Comisia Iordache vrea prag de 50.000 de euro la abuzul în serviciu

DE Mircea Marian | Actualizat: 15.04.2020 - 23:35

Potrivit unor propuneri de modificare a Codului Penal, trimise de CSM la comisia care modifică legile Justiției, pragul pentru abuzul în serviciu ar urma să fie de 50.000 de euro. Ulterior, CSM a precizat că se referă exclusiv la infracţiuni în mediul privat.

SHARE

UPDATE: Ulterior, CSM a revenit cu precizări şi a arătat că, de fapt, Comisia Iordache a preluat o serie de observaţii făcute la o lege privind evaziunea fiscală. 

"Consiliul Superior al Magistraturii nu a propus instituirea unui prag valoric în cazul vreunei infracţiuni, cu atât mai puţin în cazul infracţiunii de abuz în serviciu săvârşită de funcţionarii publici sau în cazul infracţiunilor de corupţie.

Consiliul a înaintat Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul justiției, un punct de vedere asupra solicitării Ministerului Finanţelor Publice, de modificare a Legii nr.241/2005 privind evaziunea fiscală.

În acest cadru s-a urmărit orientarea spre recuperarea prejudiciului şi nu preeminenţa măsurilor punitive.

În contextul mai larg al dezbaterilor asupra modificărilor Codului penal, Consiliul a propus o abordare integrată a infracţiunilor economice, printr-o nouă variantă de incriminare a articolului 308 din Codul penal, care reglementează exclusiv infracţiuni săvârşite în mediul privat.

Subliniem, aşadar, că varianta de nepedepsire sau de atenuare a pedepsei, propusă de Consiliu, vizează anumite fapte săvârşite exclusiv de angajaţii din mediul privat, iar nu de către funcţionarii publici”, arată Consiliul Superior al Magistraturii.

Iată care este propunerea CSM dezbătută în comisia Iordache și la care PNL a anunțat că se opune: 

„(3) În cazul infracțiunii prevăzute de art. 295 (DELAPIDARE-n.r.), săvârșite în condițiile alin 1, împăcarea parților înlatură răspunderea penala. 

(4) Infracțiunile prevăzute la art 295 (delapidare - n.r.), 297-300 (abuzul in serviciu, neglijenta in serviciu, folosirea abuzivă a funcției, uzurparea funcției - n.r.) și art. 304 (divulgarea informațiilor secrete - n.r.), săvârșite în conditiile alin (1), dacă au produs un prejudiciu material nu se pedepsesc atunci când valoarea prejudiciului este de cel mult 50.000 euro, in echivalentul monedei nationale, iar faptuitorul il acopera pana la momentul sesizarii instantei de judecată”. 

În OUG 13/ 2017, acest prag era de 200.000 de lei, adică puțin peste 44.0000 de euro.

Cel mult o mie de euro

 Copreşedintele Forumului Judecătorilor din România, Dragoş Călin, a declarat, în noiembrie 2017, la RFI că pragul valoric pentru infracţiunea de abuz în serviciu ar trebui să fie de cel mult o mie de euro. Reacţia sa vine în contextul în care deputatul PSD Florin Iordache a propus un prag de 19 mii de lei.

Dragoş Călin, judecător la Curtea de Apel Bucureşti, consideră că un prag de cel mult o mie de euro pentru abuzul în serviciu ar fi suficient: „Teoretic, sesizând şi citind documentele Comisiei de la Veneţia, (un prag valoric-n.r.) n-ar fi necesar, însă prin decizia Curţii Constituţionale un astfel de prag a fost practic legiferat, între ghilimele. Deci până la urmă, este atribuţia Parlamentului sau după caz, a Guvernului, de a reglementa un astfel de prag, numai că el trebuie să fie unul simbolic. Noi am propus sume foarte mici, maxim o mie de euro”.

_______

Inquam Photos / George Călin

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te