Coaliția pentru Familie, după decizia în cazul Coman: CJUE nu respectă suveranitatea națională

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 06.06.2018 - 16:39
Conferința de presă unde s-a anunțat decizia CJUE. FOTO: Inquam Photos - Octav Ganea

Coaliția pentru Familie, care militează pentru ca în Constituție să fie stipulat că familia se întemeiază doar căsătoria între o femeie și un bărbat, critică decizia Curții de Justiție a UE, în cazul Coman, afirmând că ”nu respectă suveranitatea națională”.

SHARE

“Decizia Curții de Justiție a UE (CJUE) în cauza Coman și alții este problematică. Multe state europene recunosc și protejează căsătoria ca uniunea dintre un bărbat și o femeie în legile și constituțiile lor, întrucât acesta este dreptul lor. Reglementarea noțiunilor de bază din dreptul familiei – „soți,” „membru de familie” și „căsătorie”’ – este de competența statelor membre ale UE. Acest lucru este reliefat și întărit de redactarea Directivelor relevante în materie și consolidat de jurisprudența CJUE, inclusiv de hotărârea de astăzi. CJUE elimină competența națională din acest domeniu, prin faptul că avansează o ‘nouă’ definiție a noțiunii de soți, incluzând partenerii de același sex. Dreptul la liberă circulație a persoanelor nu poate fi instrumentalizat ca să redefinească noțiuni bine stabilite, precum „căsătoria” și „familia”. Prin redefinirea termenului de „soți” ca incluzând cupluri de același sex, CJUE nu respectă suveranitatea națională și diversitatea europeană și riscă să creeze, în consecință, un haos legislativ”, se arată într-un comunicat postat pe pagina de Facebook a Coaliției pentru Familie. 

CITEȘTE ȘI: Romanița Iordache, expertă în drepturile omului, explică cum va fi afectată România de decizia CJUE

Șeful CNCD: România va trebui să adopte o formă de parteneriat civil

 

Marți, Curtea de Justiție a Uniunii Europene s-a pronunțat în cazul românului Adrian Coman, căsătorit în Belgia cu americanul Clai Hamilton. Autoritățile române au refuzat să îi acorde drept de reședință soțului american, pe motiv că țara noastră nu recunoaște căsătoriile între persoanele de același sex. 

CITEȘTE ȘI: Judecătorul Danileț: România nu poate refuza să recunoască căsătoria gay-ilor încheiată în UE 

CJUE a decis, în acest caz, că România trebuie să respecte dreptul la liberă circulație al persoanelor și că nu poate refuza dreptul de reședință pentru soțul unui cetățean român. Totodată, Curtea a recunoscut căsătoria celor doi, apreciind că soții de același sex au aceeleași drepturi ca soții de sexe diferite, în țările membre ale Uniunii Europene. Decizia CJUE o puteți citi integral AICI

CITEȘTE ȘI:  UPDATE Curtea de Justiție a UE recunoaște dreptul de reședință pentru soțul gay al unui român


Amintim că CpF a strâns trei milioane de semnături pentru modificarea Constituției, pentru ca în legea fundamentală familia să fie definită prin căsătoria dintre un bărbat și o femeie. Scopul inițiativei, susține Coaliția pentru Familie, este protejarea familiei ”tradiționale”. Codul Civil stipulează deja că o căsătorie se poate încheia doar între un bărbat și o femeie.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te