„Deja am luat decizia în Bucureşti să transformăm în spital Covid Spitalul CFR 1 Witting şi spitalul Consiliului Judeţean Ilfov, Spitalul Judeţean Ilfov. Sunt transformate în spitale COVID, evident şi cu cadrele medicale. Avem o capacitate de 20 de paturi suplimentare de Terapie Intensivă la „Matei Balş”, unde avem nevoie de cadre medicale, a făcut Ministerul Sănătăţii împreună cu domnul secretar de stat Raed Arafat evaluarea necesarului de cadre medicale. Mai avem cele 34 de paturi din spitalul modular construit de Asociaţia „Dăruieşte Viaţa”, unde, de asemenea, avem nevoie de personal medical şi căutăm soluţiile de detaşare”, a declarat Orban, întrebat dacă România are personal medical suficient care să fie detaşat la spitalele care ar putea fi transformate în spitale-suport COVID.
Premierul a mai precizat că a solicitat fiecărui spital din Bucureşti lista cadrelor medicale de la ATI și că „se evaluează numărul de cazuri tratate statistic în ultima perioadă pentru a se evalua în mod obiectiv posibilitatea de a disponibiliza şi a detaşa personal, care au mai puţini pacienţi în secţiile de ATI. Şi urmează, dacă nu se reuşeşte pe calea voluntariatului care este primul pas prevăzut în lege, să apelăm la detaşări.
Ludovic Orban a mai amintit și că legea prevede că personalul medical detașat în spitale COVID este plătit cu 50% mai mult: „Reamintesc faptul că în lege s-a impus ceea ce ne-am dorit şi anume posibilitatea de a-i plăti suplimentar cu 50% pe cei care sunt detaşaţi. Aici este şi pe lângă conştiinţa care cred că ar trebui să funcţioneze la toate cadrele medicale pentru că nu putem să lăsăm fără asistenţă medicală bolnavii, mai ales bolnavii cu simpome grave din secţiile de Terapie Intensivă, pe lângă conştiinţă există şi un stimulent material pentru cei care sunt detaşaţi”.