UPDATE , ORA 13.15
Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat că funcția a de președinte al partidului este una onorantă și de mare responsabilitate, arătând că este gata să facă tot ceea ce ține de el pentru ca numele formațiunii să fie similar cu cel al modernizării României.
'Ținând seama de istoria partidului nostru și de ce a făcut el pentru construcția României moderne este o poziție foarte onorantă, dar în același timp de mare responsabilitate. Dacă îmi veți acorda susținerea sunt gata să fac tot ceea ce ține de mine pentru ca PNL să fie din nou cu numele lui similar cu modernizarea României', a spus Bolojan.
„Sunt singurul candidat într-un context special, pe care îl știți. Trebuie să vă spun și câteva lucruri personale, cât și câteva lucruri în calitate de viitor președinte PNL. Ținând seama de istoria partidului nostru și de ce a făcut el pentru construcția României moderne, e o poziție onorantă, dar și de mare responsabilitate. Sunt gata să fac tot ce ține de mine ca PNL să fie similar cu modernizarea României”, a declarat lie Bolojan, singurul candidat pentru funcția de președinte al PNL, în discursul său de pe scena congresului.
„De unde plecăm: Suntem la sfârșitul unui ciclu istoric. Din 2014 au trecut 10 ani de când partidul nostru a aderat la PPE, cea mai importantă familie politică. Știți cum am terminat alegerile, nu am obținut rezultatele pe care ni le-am dorit, ca urmare a greșelilor făcute în timp”, a spus el.
Bolojan a continuat: „Suntem astăzi într-unul dintre momentele importante a existenței PNL după 1989. Avem varianta să ne mulțumim cu supraviețuirea politică, pe care eu nu o susțin, sau ne putem reinventa, ca să fim un factor de modernizare pentru țara noastră”.
El a mai spus că deși „PNL a demonstrat de-a lungul timpului că nu fuge de răspundere, dar la centru mai este de făcut mult”, și că „am uitat de valorile și principiile noastre, de identitatea noastră”. „Am neglijat electoratul tânăr și dinamic, cu profesii liberale, dar și cu românii din străinătate”, a adăugat el.
„Am renunțat să mai fim un partid de viziune, și ne-am limitat să fim un partid de structuri. Știți cum ne-am bazat pe primari, dar trebuie să aibă combustibil pentru asta. Dacă suntem onești, trebuie să ne asumăm aceste neajunsuri”, a mai spus Bolojan.
„Suntem la un început de drum și avem 2 obiective politice majore: O bună guvernare, prima responsabilitate, cu respect pentru cetățeni, pe termen scurt să reechilibreze țara, iar pe termen mediu să creeze condiții pentru dezvoltare. Pe plan intern și politic, trebuie să reconstruim dreapta românească democratică în jurul PNL”, a continuat premierul, care a numit PNL „partidul dreptei democratice autentice”.
„Vocația național-conservatoare a PNL este una democratică, prooccidentală și antiizolaționistă”, iar PNL „trebuie să-și recâștige atractivitatea în marile orașe și în rândul tinerilor, să se reseteze total și în abordarea privitoare la comunicare. Trebuie să schimbăm total abordarea în ceea ce privește diaspora, pentru a-i recâștiga încrederea”. Bolojan mai spune că PNL trebuie să aducă oameni noi, valoroși în partid.
„Voi avea ca țintă prioritară reducerea risipei și voi face tot ceea ce este posibil pentru a elimina nedreptățile (privind guvernarea, n.red.) PNL poate redeveni partidul relevant al dreptei românești doar dacă facem ceea ce spunem, doar dacă acțiunile la guvernare vor fi congruente cu valorile, doar dacă vom spune adevărul oamenilor”, a mai spus el.
Bolojan a continuat: „Un partid se legitimează și prin adversarii pe care și-i definește. Eu cred că avem niște tare mari în societate. Să obții o diplomă fără să înveți, să câștigi în mod nemeritat fără să muncești, să ocupi o funcție fără să ai nicio performanță în spate, iar în plan politic să promiți lucruri fără niciun fundament. Dacă aceștia vor fi adversarii PNL, sunt convins că ni-i i-am definit bine și vom putea performa în anii următori”.
