Cum explică MAE acordarea unor sporuri uriașe pentru boli imaginare: Pentru că putem

DE Petre Bădică | Actualizat: 05.02.2020 - 15:48

Pe lângă cei care primesc pensii speciale, în România mai există o categorie privilegiată de bugetari. Aceștia primesc sume impresionante pentru afecțiuni greu de dovedit.

SHARE

PSD a lăsat o bombă cu ceas în buget. Zeci de mii de angajați din ministere, primării, prefecturi, Senat și Camera Deputaților primesc, lunar, sute sau chiar mii de lei sporuri pentru că ar munci în condiții periculoase, grele și vătămătoare.

Un număr impresionat de 911 de funcții din Ministerul de Externe primesc sporuri pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase. Nu contează că lucrezi în SUA, Germania, Japonia ori în zone mai puțin sigure precum Brazilia, Siria, Iordania sau Palestina, Ministerul Afacerilor Externe consideră că, oriunde ar fi, viața le este pusă în pericol.

„Un ambasador gradația 5” are un salariu de bază de 13.000 de lei la care se adaugă cuantum indemnizație pentru cifru de stat – 757 de lei și un cuantum pentru condiții vătămătoare sau periculoase de 1.135 de lei. Un cancelarist relații gradația 5 ia spor 1.100 lei, iar un consilier diplomatic gradația IV – 870 de lei, consilierul juridic superior – 1.200 de lei, un referent – 550 de lei.

Am întrebat Ministerul de Externe care sunt criteriile pe baza cărora acorsă aceste sporuri de cindiții grele și vătămătoare. MAE nu a răspuns concret, ci s-a mărginit doar să invoce legislația care le permite să dea aceste sporuri.

„Referitor la solicitarea dumneavoastră adresată Ministerului Afacerilor Externe, vă comunicăm următoarele:

Sporul pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase pentru personalul Ministerului Afacerilor Externe se acordă în conformitate cu prevederile art. 23 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice... coroborate cu prevederile Regulamentului-cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase...

Locurile de muncă pentru care se acordă sporul pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase se stabilesc pe baza buletinelor de determinare sau, după caz, repartizare emise de către autoritățile abilitate în acest sens”, arată MAE într-un răspuns.

MAE nu a spus care este cuantumul total lunar al acestor sporuri pentru condiții grele și vătămătoare.

 

Ce zice legea

Sporul pentru condiții deosebit de periculoase, condiții periculoase și condiții periculoase sau vătămătoare de muncă se acordă potrivit buletinelor de determinare prin expertizare a locurilor de muncă, ce se eliberează pe baza următoarelor criterii:

a) înregistrarea de îmbolnăviri profesionale ca urmare a activității desfășurate la locul de muncă;

b) gradul de creștere a indicilor de morbiditate la locurile de muncă respective;

c) înregistrarea unor cazuri de accidente de muncă produse la locul de muncă.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -