Candidatul coaliţiei de guvernare la alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu, a declarat miercuri, la lansarea programului prezidenţial, că România are nevoie de un lider de naţiune, în împrejurări din ce în ce mai complicate, iar cel ce va fi preşedintele României în următorii ani va trebui să fie nu doar un om onest, nu doar competent, nu doar un om dedicat, ci şi creativ.
Crin Antonescu: România are nevoie de un lider de naţiune în împrejurări din ce în ce mai complicate
„Miza acestor zile, dezbaterea publică, pe campania electorală, alegeri în sine, care durează de mult, nu e una obişnuită. Funcţia de preşedinte, după apropiatele alegeri, nu va fi o simplă funcţie, chiar dacă supremă în statul român, nu va fi o simplă demnitate, nu va fi un simplu, un uzual mandat prezidenţial. În convingerea mea, funcţia de preşedinte va fi o misiune. O misiune pe care atunci când te prezinţi pentru a ţi-o asuma în faţa concetăţenilor tăi, presupune un examen complex, un examen greu”, a spus Crin Antonescu, la evenimentul de presentare a programului său de candidat la alegerile prezidenţiale.
Citește și: Antonescu: Nu există două Românii. Milioanele de români de peste hotare nu sunt altă Românie
Candidatul coaliţiei a arătat că misiunea aceasta nu înseamnă nimic mai puţin decât aceea de a spune da, sunt gata, sunt pregătit, îmi asum să fiu, pentru următorii cinci ani, liderul de care această naţiune are nevoie.
„Orice om cu suficientă inteligenţă, modestie şi ceva bun gust are ezitări în faţa unei asemenea pretenţii. Dar adevărul adevărat, necruţător, simplu, direct, este acesta: România are nevoie, şi nu are nevoie pentru că e acum campania electorală, are nevoie de mai multă vreme, de bună vreme, are nevoie de un lider de naţiune, în împrejurări din ce în ce mai complicate”, a subliniat Antonescu, conform News.ro.
Citește și: Crin Antonescu propune includerea traficului de droguri între infracţiunile cele mai grave
Potrivit acestuia, „cel ce va fi preşedintele României în următorii ani va trebui să fie nu doar un om onest, nu doar un om competent, nu doar un om dedicat, ci şi un om creativ, pentru că el trebuie să facă în aşa fel încât, dacă este un democrat şi dacă vrea să păstreze un regim democratic în România, să respecte limitările pe care Constituţia i le prescrie şi în acelaşi timp să asume responsabilitatea completă pentru ce se întâmplă în sistemul politic românesc, în societatea românească, în raporturile şi interacţiunea dintre establishmentul politic şi cetăţeni, pur şi simplu”.
„Nu e un lucru uşor, e un lucru pentru care nu e suficient un program, adică nişte idei. E nevoie de mai mult şi înainte de toate, cum spuneam, de dedicaţie, de o filosofie de viaţă, de un mod de a înţelege şi de a practica democraţia şi mai ales de un mod de a înţelege că noi suntem chemaţi ca lideri să facem tot ce e mai bun pentru ţara noastră în termenii realităţii şi posibilului”, a arătat Crin Antonescu.
El şi-a exprimat „convingerea fundamentală, primordială că preşedintele este chemat din prima oră a mandatului său să unească şi să mobilizeze toate resursele, toate energiile acestei naţiuni”.
„Indiferent de opţiuni politice, indiferent de locul geografic în care se află, indiferent de simpatii şi antipatii de susţinători sau adversari, preşedintele trebuie să aibă această putere, pentru că nimeni altcineva nu e mandatat şi poziţionat să o facă, iar România în vremurile pe care le vedem din ce în ce mai grele are nevoie de tot ce e mai bun în ea. Am pierdut destul în decursul timpului, am pierdut resurse umane, am pierdut resurse naturale, am risipit adevărate comori şi de atâtea ori am pierdut timpul. Aceste lucruri nu mai pot continua, dacă vrem cu adevărat un destin pe măsura a ceea ce toţi românii şi toţi candidaţii proclamă: O Românie puternică, o Românie demnă, o Românie care să dea perspectivă şi viitor tuturor românilor”, a subliniat candidatul coaliţiei.
„Eu nu am niciun fel de atracţie sau inclinaţie către discursurile colectiviste. Detest cu putere şi definitiv populismul. E însă un lucru simplu şi adevărat care nu-i colectivist şi nu-i populist. Când vorbim despre o naţiune nu putem să o gândim decât ca fiind împreună elite şi defavorizaţi, performeri şi oameni care au ratat. Pentru mine viitorul naţiunii române înseamnă împreunarea între performanţă şi solidaritate. Fără performanţă nu putem să impunem nimănui, nimic”, a mai spus Antonescu.