„Noi nu promitem miracole. Ceea ce trebuie să le promitem românilor este muncă și responsabilitate. Nu trebuie să vindem iluzii, ci să oferim direcții clare dacă vrem să ne fie mai bine. Cred în PNL, cred în forța noastră, cred în România respectată oriunde în lume. Dumnezeu să ne ajute!”, a conchis Bolojan.
UPDATE , ora 12.30
Congresul extraordinar al PNL i-a validat, sâmbătă, în unanimitate, pe vicepreședinții regionali ai partidului.
Aceștia sunt:
Alexandru Muraru - Regiunea de Nord-Est
Alexandru Popa - Regiunea de Sud-Est
Toma Petcu - Regiunea Sud Muntenia
Gigel Știrbu - Regiunea de Sud-Vest Oltenia
Gheorghe Falcă - Regiunea de Vest
Florin Birta - Regiunea de Nord-Vest
Ion Dumitrel - Regiunea Centru
Hubert Thuma - Regiunea București - Ilfov
Congresul extraordinar al PNL a ratificat modificarea Statutului partidului. S-au înregistrat un vot împotrivă și două abțineri privind modificarea Statutului PNL, potrivit secretarului general interimar al liberalilor, Adrian Veștea.
Statutul PNL a fost modificat. Cum va fi aleasă conducerea partidului
Modificările principale la Statutul PNL, care au fost votate de Consiliul Național pe 28 iunie, au fost prezentate de președintele Comisiei de Statut, Gabriel Andronache.
El a arătat că aceste modificări vizează descentralizarea partidului, creșterea responsabilității și stimularea performanței politice.
'Noul statut introduce o competiție deschisă la conducerea PNL pentru alegerea președintelui, a celor patru prim-vicepreședinți, renunțându-se la sistemul moțiunilor pentru candidatura la președinția partidului, un sistem care s-a dovedit ineficient.
Numărul de membri ai Biroului Executiv al PNL va fi redus cu 50%. Biroul Executiv va avea 27 de membri în total - președintele PNL, patru prim-vicepreședinți, secretarul general care va fi votat ulterior în prima ședință a Biroului Politic Național la propunerea președintelui ales, 19 reprezentanți regionali, inclusiv opt vicepreședinți pe care urmează să îi validați (...) și două personalități publice, cu derogare de vechime, la propunerea președintelui al PNL. 10% dintre funcțiile de conducere ale partidului la nivel central și apoi la nivel local vor fi rezervate unor personalități din afara PNL, care pot aduce valoare și prestigiu partidului. PNL dă astăzi semnalul că se deschide spre societate și cooptează oameni de valoare din afara sa. Biroul Politic Național își modifică structura, urmând a fi format din membri BEx și președinții organizațiilor județene', a spus Andronache, la Palatul Parlamentului.
UPDATE, ora 12.00
Ministrul Apărării, Ionuț Moșteanu (USR), a declarat sâmbătă că în acest moment există în România doi oameni politici în jurul cărora se poate construi - președintele Nicușor Dan și premierul Ilie Bolojan.
El a menționat că menirea celor care se află în coaliția de guvernare este să așeze ordinea socială pe niște principii corecte, pentru că aceste principii au fost erodate din mici interese, fie electorale, fie personale.
Președintele Nicușor Dan a declarat, sâmbătă, că România are viitor într-un timp tangibil, imediat după ce va trece perioada de corecție.
'Vreau să vă transmit convingerea mea că România are un viitor nu peste 20-30 de ani, ci peste doi-trei ani, imediat ce vom trece peste perioada aceasta de corecție. România are un sector privat dinamic, competitiv, România are șansa să intre în OCDE și astfel să atragă mult mai multe investiții străine la sfârșitul anului viitor, deci România are viitor și într-un timp tangibil', a spus Nicușor Dan la Congresul extraordinar al PNL, care are loc la Palatul Parlamentului.
UPDATE, ora 11.00 Nicușor Dan: „Dacă nu facem lucrurile corect, românii nu ne vor ierta în 2028”. În urmă cu două luni, anul a trecut printr-un moment dificil. Partidul Național Liberal a mers în direcția corectă.
În cei 35 de ani de la anul anului, Partidul Național Liberal a făcut greșeli, însă sunt două lucruri foarte importante.
