Claudiu Năsui (USR): În 4 ani, statul a cheltuit 34,3 miliarde de lei pentru pensiile speciale

DE Mircea Marian | Actualizat: 30.03.2020 - 13:32

Deputatul USR Claudiu Năsui a arătat că, în total, statul român a cheltuit 34,3 miliarde de lei pentru pensiile speciale, din 2015 în primele două luni din 2019. El spune că se puteau construi 243 de spitale noi cu acești bani.

SHARE

“Știți cât a cheltuit statul român în ultimii 4 ani cu pensii speciale? 34.3 miliarde de lei.

Cifrele astea sunt așa mari încât nu ne spun nimic. Ca să înțelegem cât de mare e suma, hai să vedem câte spitale am fi putut avea în ultimii 4 ani dacă, în loc de pensii speciale, construiam spitale? Hai să facem un calcul simplu.

Spitalul construit de asociația privată Dăruiește Viață, finanțată din donații 100% private, costă 26 de milioane de euro. La stat, același spital ar fi costat probabil de zece ori mai mult, fără exagerare. Dar nu acesta e subiectul acum. 26 de milioane de euro cu tot cu echipamente. 16 milioane pentru construcția clădirii efective și încă 10 milioane pentru echipamente (...)  Dar pentru calculul nostru, haideți să fim prudenți și să punem mai mult. Haideți să nu spunem 26 de milioane. Hai să rotunjim cifra la 30 de milioane. Să zicem că mai sunt costuri neprevăzute, sau că cumpărăm aparatură mai modernă (deși înțeleg că spitalul Dăruiește Viață va avea cele mai moderne echipamente). Hai să zicem 30 de milioane, să fim prudenți.

Cu banii pe pensii speciale în doar ultimii 4 ani de zile, puteam construi în România 243 de spitale noi nouțe, la standarde înalte“, a arătat Năsui, într-o postare pe Facebook. 

El precizează că, în ultimii patru ani, statul a crescut pensiile speciale: “Ce ar fi fost dacă, în ultimii 4 ani statul nu ne-ar fi dat banii pe pensii speciale, ci pe spitale?

Am fi intrat în epidemia aceasta cu 243 de spitale noi și dotate. Da, tot ar fi fost greu. Da, tot am fi avut epidemie. Dar măcar am fi avut o infrastructură de sănătate puternică care să ne ajute să trecem cu bine prin criza aceasta.

Dacă doar statul ar fi avut alte priorități. Din păcate istoria nu se scrie cu „dacă”. Și istoria ne-am scris-o singuri, mai ales cea din ultimii 4 ani. În acești ani, statul nostru nu doar că nu a desființat pensiile speciale, ba chiar le-a crescut“. 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.