Austria, țara lui Nehammer, cel care bloca accesul României la Schengen, trece printr-o criză politică majoră după ce negocierile pentru formarea unui guvern de coaliție au eșuat.
Citește și: Herbet Kickl, care are șanse să devină cancelarul Austriei, vrea să închidă țara. „Fără migranți”
După lungi discuții și negocieri intense între extremiștii anti-europeni de la Partidul Libertății din Austria (FPÖ), care au câștigat alegerile și partidele tradiționale s-au încheiat fără niciun rezultat.
Criză politică în Austria. Extremiștii FPÖ nu pot face guvern cu nimeni
Liderul FPÖ, Herbert Kickl, a anunțat oficial renunțarea la mandatul de a forma un guvern și l-a informat pe președintele federal Alexander Van der Bellen despre eșecul tratativelor.
Deși cele două formațiuni au găsit puncte comune în unele domenii, discuțiile au fost marcate de diferențe majore de viziune, în special pe teme de politică externă și de securitate.
Sursa foto: Profimedia images
Principalele puncte de dispută au fost, printr altele sprijinul pentru Ucraina, unde FPÖ s-a opus oricărei forme de ajutor suplimentar, în timp ce ÖVP susține politica UE în acest sens.
De asemenea, un alt punct nevralgic în cadrul negocierilor de formare a unui guvern de coaliție a fost relația cu Uniunea Europeană. FPÖ este un partid eurosceptic, în timp ce ÖVP susține ferm apartenența Austriei la UE.
Sursa foto: Profimedia images
Pe de altă parte, un alt subiect controversat a fost controlul Ministerului de Interne. Ambele partide au revendicat acest portofoliu strategic, fără a ajunge la un acord, potrivit ziarulromanesc.at.
Alegeri anticipate sau guvern de tehnocrați
Odată cu eșecul negocierilor, Austria se îndreaptă spre o posibilă criză politică, iar una dintre variantele luate în calcul este organizarea de alegeri anticipate. O altă opțiune ar fi formarea unui guvern interimar, condus de un premier tehnocrat, desemnat de președintele Van der Bellen.
Între timp, social-democrații de la SPÖ și liberalii de la NEOS și-au manifestat disponibilitatea pentru reluarea negocierilor cu ÖVP, după ce o primă încercare de formare a unei coaliții de centru a eșuat în luna ianuarie.
Ce spun sondajele?
Dacă Austria va merge din nou la urne, FPÖ ar putea ieși întărit, sondajele indicând o creștere a popularității sale la 34%, față de 29% cât a obținut la alegerile din toamna anului 2024. În schimb, ÖVP și SPÖ sunt estimate la aproximativ 20%, NEOS la 10%, iar Verzii la 8%.
Astfel, în cazul în care se ajunge la alegeri anticipate, rezultatul ar putea fi asemănător cu ce se întâmplă acum. Partidul extremist FPÖ ar câștiga alegerile, însă tot nu ar putea forma singuri un guvern și vor fi din nou nevoiți să se așeze la masa negocierilor cu partidele tradiționale.