Citește și: Nicușor Dan, la Congresul PNL: „Dacă nu facem lucrurile corect, românii nu ne vor ierta în 2028”
Potrivit PNL, pentru funcția de președinte al partidului și-a depus candidatura Ilie Bolojan, în prezent președinte interimar al formațiunii și premier. Pentru pozițiile de prim-vicepreședinți s-au înscris zece candidați, respectiv Valeriu Iftime, Adrian Veștea, Florin Roman, Alin Tișe, Nicoleta Pauliuc, Ioan Popa, Dan Motreanu, Ciprian Ciucu, Mircea Minea și Cătălin Predoiu.
Congres extraordinar al PNL. Bolojan va fi confirmat președintele liberalilor.Cine mai candidează?
Pentru conducerea Curții de Arbitraj candidează Costică Lupușoru, Daniel Buda și Ciprian Dobre, iar pentru președinția Comisiei Naționale de Revizie și Cenzori a fost depusă candidatura lui Virgil Guran.
Votul va fi secret pentru funcțiile de președinte al partidului, prim-vicepreședinți, președinte al Curții de Arbitraj și președinte al Comisiei Naționale de Revizie și Cenzori.
Citește și: VIDEO Ilie Bolojan: Vom închide societățile care acumulează pierderi mai mulți ani consecutiv
Tot în cadrul Congresului va avea loc și validarea vicepreședinților regionali, care vor deveni membri ai Biroului Executiv Național. În acest caz, votul va fi deschis. Candidații propuși pentru validare sunt: Alexandru Muraru pentru regiunea Nord-Est, Alexandru Popa pentru Sud-Est, Toma Petcu pentru Sud-Muntenia, Gigel Știrbu pentru Sud-Vest Oltenia, Gheorghe Falcă pentru Vest, Florin Birta pentru Nord-Vest, Ion Dumitrel pentru Centru și Hubert Thuma pentru regiunea București-Ilfov.
Congresul extraordinar al PNL a fost convocat de Consiliul Național al partidului care a avut loc pe 28 iunie. Consiliul Național al PNL a aprobat la acel moment modificarea statutului partidului. Astfel, mandatul conducerii PNL ar urma să fie redus la doi ani. Printre modificări se numără și descentralizarea deciziei în alegerea reprezentanților în formele de conducere ale partidului, recompensarea performanței politice și administrative, responsabilitatea în gestionarea funcțiilor de conducere în partid, eliminarea moțiunii ca element definitoriu al candidaturii pentru funcția de președinte al PNL.
'Biroul Politic Național propune o nouă modalitate de alegere a președintelui PNL, o competiție personalizată, urmând ca programul politic să fie adoptat de Congres, ca o reunire a tuturor ideilor doctrinare din partid', a precizat, pe 28 iunie, președintele Comisiei de Statut, Gabriel Andronache.
PNL schimbă modul de alegere a conducerii
El a menționat că PNL va avea 'structuri politice mai suple', păstrându-se cele patru trepte de decizie la nivel central din vechiul statut - Congres, Consiliu Național, Birou Politic Național și Birou Executiv.
Citește și: 39.000 lei/lună pensie specială pentru șefa Înaltei Curți la 52 de ani. Fuge de tăierile lui Bolojan
Biroul Executiv este format din președinte, patru prim-vicepreședinți, secretar general, 19 reprezentanți regionali, dintre care opt vicepreședinți, aleși conform unui regulament aprobat de Biroul Politic Național și validați de Congres. Președintele și cei patru prim-vicepreședinții vor fi aleși direct în cadrul Congresului, iar secretarul general va fi propus ulterior Congresului de către președintele partidului și aprobat în Biroul Politic Național.
'Ulterior Congresului, la propunerea președintelui PNL, se cooptează două personalități publice cu derogare de vechime în structura Biroului Executiv. În total, 27 de membri, o reducere cu aproximativ 50% a structurii actuale a Biroului Executiv. (...) O altă modificare importantă - Biroul Politic Național format doar din membrii BEx și președinții organizațiilor județene, urmând ca ceilalți membri actuali ai Biroului Politic Național să aibă statut de invitat. Organizațiile care nu au performat în alegerile locale sau parlamentare, ultimele zece dintre acestea, își vor depune mandatul și se numesc, prin decizia Biroului Politic Național, conduceri interimare care să restructureze activitatea acestor filiale', a adăugat Gabriel Andronache.