Conflictul din coaliție: PLUS, mesaje furioase. USR, împăciuitor. PNL, supărat pe Drulă

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 19.04.2021 - 12:43
Guvernul de coaliție e aproape de rupere la doar patru luni de la numire. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Coaliția de guvernare are luni prima ședință după demiterea cu scandal a ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu. Pozițiile cele mai vehemente le are PLUS. USR merge pe reconciliere, în timp ce Florin Cîțu se poziționează ca un premier dur.

SHARE

Temperatura din coaliția de guvernare este în continuare ridicată. Cei mai violenți în mesajele către Florin Cîțu sunt colegii lui Vlad Voiculescu din PLUS, dar mai ales la nivel de eșalon doi. 

USR a avut o poziție radicală în primele zile după demiterea ministrului Sănătății, dar între timp tonul s-a mai domolit. Ministrul Transporturilor, deși cu un mesaj jignitor la adresa lui Florin Cîțu (l-a numit „zombie politic”) își continuă treaba în instituție fără semne că ar vrea să plece din guvern.

La fel și Claudiu Năsui, care într-o intervenție pentru Newsweek România a vorbit despre planurile de viitor ale Ministerului Economiei.

Citește și: VIDEO Măsuri noi de ajutor pentru restaurante și cafenele: recuperează 20% din pierderi

În PNL, taberele rămân, de asemenea, în continuare împărțite: unii liberali solicită o poziție mai dură în relație cu USRPLUS, alții avertizează că scoaterea acestui partid de la guvernare e periculoasă.

Ludovic Orban a trasat o linie dură de lucru în coaliție („Cine critică premierul, să aibă demisia pe masă”), care a fost preluată de premierul Florin Cîțu, care e supărat acum pe ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă.

Citește și: Orban, declarație dură: Orice ministru care își atacă premierul să-și scrie mai întâi demisia

Doar pe surse a apărut informația că le-a spus colegilor din conducerea PNL că orice ministru care își va critica colegii sau pe premier va fi revocat ”imediat” din funcție.

„Nu poți veni în ședința de guvern după astfel de declarații”, ar fi declarat premierul, potrivit surselor G4Media.ro.

 

PLUS, neconsolat cu demiterea lui Vlad Voiculescu

Inițial, unele surse Newsweek România au susținut că prima ședință a coaliției de guvernare de după demiterea lui Vlad Voiculescu a fost amânată pentru luni, ora 17.00, ca să ajungă de la Bruxelles liderii PLUS Dacian Cioloș, vindecat de COVID-19, și Dragoș Tudorache. 

Ulterior, alte surse susțin că Dacian Cioloș nu ar mai veni la București. 

Deși liderii PLUS și-au nuanțat în ultimele zile poziționarea față de demiterea lui Florin Cîțu, nemulțumirea din partid a răbufnit prin politicienii din linia a doua. Cele mai dure afirmații le-au făcut europarlamentarul Ramona Strugariu, Oana Țoiu și Liviu Iolu. 

„Criza politică e provocată, întreținută și adâncită prin minciuni de premierul Cîțu, care a dat afară fără motiv un ministru și a rămas cu 30% susținere în Parlament. Dacă ar avea ceva onoare ar putea să o închidă tot el rapid. Restul e propagandă”, a scris Liviu Iolu cu o zi înainte de ședința coaliției de guvernare. 

Poziția PLUS la negocierile din coaliției este clară, potrivit surselor Newsweek România: nu acceptă altceva decât demisia/demiterea lui Florin Cîțu, pentru că fără această poziție radicală nu există nici o garanție că nu vor fi destituiți și alți miniștri ai USRPLUS.

USRPLUS, mai nuanțat

Delegația USRPLUS care va merge la ședința cu PNL și UDMR este formată din Dan Barna, Anca Dragu, Dragoș Tudorache și Ciprian Teleman. Ultimii trei sunt membri ai PLUS.

USR a început să transmită un mesaj împăciutor, după pozițiile radicale din primele zile post demiterea lui Vlad Voiculescu. 

Deputatul Dragoș Benga a postat pe Facebook un mesaj către colegii săi prin care îi îndeamnă să înceteze conflictul cu colegii de guvernare de la PNL, pentru că alegătorii sunt tot mai nemulțumiți că partidul nu se ocupă de reformele promise în campania electorală.

Mandatul USRPLUS a fost tot timpul unul de reformă profundă și acest nu se face doar la Guvern, ci mai ales la Parlament, le-a amintit deputatul Tudor Benga colegilor săi de partid.

Citește și: Deputat USR: Aud o grămadă de voci de la alegătorii noștri care ne zic să ne băgăm mințile în cap

Un mesaj similar este dat și de alți miniștri și parlamentari USR, care insistă, deocamdată intern, pe ideea că o ieșire de la guvernare ar însemna nerespectarea promisiunilor electorale privind aplicarea reformelor asumate de USRPLUS și implicit sancționarea partidului de către alegătorii săi.

 

Cîțu s-a supărat și pe Drulă

Premierul Florin Cîțu pare hotărât să schimbe modul cum conduce guvernul. Dacă până la episodul Vlad Voiculescu, analiștii vorbeau despre două guverne într-un singurul, căci Florin Cîțu nu avea nici o autoritate și nici control asupra miniștrilor USRPLUS, liberalul pare hotărât să nu mai accepte situația.

Premierul i-a informat pe colegii săi liberali că va demite pe oricare alt ministru care îl va critica sau ataca public, cu referire la pozițiile recente ale ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă, 

De asemenea, prim ministrul a susținut că nu există nici un grup de lucru pentru verificarea modului cum au fost înregistrate decesele persoanelor cu COVID-19, așa cum a afirrmat Vlad Voiculescu, acuzându-l pe acesta din urmă că minte. 

Citește și: Florin Cîțu, despre scandalul raportării deceselor COVID, declanșat de Voiculescu: Se va investiga

Cei mai vehemenți în tabăra liberă pentru o poziționare mai dură față de USRPLUS rămân europarlamentarul Rareș Bogdan și parlamentarul Ben Oni Ardelean.

„Îi așteptăm pe cei din USR PLUS să desemneze un nou ministru al Sănătății, nu dăm nici un alt minister sau altă agenție guvernamentală, Cîțu nu pleacă”, a menționat Rareș Bogdan înaintea ședinței conducerii executive a PNL.

„Drulă e un ministru bun, dar uneori își mai uită ranga în mână. A făcut bine ce a făcut la metrou. Cu ranga însă nu poți să construiește o casă”, a declarat, luni, europarlamentarul.

Deși inițial deputalul liberal Florin Roman a fost dintre cei care au cerut demiterea sau demisia lui Vlad Voiculescu, luni a avut un mesaj moderat pentru colegii său, avertizând că PNL e privit ca un partid preocupat de cursa internă, ceea ce face ca partidul să piardă la capitolul imagine.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te