioneze cu partidul PRO România, noua formațiune politică urmând să se numească Pro România Social Liberal. O fuziune care, din punct de vedere strategic se anunța una de câștig, dar care nu era pe placul multor membrii.

Printre aceștia mă aflam și eu. În cadrul ALDE am plecat la drum cu o echipă formată din mai multi colegi, împreună am decis că direcția în care ne îndreptăm nu este cea pe care o dorim.

Pe 30.11.2020, ne-am hotărât toți să ne alăturăm proiectului «Brașov 2024» din cadrul PSD.

În al doilea rând, să înțelegem exact ce inseamnă principiul de «traseism politic». Conform Wikipedia, acest concept (în engleză party switching) este un fenomen politic care constă în schimbarea de către un politician a partidului politic care l-a propulsat într-o funcție.

Da, mă declar vinovat pentru traseul de la PLUS la PSD în 12 luni, dar am putut să înțeleg viziunile fiecărui partid. Pe acest drum am învățat multe, am întâlnit oameni de excepție, dar și oameni care te critică pentru orice pas. Am înțeles că există din păcate, o ură între oameni doar pentru că fac parte din alt partid. Am înțeles că vor fi oameni ce sunt orientați spre comunitate și oameni orientați spre interesul personal. Am inteles multe, dar concluzia mea  este una  simplă: în ochii lui DUMNEZEU suntem toți la fel, diferența o facem noi prin deciziile ce le facem de zi cu zi.

Politica nu mai trebuie să fie de stânga, centru sau dreapta. Politica trebuie să fie despre și pentru oameni, despre comunitate, despre dezvoltare si despre transparență. Toți suntem copiii acestei țări minunate, toți suntem români.

Voi încheia simplu, motivul pentru care am ales sa intru în politică este să îmbunătățesc comunitatea brașoveană din care fac parte. În cadrul PSD Brașov am găsit o echipă tânără, dornică de muncă  și care împarte aceeași viziune cu mine «Brașov 2024»”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te